10 namirnica iz kuhinje za brži rast kose i noktiju

ZDRAVLJE I NJEGA
3.3.2016.
Vremenske promjene koje donose prijelazna godišnja doba, jesen i proljeće, naše tijelo itekako bilježi. Pojačano opadanje kose i listanje noktiju teško da će vas zaobići u ovom razdoblju. Jedino što možemo napraviti jest učiniti ih manje štetnim za kosu i nokte.

U vlastitoj kuhinji možete pronaći sve što vam je potrebno. Konzumiranjem namirnica koje ćete ispod vidjeti kroz cijelu godinu učinit će sigurno bolje rezultate od kratke pojačane konzumacije samo kroz par „kritičnih“ mjeseci u godini. A usput će učiniti čuda i za vaš cjelokupan imunološki sustav.

Biotin, omega 3 masne kiseline, proteini, vitamin A i cink. To su sastojci koje trebaju sadržavati vaše namirnice kako biste osjetili razliku na svojoj kosi i noktima. Da vam skratimo posao istraživanja koje su to namirnice, napravili smo mini popis za vas.

#Biotin/ vitamin H

Pomaže kosi koja se razdvaja na vrhovima i sprječava opadanje iste, kao i listanje noktiju. U kombinaciji s cinkom upotrebljava se čak za liječenje alopecije – autoimune kožne bolesti koja uzrokuje gubitak kose.

banana

2 namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže biotin:

1. Banane

2. Kikiriki

#Omega 3 masne kiseline

Za sjajniju kosu i nokte, uključite više omega 3 masnih kiselina u prehranu. One se nalaze u dijelu kože koji apsorbira keratin i vodu. Nedostatak istih može uzrokovati perut i suho tjeme kose.

riba

2 namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže omega 3 masne kiseline:

1. Jaja

2. Riba (skuša, sardine, tuna)

#Proteini

Kosa i nokti sadrže u sebi vrstu proteina koji nazivamo keratin. Stoga, proteine je važno unositi u organizam kako bi oni „gradili temelj“ za rast noktiju i kose.

2 namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže proteine:

1. Piletina

2. Cjelovite žitarice

meat

#Vitamin A

Pomaže u stvaranju hidratizirajuće tvari – sebuma za tjeme kose, što je održava zdravom i sjajnom. Osim te namjene, odličan je i za vid i cjelokupni imunološki sustav.

2 namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže vitamin A:

1. Špinat

2. Mrkva

rikula

#Cink

Osim što igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, cink je važan za izgradnju vezivnog tkiva. Stotine enzima koji reguliraju mogućnost tijela da izgrađuje nove proteine kao bazu za rast noktiju i kose u sebi sadrže upravo cink.

2 namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže cink:

1. Nemasna govedina

2. Soja

veg

 

 

Foto: teenvogue.com, healthfitnessrevolution.com, nutritionforus.com, onegreenplanet.com, taste.com, vegkitchen.com

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: