TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 16.5.2022.
Ovi restorani dobili su predznak najbolji restorani u gradu zahvaljujući posjetiteljima i zadovoljnim gostima koji su dali najviše ocjene na aplikaciji TripAdvisor.
Upravo je TripAdvisor mnogima glavni orijentir kad su dobre preporuke u pitanju jer ljudi diljem svijeta, ali i lokalci ostavljaju svoje iskrene utiske o hrani, gostoprimstvu i ambijentu. Tako smo zahvaljujući njihovim dojmovima izdvojili listu od 9 najboljih restorana u Mostaru u kojima možete kušati ukusnu hranu i počastiti se kuhanim i pečenim jelima. Recenzije su pohvalile meni, onoliko koliko i uljudnost osoblja, a neki od ovih restorana imaju terase pod hladovinom, terase s pogledom na Stari most ili posebno iskustvo doručka koje uljepšava posjetu. Više otkrijte u nastavku.
#9 Megi
Adresa: Kralja Tomislava 29, Mostar 88000
#8 Urban grill and gourmet
Adresa: Mala Tepa bb, Mostar 88000
#7 Šadrvan
Adresa: Jusovina 11, Mostar 88000
#6 Konoba Taurus
Adresa: Onešćukova b.b., Mostar 88000
#5 Restoran Hindin Han
Adresa: Jusovina bb, Mostar 88000
#4 Pablo's Restaurant i Club
Adresa: Kneza Branimira 11, Mostar 88000
#3 Food House Mostar
Adresa: Rade Bitange 12, Mostar 88104
#2 Restoran Lagero
Adresa: Onešćukova, Mostar 88000
#1 Ćevabdžinica Tima – Irma
Adresa: Onešćukova 7, Mostar 88000
***
Naslovna fotografija: @karotbs
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!