TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 19.3.2020.
Što je vikend bez ukusnih slastica uz omiljeni topli napitak i društvo naših najdražih? Inspiraciju za naš vikend desert pronašli smo kod naših vjernih čitatelja koji su s nama podijelili ukusne recepte na društvenim mrežama označujući nas u svojim objavama.
Pored superfotogenične čokoladne torte i jako jednostavnih Twix čokoladica, otkriti ćete i sjajan recept za mramorni kolač idealan za povratak najslađih uspomena iz djetinjstva.
Jesmo spomenuli da vam za ove kolače ne trebaju komplicirani postupci, spremaju se jako brzo i ne zahtjevaju previše sastojaka?
Recept za svoju vikend poslasticu otkrijte u nastavku.
ČOKOLADNA TORTA by @jelenaparadzikovic_
BISKVIT:
6 jaja
Malo soli
6 žlica smeđeg šećera
3 žlice brašna
3 pune žlice kakaa
KREMA:
400 gr čokolade za kuhanje
100 gr maslaca
400 ml slatkog vrhnja
50 ml ruma
BISKVIT NAVLAŽITE SA MALO MLIJEKA
PRIPREMA:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i zajedno izradite čvrsto snijeg. Žumanjke izradite sa šećerom. Brašno izmješajte sa kakaom i dodajte u žumanjke. Zatim dodajte izrađene bjelanjke i lagano sjedinite pjenjačom. Masni papir za pečenje postavite na dno kalupa od 26 cm te ulijte smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite biskvit 20 min. Pečeni biskvit ohladite te ga izvadite iz kalupa. Možete ga prerezati na pola ili ostaviti cijelog. Kremu koju je potrebno napraviti i ostaviti da se malo ohladi, prelijte preko biskvita i to tako da u kalup stavite biskvit, namočite ga mlijekom, zatim istresete kremu i tako ponoviti. Ostavite preko noći i uživajte u njoj idući dan.
TWIX KOLAČIĆI by @studiobaked.e
SASTOJCI:
150 gr putera
pola šolje šećera u prahu
kašičica vanilija ekstrakta
1 1/2 šolja brašna
malo soli
150gr karamela (bombona)
2 kašike slatkog vrhnja
4 reda tamne čokolade
2 kašike margarina sobne temperature
PRIPREMA:
Uključite rernu na 190C. Mikserom umutite puter i šećer, dodajte vaniliju, brašno i sol pa sve lijepo sjedinite. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i pravite oblike po želji. Na papiru za pečenje pecite keksiće najviše 8-10 minuta. Za to vrijeme karamele rastopite sa dvije kašike vrhnja. Kekse pustiti da se skroz ohlade pa preko njih premazati karamel sloj i ostaviti da se ohladi. Čokoladu rastopite sa margarinom i premažite preko karamel sloja.
MRAMORNI KOLAČ by @mery.s.kitchenstories
Mery je pripremila ukusni mramorni kolač za koji smo recept ranije izdvojili za vas na BONJOUR.ba. No, Mary je u svoj kolač dodala i Oreo kekse koji su mu dali posebnu hrskavost pri svakom zalogaju što također želimo isprobati. Sjajan pokazatelj da je kulinarstvo praktičan način da pokažemo maštovitost. Cijeli recept otkrijte u nastavku.
SASTOJCI:
190 grama oštrog brašna
190 grama šećera u prahu
120 grama maslaca
3 jaja
½ vrećice praška za pecivo
75 ml ulja
150 ml mlijeka
75 grama čokolade za kuhanje
prstohvat soli
PRIPREMA:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka u dvije posude. Bjelanjke ulupati u čvrsti snijeg, dodati prstohvat soli i staviti sa strane. Žumanjcima dodati šećer u prahu i mikserom napraviti svijetlu pjenu. Smjesi zatim dodati omekšali maslac i dobro izmiksati. Nakon toga dodati ulje i mlijeko. Sve izmiješati. U tu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i napraviti homogenu smjesu. U smjesu ručno umiješati snijeg od bjelanjaka i podijeliti je u dvije posude. Na štednjak staviti vodu da zakipi te na pari otopiti čokoladu za kuhanje. Čokoladu umiješati u jednu posudu i ručno izmiješati. Četverokutasti kalup (od kruha) obložiti papirom za pečenje sa svih strana. Slagati naizmjenično svijetlu i tamnu smjesu. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač izvaditi iz kalupa, (po želji dodatno obogatiti čokoladom i voćem) te poslužiti hladan.
Bon appetit!
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje oni dani kada ni kafa ne pomaže. Kada se alarm oglasi prerano, a obaveze se samo nižu.
Umor tada ne dolazi samo od manjka sna, nego često od načina na koji hranimo svoje tijelo. Energija ne dolazi ni iz kalorija ni iz šećera, nego iz ravnoteže.
Zato vrijedi zastati i pogledati u tanjir. Prava hrana može promijeniti ritam dana, razbistriti misli i vratiti snagu.
U nastavku donosimo sedam namirnica koje vraćaju energiju, ali i podsjećaju da briga o sebi često počinje nečim jednostavnim:
1. Grčki jogurt
Ako ti treba nešto brzo, a hranljivo, grčki jogurt je odličan izbor. Kombinacija proteina i prirodnih masti daje stabilnu energiju, posebno ako dodaš med, orahe ili malo bobičastog voća.
2. Banane
Nisu slučajno među omiljenim izborima sportista. Daju stabilnu energiju, ne izazivaju nagli pad šećera i uz to su savršen desert kad se želi nešto slatko, ali lagano.
3. Cjelovite žitarice
Zob, integralni hljeb ili smeđa riža oslobađaju energiju polako, taman koliko treba da dan ostane stabilan. To su one male odluke koje se osjete satima kasnije.
4. Orašasti plodovi
Najbolji ‘snack’ između sastanaka i obaveza. Puni su zdravih masti i proteina, a nekoliko badema ili oraha može učiniti da se tijelo brzo vrati u ritam.
5. Voda
Najjednostavnije rješenje koje stalno zaboravljamo. Umor je često samo znak da tijelu fali vode. Prije druge kafe, probajte čašu vode.
6. Svježe voće i povrće
Najprirodniji izvor energije koji istovremeno umiruje i osvježava. Jabuka, narandža ili šaka svježeg špinata često naprave veću razliku nego energetski napitak.
7. Napici bez kofeina
Zeleni čaj, voda s limunom ili smoothie sa sezonskim voćem mogu osvježiti jednako kao kafa, ali bez osjećaja nervoze koji zna doći kasnije.
Energija ne mora uvijek dolaziti iz žurbe. Ponekad dolazi iz tanjira, čaše vode ili nekoliko svjesnih izbora koji dan učine lakšim. Možda nije instant kao espresso, ali traje duže... i bolje.
Foto: @p.rzybylska
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!