10 ideja za dekoraciju doma koje smo ukrali iz serije Seks i grad - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

10 ideja za dekoraciju doma koje smo ukrali iz serije Seks i grad

Tekst:

Bonjour.ba

DIZAJN SAVJETI
22.8.2014.

Ne znamo za vas, ali mi se još uvijek sjećamo vremena kada smo nestrpljivo doma čekali ponedjeljak večer (kada se prikazivala epizoda serije Seks i grad) i našeg razočaranja što tih pola sata (koliko traje serija) završi tako brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčice, djevojke, žene su uistinu napravile pravu malu revoluciju kada govorimo o 'slobodi' žena u njihovom kreativnom izražavanju, posebice kroz odjeću i tabu teme o kojima se ranije nije razgovaralo 'naglas'. No, danas smo posvetili vrijeme jednoj drugoj inspiraciji koju crpimo iz ove serije, a to su interijeri. Svaka od prostorija u kojima žive glavne glumice je uređena prema njihovom osobnom stilu, a mi smo ovaj put zavirili u stan kolumnistice Carrie koja je dobar dio serije provela u stanu s kontroliranom visinom stanarine i to na sjajnoj lokaciji, nakon čega se kratko seli u Pariz, ponovno vraća u stan, renovira ga, zatim se udaje i useljava u 'raj za nekretnine', penthouse stan s pogledom na Central Park.

00 tlocrt

U nastavku donosimo par ideja za uređenje koje će veoma brzo (i dosta povoljno) vaš životni prostor transformirati u malu oazu stila.

Zid od magazina i knjiga, te stolić pored vrata

Ukoliko imate predsoblje, ono je idealno mjesto za 'skladištenje' svih knjiga i magazina koje imate u svom domu. Pored toga, svakako tik uz vrata stavite i stolić koji će vam služiti da odložite ključeve, novine, mobitel i sve ono što vam se nađe u rukama i trebate ukloniti prije nego izujete obuću. Svakako nemojte dopustiti da stvari budu jednolične, pa tako neka stolić bude barokni, a recimo zid od knjiga neka bude u stilu starih knjižničnih polica.

01 predsoblje

Slike iznad kreveta i stolica umjesto noćnog ormarića

Spavaća soba treba biti vaše mjesto za opuštanje, stoga ju svakako ukrasite voljenim predmetima. Slike s omiljenim motivima, koje ćete postaviti iznad kreveta su odličan relaksirajući alat, a dozu šarma u spavaćoj sobi ćete dobiti tako što ćete pored kreveta umjesto noćnog ormarića postaviti retro stolicu na koju ćete poslije odlagati knjige i časopise koje čitate tik pred san.

02 krevet

Nabavite statement komad i zašto biste slike uvijek kačili na zid?

Svaki dom sa stilom treba imati jedan kvalitetan statement komad. Baš poput fotelje izrađene od drveta i kože (koju je za Carrie napravio njezin bivši zaručnik Aidian). Pored toga, zašto biste umjetničke slike uvijek kačili na zid? Pokušajte se poigrati tako što ćete ih tek prisloniti uz zid ili staviti na neki od stolića u domu.

03 zid slike

Foto zid i simetrija u rasvjeti

U renoviranom stanu kolumnistice Carrie, u spavaćoj sobi je iznad kreveta osvanuo zid od fotografija složenih u mozaik. To je veoma jednostavan način da domu date dašak osobnog šarma i stila. Pored toga, jedan od trikova koji će poručiti da je vaš dom uređivala stručna osoba jeste simetrija u rasvjeti. Poigrajte se sa dvije iste lampe koje ćete postaviti na simetričan način.

04 novi krevet

Jastuci na krevetu i kozmetički stolić u spavaćoj sobi

Par dodatnih jastuka na krevetu će uvijek dati luksuzan izgled spavaćoj sobi, a kozmetički stolić će biti vaša mala oaza za kreme i parfem pred spavanje.

05 novi stolic

Napravite si mali kućni ured

Ako radite na laptopu i često ga nalazite na jastuku, ispod deke, na stolu u blagavaonici, a jednom umalo niste na njega sjeli na krevetu, tada je pravo vrijeme da si napravite mali kućni ured. Nemojte sada zamisliti da morate uložiti tisuće maraka u njegovo opremanje. Jedan stolić, stolica, mali cvjetni aranžman i jedna polica mogu napravitinajinspirativnije mjesto za rad

06 radno mjesto

Foto: via hbo.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno