TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 19.3.2020.

Što je vikend bez ukusnih slastica uz omiljeni topli napitak i društvo naših najdražih? Inspiraciju za naš vikend desert pronašli smo kod naših vjernih čitatelja koji su s nama podijelili ukusne recepte na društvenim mrežama označujući nas u svojim objavama.

Pored superfotogenične čokoladne torte i jako jednostavnih Twix čokoladica, otkriti ćete i sjajan recept za mramorni kolač idealan za povratak najslađih uspomena iz djetinjstva.

Jesmo spomenuli da vam za ove kolače ne trebaju komplicirani postupci, spremaju se jako brzo i ne zahtjevaju previše sastojaka?
Recept za svoju vikend poslasticu otkrijte u nastavku.

ČOKOLADNA TORTA by @jelenaparadzikovic_

BISKVIT:

6 jaja
Malo soli
6 žlica smeđeg šećera
3 žlice brašna
3 pune žlice kakaa

KREMA:

400 gr čokolade za kuhanje
100 gr maslaca
400 ml slatkog vrhnja
50 ml ruma

BISKVIT NAVLAŽITE SA MALO MLIJEKA

PRIPREMA:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i zajedno izradite čvrsto snijeg. Žumanjke izradite sa šećerom. Brašno izmješajte sa kakaom i dodajte u žumanjke. Zatim dodajte izrađene bjelanjke i lagano sjedinite pjenjačom. Masni papir za pečenje postavite na dno kalupa od 26 cm te ulijte smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite biskvit 20 min. Pečeni biskvit ohladite te ga izvadite iz kalupa. Možete ga prerezati na pola ili ostaviti cijelog. Kremu koju je potrebno napraviti i ostaviti da se malo ohladi, prelijte preko biskvita i to tako da u kalup stavite biskvit, namočite ga mlijekom, zatim istresete kremu i tako ponoviti. Ostavite preko noći i uživajte u njoj idući dan.

TWIX KOLAČIĆI by @studiobaked.e 

SASTOJCI:

150 gr putera
pola šolje šećera u prahu
kašičica vanilija ekstrakta
1 1/2 šolja brašna
malo soli
150gr karamela (bombona)
2 kašike slatkog vrhnja
4 reda tamne čokolade
2 kašike margarina sobne temperature

PRIPREMA:

Uključite rernu na 190C. Mikserom umutite puter i šećer, dodajte vaniliju, brašno i sol pa sve lijepo sjedinite. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i pravite oblike po želji. Na papiru za pečenje pecite keksiće najviše 8-10 minuta. Za to vrijeme karamele rastopite sa dvije kašike vrhnja. Kekse pustiti da se skroz ohlade pa preko njih premazati karamel sloj i ostaviti da se ohladi. Čokoladu rastopite sa margarinom i premažite preko karamel sloja.

MRAMORNI KOLAČ by @mery.s.kitchenstories 

Mery je pripremila ukusni mramorni kolač za koji smo recept ranije izdvojili za vas na BONJOUR.ba. No, Mary je u svoj kolač dodala i Oreo kekse koji su mu dali posebnu hrskavost pri svakom zalogaju što također želimo isprobati. Sjajan pokazatelj da je kulinarstvo praktičan način da pokažemo maštovitost. Cijeli recept otkrijte u nastavku.

SASTOJCI:

190 grama oštrog brašna
190 grama šećera u prahu
120 grama maslaca
3 jaja
½ vrećice praška za pecivo
75 ml ulja
150 ml mlijeka
75 grama čokolade za kuhanje
prstohvat soli

PRIPREMA:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka u dvije posude. Bjelanjke ulupati u čvrsti snijeg, dodati prstohvat soli i staviti sa strane. Žumanjcima dodati šećer u prahu i mikserom napraviti svijetlu pjenu. Smjesi zatim dodati omekšali maslac i dobro izmiksati. Nakon toga dodati ulje i mlijeko. Sve izmiješati. U tu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i napraviti homogenu smjesu. U smjesu ručno umiješati snijeg od bjelanjaka i podijeliti je u dvije posude. Na štednjak staviti vodu da zakipi te na pari otopiti čokoladu za kuhanje. Čokoladu umiješati u jednu posudu i ručno izmiješati. Četverokutasti kalup (od kruha) obložiti papirom za pečenje sa svih strana. Slagati naizmjenično svijetlu i tamnu smjesu. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač izvaditi iz kalupa, (po želji dodatno obogatiti čokoladom i voćem) te poslužiti hladan.

Bon appetit! 


Bonjour

Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer

Jeste li spremni za novo mjesto u Mostaru koje jednako dobro funkcioniše u jutarnjim satima, popodnevnim pauzama i večerima koje se ne planiraju unaprijed?

Volimo kada otkrijemo nova mjesta širom Bosne i Hercegovine, ona koja ne pokušavaju biti sve svima, nego tačno znaju šta žele biti. Upravo jedno takvo novo ime pojavilo se na mostarskoj gradskoj mapi.

Buro Bar, smješten u samom centru Mostara, na adresi Kneza Višeslava bb, donosi urbani day & night koncept koji spaja opuštenu dnevnu atmosferu s energijom večernjeg izlaska.

mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_06

Mjesto koje se prilagođava ritmu dana  

Buro Bar ne traži poseban povod za dolazak. Ovdje se svraća na kafu, ostaje na razgovoru, a nerijetko se vraća i kasnije, kada se svjetla priguše, muzika postane glasnija, a atmosfera dobije drugačiji tempo.

Koncept day & night bara u Mostaru nije česta pojava, a upravo u toj fleksibilnosti leži njegov šarm. Buro je mjesto koje se prirodno uklapa u dnevne navike grada, ali i u večernji život koji Mostar posljednjih godina sve više gradi.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_01
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_08

Interijer koji odmah privlači pažnju

Jedan pogled na prostor dovoljan je da shvatite kako se ovdje mislilo na detalje. Topli tonovi, pažljivo birano osvjetljenje, organski elementi i savremene linije stvaraju interijer koji je istovremeno ugodan i vizuelno snažan.

Posebnu pažnju privlače dekorativni plafonski elementi i rasvjeta koja prostoru daje intimnu, gotovo filmsku atmosferu onu zbog koje se želite zadržati duže nego što ste planirali.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_03
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_02

Foto: Bonjour.ba arhiva


Zašto dodajemo Buro Bar na našu listu preporuka?

Jer Mostaru trebaju prostori koji nude kontinuitet od dana do noći. Jer izgleda drugačije, ali ne pretenciozno. I jer ostavlja osjećaj da je tu da ostane, a ne da bude prolazni trend.

Ako ste u Mostaru ili planirate posjetu, Buro Bar je novo ime koje vrijedi zapamtiti i posjetiti više puta, u različitim satima dana.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_11
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_16
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_10

Foto: Buro Bar  
 

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: Bonjour arhiva


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!