TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 19.3.2020.
Što je vikend bez ukusnih slastica uz omiljeni topli napitak i društvo naših najdražih? Inspiraciju za naš vikend desert pronašli smo kod naših vjernih čitatelja koji su s nama podijelili ukusne recepte na društvenim mrežama označujući nas u svojim objavama.
Pored superfotogenične čokoladne torte i jako jednostavnih Twix čokoladica, otkriti ćete i sjajan recept za mramorni kolač idealan za povratak najslađih uspomena iz djetinjstva.
Jesmo spomenuli da vam za ove kolače ne trebaju komplicirani postupci, spremaju se jako brzo i ne zahtjevaju previše sastojaka?
Recept za svoju vikend poslasticu otkrijte u nastavku.
ČOKOLADNA TORTA by @jelenaparadzikovic_
BISKVIT:
6 jaja
Malo soli
6 žlica smeđeg šećera
3 žlice brašna
3 pune žlice kakaa
KREMA:
400 gr čokolade za kuhanje
100 gr maslaca
400 ml slatkog vrhnja
50 ml ruma
BISKVIT NAVLAŽITE SA MALO MLIJEKA
PRIPREMA:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i zajedno izradite čvrsto snijeg. Žumanjke izradite sa šećerom. Brašno izmješajte sa kakaom i dodajte u žumanjke. Zatim dodajte izrađene bjelanjke i lagano sjedinite pjenjačom. Masni papir za pečenje postavite na dno kalupa od 26 cm te ulijte smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite biskvit 20 min. Pečeni biskvit ohladite te ga izvadite iz kalupa. Možete ga prerezati na pola ili ostaviti cijelog. Kremu koju je potrebno napraviti i ostaviti da se malo ohladi, prelijte preko biskvita i to tako da u kalup stavite biskvit, namočite ga mlijekom, zatim istresete kremu i tako ponoviti. Ostavite preko noći i uživajte u njoj idući dan.
TWIX KOLAČIĆI by @studiobaked.e
SASTOJCI:
150 gr putera
pola šolje šećera u prahu
kašičica vanilija ekstrakta
1 1/2 šolja brašna
malo soli
150gr karamela (bombona)
2 kašike slatkog vrhnja
4 reda tamne čokolade
2 kašike margarina sobne temperature
PRIPREMA:
Uključite rernu na 190C. Mikserom umutite puter i šećer, dodajte vaniliju, brašno i sol pa sve lijepo sjedinite. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i pravite oblike po želji. Na papiru za pečenje pecite keksiće najviše 8-10 minuta. Za to vrijeme karamele rastopite sa dvije kašike vrhnja. Kekse pustiti da se skroz ohlade pa preko njih premazati karamel sloj i ostaviti da se ohladi. Čokoladu rastopite sa margarinom i premažite preko karamel sloja.
MRAMORNI KOLAČ by @mery.s.kitchenstories
Mery je pripremila ukusni mramorni kolač za koji smo recept ranije izdvojili za vas na BONJOUR.ba. No, Mary je u svoj kolač dodala i Oreo kekse koji su mu dali posebnu hrskavost pri svakom zalogaju što također želimo isprobati. Sjajan pokazatelj da je kulinarstvo praktičan način da pokažemo maštovitost. Cijeli recept otkrijte u nastavku.
SASTOJCI:
190 grama oštrog brašna
190 grama šećera u prahu
120 grama maslaca
3 jaja
½ vrećice praška za pecivo
75 ml ulja
150 ml mlijeka
75 grama čokolade za kuhanje
prstohvat soli
PRIPREMA:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka u dvije posude. Bjelanjke ulupati u čvrsti snijeg, dodati prstohvat soli i staviti sa strane. Žumanjcima dodati šećer u prahu i mikserom napraviti svijetlu pjenu. Smjesi zatim dodati omekšali maslac i dobro izmiksati. Nakon toga dodati ulje i mlijeko. Sve izmiješati. U tu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i napraviti homogenu smjesu. U smjesu ručno umiješati snijeg od bjelanjaka i podijeliti je u dvije posude. Na štednjak staviti vodu da zakipi te na pari otopiti čokoladu za kuhanje. Čokoladu umiješati u jednu posudu i ručno izmiješati. Četverokutasti kalup (od kruha) obložiti papirom za pečenje sa svih strana. Slagati naizmjenično svijetlu i tamnu smjesu. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač izvaditi iz kalupa, (po želji dodatno obogatiti čokoladom i voćem) te poslužiti hladan.
Bon appetit!
TEKST: Bonjour.ba
Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?
Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.
Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe
Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.
Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.

Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.
Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.

Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.
Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.
Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.
„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.
Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:
„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“
Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.
U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:
„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“
Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.
Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.
Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.

Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.
Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.
Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!