3 razloga zašto posjetiti Kotišinu, preslatko selo u podnožju planine Biokovo u Makarskoj  - BONJOUR.ba - bh.lifestyle m...

3 razloga zašto posjetiti Kotišinu, preslatko selo u podnožju planine Biokovo u Makarskoj 

PUTOVANJA
16.12.2020.

Ako vas jedan od narednih vikend izleta vodi u smjeru Makarske rivijere, na listu mjesta koje trebate posjetiti trebali biste upisati zaseok Kotišina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o lokaciji koja i nije toliko poznata među turistima, no, kada se upoznate s posebnošću ovog mjesta i sadržajima koje nudi, osvojit će vas na prvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selo Kotišina se nalazi u sklopu Parka prirode Biokovo odakle se pruža prekrasan pogled na Makarsku. No, uz čarobnu panoramu, ovo mjesto nudi još par atrakcija zbog kojih će se upisati na vašu must-see listu.

Foto: Boris Luetić

KAŠTEL 

Kaštel u Kotišini potječe iz doba Kandijskih ratova (17.stoljeće) i u prošlosti je služio za primanje stanovništva u slučaju opasnosti, ne samo mještana Kotišine već vjerojatno i stanovnika Makarske. Izgrađen je u stijeni unutar koje se nalazi i pećina korištena još u brončano doba. Na pročelju kaštela (koji se proteže na 5 etaža) su puškarnice za izbacivanje vrućeg ulja i kamenja.

Foto: Ivo Ravlić

Foto: Mateo Perković

Foto: Mateo Perković

Unutar kaštela će biti izloženi arheološki nalazi pronađeni tijekom radova, kao i različiti drugi predmeti usko vezani uz povijest i život ovog područja, kao dio modernog interpretacijskog i multimedijalnog centra za domaće i strane posjetitelje.

CRKVA SV. MARTINA

Crkva Sv. Martina od izuzetne je važnosti za lokalnu arhitekturu i povijest jer je jedina netaknuta srednjovjekovna crkva na makarskom području, a stilski, osim kasnoromaničkih, ima i elemenata rane gotike.

Foto: Ivo Ravlić

BOTANIČKI VRT KOTIŠINA

Smješten je na primorskim obroncima planine Biokovo iznad sela Kotišina, na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara i jednim dijelom se nalazi u Parku prirode Biokovo. Vrt je utemeljio dr. fra Jure Radić (1920. – 1990.), franjevac i znanstvenik, sa svrhom znanstvenog istraživanja i motrenja, zaštite i očuvanja te popularizacije i upoznavanja biljnog svijeta planine Biokovo.
Ovo nije botanički vrt u klasičnom smislu, gdje se svaka biljka unosi prema određenim pravilima, već je zamišljen kao 'ograđeni dio prirode', gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom.
Kroz vrt vodi nekoliko pješačkih staza uz koje se nalaze poučne table, a određene biljne svojte su označene natpisom. 

Foto: Mateo Perković

Projekt revitalizacije zaseoka Kotišina je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a nositelj projekta je Grad Makarska, s partnerima Turistička zajednica grada Makarske, Javna ustanova Park prirode Biokovo i turistička agencija Tip – Extreme.

Foto: Boris Luetić

U sklopu projekta implementirana je i pozornica na otvorenom, Proslap. S obzirom na ambijent - litice Biokova te pogled na more i otoke, svim posjetiteljima pruža dojam kao da se događaji održavaju u sred netaknute prirode.

Foto: Mateo Perković

Više informacija, kao i fotografija ovog neodoljivog mjesta potražite i na Instagram profilu @kotisina.biokovo.

***
Naslovna fotografija: Boris Luetić
Tekst: BONJOUR.ba/Promotivni članak

PUTOVANJA , 16.12.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike