BONJOUR.insider: S voditeljicom Aidom Jokanović smo proveli jedan radni dan - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

BONJOUR.insider: S voditeljicom Aidom Jokanović smo proveli jedan radni dan

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
22.8.2019.

Kroz prethodnih šest dana trajanja Sarajevo Film Festivala, na Festivalskom trgu smo redovito susretali i uvijek nasmijanu (i odlično odjevenu) voditeljicu i novinarku, Aidu Jokanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aida je mnogima poznata i kao dama koja se krije iza brenda Wholly Wear, koji je, kako nam je i sama otkrila nastao zanimljivim spletom događaja:
Potpuno bez strategije, plana, a posebno bez vizije da će se ta priča pretvoriti u ono što danas jeste. Napravila sam mojoj kumi majicu na kojoj sam iscrtala balon i isjekla njegovu unutrašnjost, bez pretenzije da ona to nosi, već više kao fazon, pošto ona mnogo voli balone. Međutim, ona je poklon otvorila u kafiću i odmah obukla i već tada su svi odregovali sa “hoću i ja”. Već sljedećeg trenutka prštale su ideje šta bi tko iz mog okruženja mogao da nosi, pa su tako nastali motivi sunca, budilnika i sl. A onda su krenule narudžbe... I danas, nakon više od dvije godine, imamo ozbiljnu proizvodnju, nekoliko izvoza iza nas, mnogo vjernih mušterija i mislim da nas najbolje tek čeka.


Upravo se ta spontanost, ležernost, ali i stav, odlična energija i osjećaj za dobar dizajn osjeti u svakom njenom televizijskom javljanju, što nas je potaknulo da jedan dan provedemo s njom i saznamo kako izgleda njen raspored za vrijeme SFF-a, što nosi, sluša i krije u svojoj torbici… 

Kako izgleda jedan tvoj radni dan tijekom Sarajevo Film Festivala? Koliko je bilo izazovno vratiti se ponovno ulozi novinarke i voditeljice nakon kraće pauze?

Dan počinje jutarnjim kolegijem zabavne redakcije Nove BH na kojem rezimiramo sve ono što je urađeno prethodne noći i pravimo novi plan. Zakazuju se snimanja, intervjui, gosti... Zatim se ekipa preseli na Festivalski trg i zabava počinje. Odluka da ponovo uzmem mikrofon i stanem pred kamere nije bila uopšte teška.

Pristup čelnih ljudi televizije NOVA BH je bio konkretan, precizan i što je meni najvažnije izuzetno profesionalan, pa nije bilo prostora za dvoumljenje. Ekipa koja me sačekala na ovom projektu, na čelu s Ajdinom Kulenovićem i novinarima emisije “Danas kod nas”, dodatno je učinila da se u ovoj priči osjećam sigurno i neizmjerno sam im zahvalna na tome. I njima i svima onima koje ne vidimo na ekranu, a koji daju sve od sebe da odgovore na zahtjeve emisije.

Aida Jokanović i Ajdin Kulenović

Na sve navedeno, ja sam faktički profesionalno “odrastala” prateći Sarajevo Film Festival i isti me posredno odveo u Beograd te je izazov samim time bio veći. 

Gdje pronalaziš inspiraciju za modna izdanja koja biraš tijekom snimanja?

Udobnost mi je na prvom mjestu. Termin u kojem se emituje emisija kao i koncept nisu zahtijevali klasičan “red carpet look”, ali je svakako bio izazov i u stilskom smislu pokazati uvertiru pred zvanično otvaranje crvenog tepiha i sve ono što slijedi nakon emisije. I Ajdin i ja smo i stilski htjeli pokazati koliko cijenimo Sarajevo Film Festival i priliku koju smo dobili da s lica mjesta izvještavamo o istom. U tom smislu, birala sam koloritna, jednostavnija i svedenija izdanja, jer se u njima najbolje osjećam. 

Aida nosi Milan Zejak haljinu, Zara cipele i Werkstatt naušnice

Bila sam svjesna da će se na SFF-u pojaviti kreacije mnogih bh. dizajnera, pa sam odlučila sa sobom ponijeti dio Beograda i beogradske modne scene. Beogradski “Fab Living by Una” i “Fond Fashion House” pažljivo brinu o lokalnoj modnoj sceni i kod njih mi nije bilo teško pronaći komade koji odgovaraju svim gore navedenim zahtjevima. Na sve to, u kreacije Milana Zejaka, Shash, Nine Milan, Daire World, Kota Way, Marte Jovanović u koje sam potpuno zaljubljena i tako se sve poklopilo. 

A kada nisi na setu, što najradije odijevaš?

Manje više slično. Neki od komada su dovoljno univerzalni da mogu podnijeti nastup pred kamerama, ali i šetnju po gradu i odlazak na koncert. U svojoj privatnoj kolekciji imam pet ili šest Shash haljina koje su toliko vanvremenske, ali opet toliko prilagodljive različitim prilikama i to je ono što mi je mnogo važno. I stilski i taj praktični efekat odjevnog komada.

Što za tebe znači biti osoba koja živi urban život?

Povezala bih urbanost sa sviješću o mjestu i vremenu u kom živimo i dala mu malo dublje značenje od bukvalnog prevoda. Mislim da je mnogo važno ponašati se odgovorno prema sredini i okruženju u kojem živimo. Biti empatičan i čuti ljude oko nas. Čuti šta nam poručuje priroda. Čistiti svoje dvorište i bukvalno i figurativno. Raditi na sebi, jer će jedino tada posljedice koje ostaju iza nas biti dobre i za društvo. 

Kakav nakit voliš?

Nakit u principu ne volim. Uvijek ga osjećam, a ja zapravo volim kad se ono što nosim “sjedini” sa mnom, postane dio mene i kad nema potrebe da o istom razmišljam da li je tu i kako stoji. Kad nosim nakit, konstantno sam ga svjesna i osjećam se kao da imam neki višak. Međutim, ovo ne važi za komade sarajevskog Werkstatt studija, koje obožavam bez obzira na njihovu masivnost i upečatljivost.

Aida nosi naušnice bh.brenda Werkstatt

A što se uvijek krije u tvojoj torbici?

Najmanje četiri labela čija je vlasnica moja ćerka Rima. :)

Najdraži TV prilog/intervju koji si radila tijekom ovogodišnjeg Festivala?

Intervju s Branislavom Trifunovićem nakon 10 godina. 

Tvoja omiljena lokacija tijekom trajanja Festivala?

Jedna Terasa. 

Koju kombinaciju biraš za zadnji dan Sarajevo Film Festivala?

S nestrpljenjem očekujem da ponesem Kaftan studio, a zadnji dan je savršena prilika za to. 

3 osobine koje te najbolje opisuju?

Sve moje osobine su kao moja djeca. :) Ako izdvojim tri, ostale će se naljutiti. 

A što čitaš i slušaš ovih dana? 

Slušam i fokusirana sam na glasine da nam stiže Tarantino, pa me poslije SFF-a očekuje plaža gdje ću slušati i čitati sve ostalo. 

Modna izjava koja te najbolje opisuje je…?

Neka bude “manje je više”.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno