TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 13.12.2023.
Znate li već šta radite u subotu? Mi da!
Početkom mjeseca smo s vama podijelili većinu događaja koji u Sarajevu ovog mjeseca privlače pažnju publike, ljubitelja muzike, pozorišta i filmofile. Vrijeme je da se sada osvrnemo na kombinaciju muzike i gourmet stanica u gradu.
Ni ovog decembra nećemo propustiti posjetiti restoran 4 sobe gospođe Safije, a sigurni smo da vjerni Bonjour.ba čitatelji već znaju za svaku našu posjetu ovom restoranu.
Live music by Sara & Đuro
U subotu, da, ova subota! 16, decembra tačno u 19:30 uz uživanje u hrani imate priliku slušati jedan od omiljeni sarajevskih dueta. Uvjereni smo da će okruženje i hrana na stolu u kombinaciji sa Sarinim glasom i Đurinom gitarom biti odličan uvod u vikend, ali i proslave koje nas očekuju tokom ovog mjeseca.
Wine Tasting with Only V.I.P.
Tačno sedam dana kasnije, u subotu, 23. decembra i također u 19:30 sati, na istoj lokaciji očekuje vas opuštenije druženje u prostoru tapas bara restorana, uz finger food i degustaciju šest vrsta vina.
Vege brunch
Praznični vege brunch je u nedjelju 24. decembar u 11:00 sati, a na vama je da nakon Wine Tastinga odlučite već narednog jutra napraviti balans i pridružite se malo mirnijoj atmosferi.
"Praznični vege brunch je poseban jer sa sobom nosi toplinu i prazničnu atmosferu, te zimske mirise i okuse. Brunch poslužujemo u nedjelju u 11h. Cijena po osobi iznosi 40 KM. Djeca su dobrodošla na ovaj događaj." - rekli su nam iz tima restorana 4 sobe gospođe Safije.
Najbolja zabava u gradu
Pogađate gdje?
Adresa je Čekaluša 61, a najbolja zabava počinje 1. januara u tačno 21:00 sat.
Osim muzike, koja će pokrenuti svako srce i stopalo na plesnom podiju, očekuje vas i novogodišnji tapas/mezza meni, a ne postoji bolji način da započnemo 2024. godinu nego u dobrom društvu, uz sjajnu hranu, omiljene ritmove i puno smijeha. Aranžman podrazumijeva finger food na principu buffeta i piće dobrodošlice. Broj mjesta je ograničen i rezervacija se smatra potvrđenom avansnom uplatom.
Pozivamo vas da napravite rezervaciju za događaje koje želite posjetiti, s obzirom na to da je broj mjesta ograničen. Sve informacije o rezervaciji možete dobiti kontaktiranjem tima 4SGS.
* * *
Naslovna fotografija: @4sgs
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!