3 sjajna slatka recepta koja smo otkrili uz #DoYouBONJOUR hashtag - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 sjajna slatka recepta koja smo otkrili uz #DoYouBONJOUR hashtag

Tekst:

Marija Perić

GOURMET
20.3.2020.

Što je vikend bez ukusnih slastica uz omiljeni topli napitak i društvo naših najdražih? Inspiraciju za naš vikend desert pronašli smo kod naših vjernih čitatelja koji su s nama podijelili ukusne recepte na društvenim mrežama označujući nas u svojim objavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored superfotogenične čokoladne torte i jako jednostavnih Twix čokoladica, otkriti ćete i sjajan recept za mramorni kolač idealan za povratak najslađih uspomena iz djetinjstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesmo spomenuli da vam za ove kolače ne trebaju komplicirani postupci, spremaju se jako brzo i ne zahtjevaju previše sastojaka?
Recept za svoju vikend poslasticu otkrijte u nastavku.

ČOKOLADNA TORTA by @jelenaparadzikovic_

BISKVIT:

6 jaja
Malo soli
6 žlica smeđeg šećera
3 žlice brašna
3 pune žlice kakaa

KREMA:

400 gr čokolade za kuhanje
100 gr maslaca
400 ml slatkog vrhnja
50 ml ruma

BISKVIT NAVLAŽITE SA MALO MLIJEKA

PRIPREMA:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i zajedno izradite čvrsto snijeg. Žumanjke izradite sa šećerom. Brašno izmješajte sa kakaom i dodajte u žumanjke. Zatim dodajte izrađene bjelanjke i lagano sjedinite pjenjačom. Masni papir za pečenje postavite na dno kalupa od 26 cm te ulijte smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite biskvit 20 min. Pečeni biskvit ohladite te ga izvadite iz kalupa. Možete ga prerezati na pola ili ostaviti cijelog. Kremu koju je potrebno napraviti i ostaviti da se malo ohladi, prelijte preko biskvita i to tako da u kalup stavite biskvit, namočite ga mlijekom, zatim istresete kremu i tako ponoviti. Ostavite preko noći i uživajte u njoj idući dan.

TWIX KOLAČIĆI by @studiobaked.e 

SASTOJCI:

150 gr putera
pola šolje šećera u prahu
kašičica vanilija ekstrakta
1 1/2 šolja brašna
malo soli
150gr karamela (bombona)
2 kašike slatkog vrhnja
4 reda tamne čokolade
2 kašike margarina sobne temperature

PRIPREMA:

Uključite rernu na 190C. Mikserom umutite puter i šećer, dodajte vaniliju, brašno i sol pa sve lijepo sjedinite. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i pravite oblike po želji. Na papiru za pečenje pecite keksiće najviše 8-10 minuta. Za to vrijeme karamele rastopite sa dvije kašike vrhnja. Kekse pustiti da se skroz ohlade pa preko njih premazati karamel sloj i ostaviti da se ohladi. Čokoladu rastopite sa margarinom i premažite preko karamel sloja.

MRAMORNI KOLAČ by @mery.s.kitchenstories 

Mery je pripremila ukusni mramorni kolač za koji smo recept ranije izdvojili za vas na BONJOUR.ba. No, Mary je u svoj kolač dodala i Oreo kekse koji su mu dali posebnu hrskavost pri svakom zalogaju što također želimo isprobati. Sjajan pokazatelj da je kulinarstvo praktičan način da pokažemo maštovitost. Cijeli recept otkrijte u nastavku.

SASTOJCI:

190 grama oštrog brašna
190 grama šećera u prahu
120 grama maslaca
3 jaja
½ vrećice praška za pecivo
75 ml ulja
150 ml mlijeka
75 grama čokolade za kuhanje
prstohvat soli

PRIPREMA:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka u dvije posude. Bjelanjke ulupati u čvrsti snijeg, dodati prstohvat soli i staviti sa strane. Žumanjcima dodati šećer u prahu i mikserom napraviti svijetlu pjenu. Smjesi zatim dodati omekšali maslac i dobro izmiksati. Nakon toga dodati ulje i mlijeko. Sve izmiješati. U tu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i napraviti homogenu smjesu. U smjesu ručno umiješati snijeg od bjelanjaka i podijeliti je u dvije posude. Na štednjak staviti vodu da zakipi te na pari otopiti čokoladu za kuhanje. Čokoladu umiješati u jednu posudu i ručno izmiješati. Četverokutasti kalup (od kruha) obložiti papirom za pečenje sa svih strana. Slagati naizmjenično svijetlu i tamnu smjesu. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač izvaditi iz kalupa, (po želji dodatno obogatiti čokoladom i voćem) te poslužiti hladan.

Bon appetit! 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno