TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 13.12.2023.
Znate li već šta radite u subotu? Mi da!
Početkom mjeseca smo s vama podijelili većinu događaja koji u Sarajevu ovog mjeseca privlače pažnju publike, ljubitelja muzike, pozorišta i filmofile. Vrijeme je da se sada osvrnemo na kombinaciju muzike i gourmet stanica u gradu.
Ni ovog decembra nećemo propustiti posjetiti restoran 4 sobe gospođe Safije, a sigurni smo da vjerni Bonjour.ba čitatelji već znaju za svaku našu posjetu ovom restoranu.
Live music by Sara & Đuro
U subotu, da, ova subota! 16, decembra tačno u 19:30 uz uživanje u hrani imate priliku slušati jedan od omiljeni sarajevskih dueta. Uvjereni smo da će okruženje i hrana na stolu u kombinaciji sa Sarinim glasom i Đurinom gitarom biti odličan uvod u vikend, ali i proslave koje nas očekuju tokom ovog mjeseca.
Wine Tasting with Only V.I.P.
Tačno sedam dana kasnije, u subotu, 23. decembra i također u 19:30 sati, na istoj lokaciji očekuje vas opuštenije druženje u prostoru tapas bara restorana, uz finger food i degustaciju šest vrsta vina.
Vege brunch
Praznični vege brunch je u nedjelju 24. decembar u 11:00 sati, a na vama je da nakon Wine Tastinga odlučite već narednog jutra napraviti balans i pridružite se malo mirnijoj atmosferi.
"Praznični vege brunch je poseban jer sa sobom nosi toplinu i prazničnu atmosferu, te zimske mirise i okuse. Brunch poslužujemo u nedjelju u 11h. Cijena po osobi iznosi 40 KM. Djeca su dobrodošla na ovaj događaj." - rekli su nam iz tima restorana 4 sobe gospođe Safije.
Najbolja zabava u gradu
Pogađate gdje?
Adresa je Čekaluša 61, a najbolja zabava počinje 1. januara u tačno 21:00 sat.
Osim muzike, koja će pokrenuti svako srce i stopalo na plesnom podiju, očekuje vas i novogodišnji tapas/mezza meni, a ne postoji bolji način da započnemo 2024. godinu nego u dobrom društvu, uz sjajnu hranu, omiljene ritmove i puno smijeha. Aranžman podrazumijeva finger food na principu buffeta i piće dobrodošlice. Broj mjesta je ograničen i rezervacija se smatra potvrđenom avansnom uplatom.
Pozivamo vas da napravite rezervaciju za događaje koje želite posjetiti, s obzirom na to da je broj mjesta ograničen. Sve informacije o rezervaciji možete dobiti kontaktiranjem tima 4SGS.
* * *
Naslovna fotografija: @4sgs
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!