TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 19.3.2020.

Što je vikend bez ukusnih slastica uz omiljeni topli napitak i društvo naših najdražih? Inspiraciju za naš vikend desert pronašli smo kod naših vjernih čitatelja koji su s nama podijelili ukusne recepte na društvenim mrežama označujući nas u svojim objavama.

Pored superfotogenične čokoladne torte i jako jednostavnih Twix čokoladica, otkriti ćete i sjajan recept za mramorni kolač idealan za povratak najslađih uspomena iz djetinjstva.

Jesmo spomenuli da vam za ove kolače ne trebaju komplicirani postupci, spremaju se jako brzo i ne zahtjevaju previše sastojaka?
Recept za svoju vikend poslasticu otkrijte u nastavku.

ČOKOLADNA TORTA by @jelenaparadzikovic_

BISKVIT:

6 jaja
Malo soli
6 žlica smeđeg šećera
3 žlice brašna
3 pune žlice kakaa

KREMA:

400 gr čokolade za kuhanje
100 gr maslaca
400 ml slatkog vrhnja
50 ml ruma

BISKVIT NAVLAŽITE SA MALO MLIJEKA

PRIPREMA:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i zajedno izradite čvrsto snijeg. Žumanjke izradite sa šećerom. Brašno izmješajte sa kakaom i dodajte u žumanjke. Zatim dodajte izrađene bjelanjke i lagano sjedinite pjenjačom. Masni papir za pečenje postavite na dno kalupa od 26 cm te ulijte smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite biskvit 20 min. Pečeni biskvit ohladite te ga izvadite iz kalupa. Možete ga prerezati na pola ili ostaviti cijelog. Kremu koju je potrebno napraviti i ostaviti da se malo ohladi, prelijte preko biskvita i to tako da u kalup stavite biskvit, namočite ga mlijekom, zatim istresete kremu i tako ponoviti. Ostavite preko noći i uživajte u njoj idući dan.

TWIX KOLAČIĆI by @studiobaked.e 

SASTOJCI:

150 gr putera
pola šolje šećera u prahu
kašičica vanilija ekstrakta
1 1/2 šolja brašna
malo soli
150gr karamela (bombona)
2 kašike slatkog vrhnja
4 reda tamne čokolade
2 kašike margarina sobne temperature

PRIPREMA:

Uključite rernu na 190C. Mikserom umutite puter i šećer, dodajte vaniliju, brašno i sol pa sve lijepo sjedinite. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i pravite oblike po želji. Na papiru za pečenje pecite keksiće najviše 8-10 minuta. Za to vrijeme karamele rastopite sa dvije kašike vrhnja. Kekse pustiti da se skroz ohlade pa preko njih premazati karamel sloj i ostaviti da se ohladi. Čokoladu rastopite sa margarinom i premažite preko karamel sloja.

MRAMORNI KOLAČ by @mery.s.kitchenstories 

Mery je pripremila ukusni mramorni kolač za koji smo recept ranije izdvojili za vas na BONJOUR.ba. No, Mary je u svoj kolač dodala i Oreo kekse koji su mu dali posebnu hrskavost pri svakom zalogaju što također želimo isprobati. Sjajan pokazatelj da je kulinarstvo praktičan način da pokažemo maštovitost. Cijeli recept otkrijte u nastavku.

SASTOJCI:

190 grama oštrog brašna
190 grama šećera u prahu
120 grama maslaca
3 jaja
½ vrećice praška za pecivo
75 ml ulja
150 ml mlijeka
75 grama čokolade za kuhanje
prstohvat soli

PRIPREMA:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka u dvije posude. Bjelanjke ulupati u čvrsti snijeg, dodati prstohvat soli i staviti sa strane. Žumanjcima dodati šećer u prahu i mikserom napraviti svijetlu pjenu. Smjesi zatim dodati omekšali maslac i dobro izmiksati. Nakon toga dodati ulje i mlijeko. Sve izmiješati. U tu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i napraviti homogenu smjesu. U smjesu ručno umiješati snijeg od bjelanjaka i podijeliti je u dvije posude. Na štednjak staviti vodu da zakipi te na pari otopiti čokoladu za kuhanje. Čokoladu umiješati u jednu posudu i ručno izmiješati. Četverokutasti kalup (od kruha) obložiti papirom za pečenje sa svih strana. Slagati naizmjenično svijetlu i tamnu smjesu. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač izvaditi iz kalupa, (po želji dodatno obogatiti čokoladom i voćem) te poslužiti hladan.

Bon appetit! 


Bonjour

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

TEKST: Bonjour.ba

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva) Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

Prebrzi smo. Na poslu, u razgovorima, u očekivanjima od sebe... U danima koji počinju s listom obaveza, a završavaju osjećajem praznine koji ne znamo objasniti, svi zapravo tražimo isto, a to je trenutak mira.

I dok ga pokušavamo “naučiti”, pretvorili smo ga u još jedan zadatak. Kupujemo svijeće, slušamo meditacije, mjerimo dah i brojimo sekunde tišine.

Isprobali smo sve metode i savjete i na kraju otkrili ono najjednostavnije: trik koji stvarno djeluje nije nov. Samo ga više ne primjećujemo. 
 

juha-supa-podravka-juha-21-bonjour-ba
 

Dakle, ovo su 4 male, stvarne stvari koje zaista pomažu kad dan postane previše.

 

Odredi malu pauzu koja ima smisla

 

Svaki dan, u isto vrijeme. Ne kao podsjetnik za sastanak, nego signal za predah. Kad zazvoni, odmakni ruke od tastature, ustani, idi do prozora. Ne piši poruku, ne razmišljaj šta dalje. Pet minuta fizičkog prekida od posla često učini više za fokus nego cijeli vikend odmora.

 

Vrati se onome što miriše poznato


Postoji razlog zašto nas određeni mirisi smire brže nego deset minuta disanja. Kad malo razmisliš, sve ono što stvarno pomaže spaja se u jedan jednostavan čin. U trenutak kad se odvojiš od ekrana, ugriješ prostor, uključiš osjetila i napraviš nešto što miriše poznato. Kokošja juha, recimo.

 

juha-supa-podravka-juha-16-bonjour-ba

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba-1

juha-supa-podravka-juha-2-bonjour-ba


Mamin trik koji uvijek upali, bilo da nas uhvati umor, gripa ili samo onaj osjećaj da je dan predug. Dok čekaš da proključa, već si zastala. Dok para ispuni kuhinju, ugriješ i tijelo i misli, a kad sjedneš s tanjirom ispred sebe, sve se poveže: tišina, toplina, ritam, miris.

U tih pet minuta sve se uspori i to bez aplikacija, bez plana, samo s kašikom u ruci.
 

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba_3
 

Dodaj toplinu prostoru, ne savršenstvo

 

Umjesto da pališ svijeće “za ugođaj”, probaj ovo: ugasi gornje svjetlo, ostavi samo lampu sa žućkastim tonom. Zatvori laptop, pokrij noge dekicom, napravi fizički kontrast između dana i večeri. Tvoje tijelo reaguje na promjenu ambijenta brže nego mozak i zato toplina djeluje kao brzi “reset”.

A najbolji način da je pojačaš? Pileća juha s ribanom kašom. Ta kombinacija toplog svjetla i toplog tanjira vraća mir u tijelo i prostor… svaki put.
 


juha-supa-podravka-juha-1-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-11-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-12-bonjour-ba
 

Uključi osjetila

 

Kad osjetiš da te misli preplavljuju, prebaci fokus na čulo. Dotakni nešto toplo, poslušaj zvuk napolju, pomiriši nešto što voliš.
Ta tri sekunda senzorne pažnje, “vidim, čujem, osjećam”, dovoljne su da se vratiš u sadašnjost.

I upravo tada najbolje prijaju oni mali rituali s mirisom doma. Kao krem juha od gljiva, kad želiš pojačati cozy efekat i ušuškati se u vikend. To su trenuci koji podsjećaju da mir ne tražimo, već ga stvaramo, gutljaj po gutljaj.
 

juha-supa-podravka-juha-22-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-6-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-10-bonjour-ba

 

Možda mir nikada nije ni bio stvar tišine, nego jednostavnosti. U nekoliko minuta pauze, u toplom svjetlu, u poznatom mirisu koji sve poveže. Kokošja, pileća ili krem, rekli bismo, svejedno je. Bitno je da miriše na dom i stvori osjećaj.
 

juha-supa-podravka-juha-25-bonjour-ba
 

A ako ti se omakne jedno tiho juuuhuu, to je znak da djeluje.

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
 
Bonjour.ba produkcija  
Foto za Bonjour.ba: Marko Jovančić
Video za Bonjour.ba: Marko Jovančić
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!