TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 12.9.2022.
Iako ne želimo osporiti koliko hrana ima ulogu pri izboru restorana koji planiramo posjetiti, dodatnu notu samom gastro užitku daje i ambijent.
Nakon što smo prethodnih mjeseci istraživali neka posebna mjesta u Mostaru za uživanje u tradicionalnim jelima, i neka od najboljih mjesta po preporuci korisnika aplikacije TripAdvisor, ovog puta zaputili smo se u posebnu avanturu i kreirali popis gastro lokacija u Mostaru koji se moraju naći na vrhu vaše must visit liste zbog posebnog ambijenta. Sigurni smo da vas na ovim mjestima ni hrana neće ostaviti ravnodušnim, a moderan ili rustikalan ambijent prepuštamo vama na izbor.
Del Rio
S prekrasnom lokacijom tik uz rijeku Neretvu, bogatom gastronomskom ponudom i jedinstvenim ambijentom restoran Del Rio jedna je od omiljenih gastro destinacija kako lokalnom stanovništvu, tako i brojnim turistima. Topao ambijent i otvorena kuhinja, razlog su da zavirite u ovaj restoran i kušate ukusna jela moderne gastronomije.
Restoran Prestige
Lociran u tržnom centru Mepas Mall, ovaj moderno uređen restoran mjesto je gdje možete uzeti predah od shoppinga ili pak svakodnevnih obveza i uživati u neodoljivim okusima suvremenih jela.
Pablo's restaurant & club
Prekrasan ambijent razlog je da ovog puta zavirimo i u talijanski restoran pod nazivom Pablo's. Neodoljiva ponuda tradicionalnih talijanskih jela pripremljenih na moderan način i interijer suvremenog dizajna koji nosi notu topline samo su neki od razloga da pri sljedećem posjetu Mostaru uzmete pauzu na ovoj lokaciji.
Verso
Udaljen nekoliko kilometara od Starog mosta, restoran Verso mjesto je koje se mora naći na vašoj must visit listi. Topao ambijent, ugodna atmosfera samo su neki od razloga da posjetite Verso.
TEKST: Adelisa Mašić
S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.
Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.
Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv.
Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.
Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim.
Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.
Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.
Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.
Recept za krem supu od bundeve
Sastojci:
1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)
1 crveni luk (po želji ljubičasti)
4–5 manjih paradajza
1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)
2 crvene paprike (kapije)
2 mrkve
Maslinovo ulje
So, biber, crvena paprika u prahu
3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca
1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)
½ kašičice kurkume
½ kašičice đumbira u prahu
Priprema:
Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.
Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.
Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.
Pečeno povrće prebacite u šerpu.
Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.
Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.
Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima.
Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo
Foto: @dawid.powalek
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!