TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 17.8.2022.
Da euforija Sarajevo Film Festivala još uvijek ne jenjava, dokazala nam je i sinoćnja večer kad je grad ponovo bio ispunjen posebnom festivalskom atmosferom.
Jučer je noć obilježena premijerom filma "Klondike" redateljice Maryne Er Gorbach, a ekipa iz filma posjetila je crveni tepih Festivala. Uz ostale goste, na crvenom tepihu velike je simpatije ukralo izdanje dekanice za pitanja studenata na SSST - Emine Ganić.
Dama istančanog stila, odličnog smisla za humor i uvijek raspoložena za #girltalk, već nam je ranije kroz intervju otkrila da za nju: "Moda treba da inspiriše, da oslobađa naš duh, a ne da pokorava ili uniformiše. "
Već pri prvom pogledu na raskošan materijal i savršeno strukturiranu haljinu mogli smo primijetiti da je riječ o Kaftan Studio dizajnu. Emina Ganić već je godinama odlična ambasadorica kreacija poznatog dizajnerskog dvojca i sestara Nermine Hodžić i Emine Hodžic Adilović. Upravo zato nas ne iznenađuje da je i ove godine na profinjen način iznijela još jednu njihovu elegantnu kreaciju na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala.
Kad smo Eminu pitali zašto s velikom radošću iznova i iznova bira Kaftan studio dizajn za SFF, s nama je podijelila: „Moja veza s Kaftanom traje već dugo godina i u njenoj srži je prijateljstvo. Emina i Nermina su žene koje posjeduju rijedak skup kvaliteta… zarazan humor, britak um, ogromnu kreativnost i talenat. Njihove kreacije su prošetale svim velikim crvenim tepisima svijeta, ali im je opet naš crveni ćilim najdraži. Pa tako i meni. To više u stvari nije prijateljstvo, već sestrinstvo. Poznaju me tako dobro da za nas ne postoje ni skice ni probe. Samo kratak razgovor o želji, o silueti i o tome da li će padati kiša. Iskreno, najmanje pričamo o haljinama. Puno više o filmovima, knjigama, narednim putovanjima, o našoj djeci i supruzima, o stvarima kojima se nadamo. Kroz te priče su se mijenjale i moje haljine, kroz sve ove godine. Od sirena i princeza, do sve svedenijih formi. Na korak sam da razočaram one koji s pažnjom prate tih nekoliko metara do ulaska u naše lijepo pozorište, u kojem se stvarna magija ustvari dešava. Možda već naredne godine sve projekcije budem gledala u jutarnjim satima, bez ceremonije crvenog tepiha. Ali ću uvijek biti Kaftan girl.“
Sama posebnost ovog izdanja pojačana je Emininim uglađenim stavom, a upečatljivost haljine dodatno je naglašena decentnim zlatnim narukvicama i zlatnim naušnicama. Crna mini torbica stvorila je laskavi kontrast, a crveni lak na noktima pokazao je da nikad ne možete pogriješiti sa klasicima. Ravna puštena kosa i blagi makeup zaokružili su cjelokupno izdanje i učinili ga dodatno elegantnim.
***
Fotografija: Damir Hajdarbašić
Makeup: Renata Ponjević
Frizura: Ensar Dervišbegović
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!