10 hollywoodskih klasika koje trebate pogledati jednom u životu

BONJOUR.CLUB
5.4.2020.

#OstaniKući inicijativa motivirala nas je da među starijim hollywoodskim uspješnicama i nagrađivanim naslovima potražimo filmove koji će biti naše idealno vikend društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od crno bijelih romantičnih priča, preko dramskih i kriminalističkih hitova pa sve do pustolovnih filmova, ova lista krije neke od najpopularnijih naslova koje morate pogledati barem jednom u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored toga, sjajne vijesti su da glumačku ekipu u ovim filmovima čine Audrey Hepburn, Katharine Hepburn, Humphrey Bogart, Vivien Leigh, Clark Gable, Gregory Peck, Meryl Streep i mnoga druga talentirana glumačka imena. Atmosfera crno-bijelih filmova, magija starog Hollywooda, ali i tematika o kojoj ovi naslovi govore, sjajan su bijeg od stvarnosti, a istovremenu potiču i na razmišljanje o ljubavi, životu i obitelji.

Zato, večeras pripremite kokice, vaš omiljeni napitak i uživajte u maratonu vječnih filmova koji i godinama nakon premijere nasmijavaju, zabavljaju i iznova oduševljavaju publiku.

Zameo ih vjetar (Gone with the Wind) (1939.)

Ovo je slavna američka ljubavna povijesna drama iz 1939. godine nastala prema istoimenom romanu kojeg je napisala Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara koja odrasta tijekom i nakon američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera.

Čarobnjak iz Oza (The Wizard of Oz) (1939.)

Ovaj američki fantastično-glazbeni film iz 1939. snimljen je u boji, s efektima koji su bili još novi za to doba. Tijekom godina je postao vrlo poznat i popularan, a donosi priču o djevojčici Dorothy koja je sanjala o mjestu gdje nema problema, posjeti Čarobnjaku iz Oza i putovanju na kojemu su joj se pridružili limeni čovjek, strašilo i lav.

Casablanca (1942.)

Romantična drama smještena u marokanski grad Casablancu tijekom Drugog svjetskog rata fokusira se na sukob između, prema riječima jednog od junaka, ljubavi i vrline: on mora odabrati između ljubavi prema ženi i onog što je ispravno, pomaganja njoj i njenom mužu vođi Pokreta otpora da pobjegnu iz Casablance kako bi mogli nastaviti borbu protiv nacista.

Afrrička kraljica (The African Queen) (1951.)

Zvijezde Katharine Hepburn i Humphrey Bogart u ovom klasiku koji je režirao John Huston donose priču o misionaru i kapetanu na brodu u središnjoj Africi za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Praznik u Rimu (Roman Holiday) (1953.)

Ovo je romantična komedija iz 1953. godine. Film priča o mladoj princezi koja pobjegne tijekom službenog posjeta Rimu i sprijatelji se s ciničnim američkim novinarom, koji samo želi ekskluzivnu priču, ali kasnije shvati da se zaljubljuje u nju.

Prozor u dvorište (Rear Window) (1954.)

Prema mnogima jedan od Hitchcockovih najboljih filmova. Radnja se odvija u sobi gdje Jeff Jeffries nakon teškog prijeloma noge biva prisiljen ostati doma. Dan mu se sastojao od sjedenja na prozoru uz pogled na susjedstvo i posjete njegove lijepe djevojke Lise i patronažne sestre Stelle.

Ubiti pticu rugalicu (To kill a Mockingbird) (1962.)

Ova američka drama iz 1962. i adaptacija istoimene knjige autorice Harper Lee donosi priču o rasnoj nejednakosti u izmišljenom gradu Maycombu (država Alabama).

Priča sa zapadne strane (West Side Story) (1961.)

Ovaj film se smatra jednim od najboljih filmskih mjuzikla i kinematografskim remek djelom koji je osvojio čak 10 Oscara. Glavni glumci su Mary i Tony, mladi ljubavnici, koji proživljavaju sudbinu Romea i Julije među zaraćenim bandama New Yorka.

Divan život (It's Wonderfull Life) (1946.)

Slavni američki dramski film koji donosi priču o Georgeu Baileyu, poslovnom čovjeku na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca. No tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence koji mu pokazuje kako bi njegov grad, obitelj i poznanici izgledali da se nikad nije rodio. 

Moja Afrika (Out of Africa) (1985.)

Romantični film smješten u kolonijalnoj Keniji u 20. stoljeću donosi priču o ljubavi između vlasnice plantaže i lovca na divljač. 

BONJOUR.CLUB , 5.4.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Marija Perić

Foto by:

pinterest.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno