TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 12.9.2022.
Iako ne želimo osporiti koliko hrana ima ulogu pri izboru restorana koji planiramo posjetiti, dodatnu notu samom gastro užitku daje i ambijent.
Nakon što smo prethodnih mjeseci istraživali neka posebna mjesta u Mostaru za uživanje u tradicionalnim jelima, i neka od najboljih mjesta po preporuci korisnika aplikacije TripAdvisor, ovog puta zaputili smo se u posebnu avanturu i kreirali popis gastro lokacija u Mostaru koji se moraju naći na vrhu vaše must visit liste zbog posebnog ambijenta. Sigurni smo da vas na ovim mjestima ni hrana neće ostaviti ravnodušnim, a moderan ili rustikalan ambijent prepuštamo vama na izbor.
Del Rio
S prekrasnom lokacijom tik uz rijeku Neretvu, bogatom gastronomskom ponudom i jedinstvenim ambijentom restoran Del Rio jedna je od omiljenih gastro destinacija kako lokalnom stanovništvu, tako i brojnim turistima. Topao ambijent i otvorena kuhinja, razlog su da zavirite u ovaj restoran i kušate ukusna jela moderne gastronomije.
Restoran Prestige
Lociran u tržnom centru Mepas Mall, ovaj moderno uređen restoran mjesto je gdje možete uzeti predah od shoppinga ili pak svakodnevnih obveza i uživati u neodoljivim okusima suvremenih jela.
Pablo's restaurant & club
Prekrasan ambijent razlog je da ovog puta zavirimo i u talijanski restoran pod nazivom Pablo's. Neodoljiva ponuda tradicionalnih talijanskih jela pripremljenih na moderan način i interijer suvremenog dizajna koji nosi notu topline samo su neki od razloga da pri sljedećem posjetu Mostaru uzmete pauzu na ovoj lokaciji.
Verso
Udaljen nekoliko kilometara od Starog mosta, restoran Verso mjesto je koje se mora naći na vašoj must visit listi. Topao ambijent, ugodna atmosfera samo su neki od razloga da posjetite Verso.
TEKST: Adelisa Mašić
Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.
Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.
A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.
Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?
Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca.
Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.
Trik uz koji nar gulimo bez fleka
Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.
Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.
Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:
– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste
Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.
Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.
Foto: @pomwonderfuluk
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!