TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 8.12.2019.
Najdraži sinonim za blagdane upravo je zajedništvo, druženje s najmilijima i praznična trpeza uz koju vežemo specifične arome, okuse, začine i naravno tople napitke.
Ove godine neka vaš blagdanski stol uz posebno kreirani jelovnik, pokaže i vašu kreativnost u uređenju stola. Pažljivo uređen stol potaknut će dobre vibracije te cijelu priču učiniti osobitom i posebnom.
Suzana je pokrenula blog Home Like Yours na kojem iz tjedna u tjedan piše o DIY projektima u domu, savjetima za uređenje, a sada i o aktualnim blagdanskim dekoracijama. Upravo zbog toga smo ju zamolili za par trikova za uređenje blagdanskog stola, a uz njene praktične savjete i fotografije nastale ispred objektiva fotografa Hamze Kulenovića, vjerujem da ćete dobiti inspiraciju za prazničnu večeru s prijateljima ili nedjeljni ručak s obitelji.
Reci nam više o svom blogu - kada je on pokrenut i koji su planovi za 2020.godinu?
Znam da će ovo sada zvučati kao klišej, ali uređenje enterijera je nešto što se u meni probudilo još i prije nego što sam se udala i stasala u domaćicu (smijeh). Samo tada u tom periodu nije bilo ni nekih radnji gdje bih mogla pronaći sve te detalje, što opet u jednu ruku i nije bilo loše jer me tjeralo na improvizaciju, tako da sam za blog bila itekako spremna. Sama ideja je došla spontano, uz podršku mojih bliskih ljudi kada su mi rekli da ono što radim je zapravo jako dobro i da bih to trebala podijeliti i sa drugima, što se ispostavilo kao tačno, jer za samo dva mjeseca sam sakupila dosta istomišljenika i ljudi kojima se sviđa šta radim na Instagramu, i rezultat toga je i pokretanje bloga koji ima za namjeru da svim zaljubljenicima u enterijer i dekoraciju pruži mnoštvo korisnih informacija i ideja. Planovi za 2020.godinu se još kreiraju s obzirom na to da zaista nisam očekivala da će se čitava ova priča jako brzo razvijati. Ali mogu reći da ću se truditi da redovno objavljujem ideje, kao i odlične ponude za shopping, DIY projekte, kao i neke makeovere koje imam u planu da uradim. Sve u svemu, biće jako zanimljivo.
Gdje pronalaziš ukrase za uređenje stola?
Ne znam da li će biti neobično ako kažem u svom podrumu? (smijeh). Ja sam odavno veliki kolekcionar svega što ima veze za dekoracijom i posuđem. Godinama ih sakupljam tako da se svake godine prijatno iznenadim kada pogledam šta sve ima u tim kutijama jer zaista sam izgubila pojam o svemu što sam sakupila tijekom godina. Tu su i moje omiljene radnje za shopping, a nerijetko naiđem na nešto zanimljivo na Pinterestu pa se bacim u potragu za tim. Ovdje u Švicarskoj, kao i u Njemačkoj u koju često idem, ima jako puno radnji, što manjih, što većih, koje imaju zaista odličnu ponudu i to je još jedna od prednosti života ovdje.
Za koje ukrase vjeruješ da su dobra investicija? Koji od ovih ukrasa su uvijek trendi i moderni?
Kao i u svemu, tako i u uređenju doma, tzv. klasici su uvijek najbolja investicija. U to ubrajam srebrne svijećnjake koji se mogu koristiti tokom čitave godine, dakle i mimo praznične sezone, pa u zavisnosti od teme koju želite, možete ih kombinovati sa svijećama, cvijećem, u svim prostorijama. Tu ubrajam i bijele svijeće, staklene prozirne vaze za cvijeće… Ima puno toga u šta vrijedi uložiti, samo treba pametno kupovati, u skladu s potrebama doma.
Koja je kombinacija boja po tebi provjerena kada je u pitanju uređenja stola?
Pošto je tema «Uređenje praznične trpeze », rekla bih da je to svakako crvena. To je boja koja je sinonim za božićne praznike, počevši od Coca Colinih reklama do imele i samog Djeda Mraza. Svugdje je ta tradicionalna crvena broj jedan i nekako je i zahvalna dosta kada je kombiniranje u pitanju. Kao što možete vidjeti i na mojim fotkama, crvena se odlično slaže uz sve zlatne komade i njom komplementarnom zelenom i zajedno kreiraju pravi božićni ili novogodišnji look. Tako da za ove praznike svakako preporučujem da napravite nešto s ovom bojom, vjerujem da se nećete pokajati.
Kako uređenju dati osobnu notu?
Ja lično vjerujem da se svako od nas treba voditi svojom idejom i instinktom, pa i u uređenju doma i trpeze. Ljudi koji se aktivno bave time, odnosno profesionalci, su tu da vam pokažu trikove i neki novi pogled na ideje koje ste možda i sami imali, ali se iz nekog razloga niste usudili isprobati ih. Tako da ako volite cvijeće, stavite cvijeće. Pogledajte možda kako to što vi volite radi neko drugi, inspirišite se drugim ljudima, ali pratite svoje želje. Mislim da s tim onda sigurno nema pogrešaka.
Zašto si birala baš ovu kombinaciju boja?
Vodila sam se sa onim što sam imala već kod sebe pa sam pratila kako da iskombinujem sve to uz ono što sam kupila za ovu sezonu. Kako je toga bilo puno (smijeh), odlučila sam da napravim 3 različita looka i tako možda inspirišem nekoga ko ima slične ukrase kao i ja, da napravi jednu lijepu dekoraciju za praznike.
IDEJA ZA BLAGDANSKI STOL U CRVENIM I ZLATNIM TONOVIMA
IDEJA ZA BLAGDANSKI STOL U SREBRENIM TONOVIMA
IDEJA ZA BLAGDANSKI STOL U ZLATNIM TONOVIMA
IDEJA ZA BLAGDANSKI STOL U RUSTIKALNOM STILU
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!