Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Chia puding kao zdravi doručak
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETTko kaže da zdrav doručak ne može biti zabavan za pripremu, super ukusan i zasitan?
Upravo ovakva kombinacija očekuje vas kada probate chia puding, sve popularniji slatki doručak. Mnogi ga biraju u svojoj svakodnevnoj prehrani ponajviše radi njegove nutritivne vrijednosti jer je pun vlakana, proteina i zdravih masnoća.
Uz sve to, ovaj doručak ujedno može biti veganski, bezglutenski, paleo i keto što ga čini idealnim za sve one koji su fokusirani na određeni tip prehrane. No, naravno to ne zaustavlja i nas ostale da isprobamo zabavni recept za ovaj puding.
U ovom receptu koji je za nas ponovno kreirala Belma Halilović u našoj rubrici Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator osjetit ćete kremastu strukturu pudinga i punoću okusa. Za to će biti kriva zdrava kombinacija omiljenih orašastih plodova, prirodnih zaslađivača i jedan sastojak koji možda niste očekivali – menta.
Kako bi pripremila ovaj recept, Belma je posjetila Mercator Ložionička i potražila Garden Good Chia sjemenke, ali i Garden Good Indijski orah sa brusnicom i Garden Good lješnjak koji će brzo upotpuniti ovaj puding.
Cijeli recept vas očekuje u nastavku.
Chia puding
Sastojci:
- Chia sjemenke Garden Good
- Indijski orah sa brusnicom Garden Good
- Lješnjak Garden Good
- biljno mlijeko
- med
- ribizle
- menta
Priprema:
4 kašike chia sjemenki Garden Good pomiješati sa 200 ml biljnog mlijeka (ili mlijeka po želji). Zasladiti medom ili agavinim sirupom. Izmiješati i ostaviti minimalno 1 sat u frižideru, najbolje preko noći.
Brusnicu (možete kao ja ovu iz Garden Good miksa s indijskim oraščićem) potopiti u malo vode i ostaviti sa strane. Kada chia sjemenke "popiju" tekućinu, i dobiju pudingastu strukturu, vrijeme je za dekorisanje.
Puding rasporedite u 2 manje ili 1 veću zdjelicu, čašu i sl. Preko rasporediti brusnice, pa sjeckane indijske oraščiće i lješnjak.
Za kraj dekorisati svježim voćem, za još puniji ukus. Kod mene su to ribizle i naravno, malo mente.
***
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba