TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 5.11.2024.

U današnjem brzom tempu života, mnogi se suočavaju s izazovom kako se hraniti zdravo, a pritom ne trošiti previše vremena na kuhanje.


Iako se čini da zdravi obroci zahtijevaju puno pripreme, to nije nužno slučaj. Uz pravi pristup, možete pripremiti ukusne i hranjive obroke koji su gotovi u nekoliko minuta i koriste samo osnovne sastojke koje vjerojatno već imate doma.

 



Ovaj jelovnik za 5 radnih dana dizajniran je da bude jednostavan, brz i nutritivno uravnotežen. Svaki obrok temelji se na lako dostupnim namirnicama poput povrća, jaja, integralnih žitarica i zdravih masti. Uz minimalno vremena za pripremu, možete uživati u zdravim obrocima koji vas drže punima energije tijekom cijelog dana, bez stresa i kompliciranih recepata. S ovim jelovnikom, zdrava prehrana postaje jednostavna i praktična, čak i za najzaposlenije.


Ponedjeljak

Doručak - Zobena kaša s voćem i cimetom

Za brzi doručak, pomiješajte 3 žlice zobenih pahuljica s 200 ml mlijeka (ili biljnog mlijeka) i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Kada se zgusne, dodajte šalicu bobičastog voća (ili narezanu bananu), žlicu chia sjemenki i pospite cimetom. Po želji, dodajte malo meda ili javorovog sirupa za slatkoću.


Foto: @probiersmalvegan



Ručak – Stir - fry s piletinom, povrćem i maslacem od kikirikija

Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i prepržite 1 pileći file narezan na trakice. Dodajte 1 narezanu papriku, 1 malu tikvicu, pola glavice brokule i 1 mrkvu narezanu na tanke trakice. Pržite 5 - 7 minuta. Za umak pomiješajte 1 žlicu maslaca od kikirikija, 1 žlicu soja umaka, 1 žličicu meda i malo limunovog soka. Prelijte preko povrća i piletine i još malo pržite dok se sve ne poveže.


Večera - Salata s tunom i avokadom

U veliku zdjelu stavite 1 konzervu tune (u vlastitom soku), 1 avokado narezan na kockice, 1/2 crvenog luka, 1/2 krastavca, malo cherry rajčica i nekoliko žlica kuhane kvinoje. Za dresing, pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, sol i papar. Poslužite uz integralni tost.


Foto: @cleanfoodcrush



Utorak

Doručak - Zeleni smoothie s avokadom

U blender stavite 1/2 avokada, 1 bananu, šalicu špinata, 1/2 limuna, 200 ml bademovog mlijeka i nekoliko kockica leda. Blendajte dok ne dobijete glatku teksturu. Za dodatnu kremoznost, možete dodati žlicu grčkog jogurta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura Wright (@thefirstmess)



Ručak - Omlet sa špinatom, feta sirom i orašastim plodovima

U tavi zagrijte malo maslinovog ulja, pa dodajte šalicu svježeg špinata. Pržite kratko, zatim prelijte s 2 umućena jaja i dodajte 30 g feta sira. Pržite dok omlet ne dobije željenu teksturu, a na kraju dodajte nekoliko nasjeckanih badema ili oraha za hrskavost.

 



Večera - Batat s gorgonzolom i crvenim lukom

Razrežite 1 batat na pola, izdubite sredinu i napunite maslinovim uljem, solju, paprom i začinima. Stavite u pećnicu na 180°C, 20 - 25 minuta. Za to vrijeme, na tavi popržite crveni luk dok ne omekša. Kada je batat pečen, napunite ga lukom i gorgonzolom, pa vratite u pećnicu još 5 minuta da se sir otopi.


Foto: @andreea_dutia



Srijeda

Doručak - Grčki jogurt s orašastim plodovima i medom

U zdjelu stavite 150 g grčkog jogurta, pospite s malo sjeckanih orašastih plodova (bademi, lješnjaci ili orasi) i prelijte s 1 - 2 žlice meda. Ovaj doručak je brz, kremast i bogat zdravim mastima. Za poseban touch možete dodati voće poput breskve.

 



Ručak - Brzi rižoto s gljivama i parmezanom

Na maslinovom ulju pržite 1/2 crvenog luka i 1 šalicu gljiva (šampinjoni ili lisičarke) dok ne omekšaju. Dodajte 1/2 šalice integralne riže i prelijte s 500 ml povrtnog temeljca. Kuhajte 15 minuta dok riža ne upije tekućinu. Na kraju, pospite s parmezanom i začinite sa soli i paprom.

 



Večera - Brza salata s pečenim povrćem

Ispecite povrće po izboru (paprika, tikvica, patlidžan) na 200°C s malo maslinovog ulja i začinima. Kad je povrće pečeno, pomiješajte ga s rukolom, feta sirom i sjemenkama bundeve. Prelijte s maslinovim uljem i octom.


Foto: @nourishedbytalia



Četvrtak

Doručak - Avokado tost i jaje sa začinskim sjemenkama

Na integralni tost stavite polovicu zgnječenog avokada, pospite ga sa soli, paprom i malo limunovog soka. U istoj tavi ispecite 1 jaje (po želji, s malo maslaca ili maslinovog ulja). Jaje stavite na tost, a sve pospite začinskim sjemenkama (chia, lan, sezam) i dodajte malo svježeg korijandera ili peršina. Ovaj obrok je pun zdravih masti i proteina, a vrlo brzo se priprema.


Foto: @kyliesbakes



Ručak - Pasta s povrćem i pestom

Skuhajte 100 g integralne tjestenine. U međuvremenu, na tavi pržite povrće po izboru (tikvica, paprika, špinat, brokula) i dodajte 1 - 2 žlice pesto umaka (ili napravite svoj od bosiljka, maslinovog ulja i češnjaka). Pomiješajte skuhanu tjesteninu s povrćem i pestom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaylie Grace (@purelykaylie)



Večera - Salata s pečenom piletinom i mango - avokado dresingom

Narežite pečenu piletinu na trakice i poslužite s miješanim zelenim povrćem, avokadom i nasjeckanim mango komadićima. Za dresing, pomiješajte 1 žlicu jogurta, malo limunovog soka, maslinovo ulje i začine po ukusu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Saif Aldien (@death_zone313)



Petak

Doručak - Chia puding s jagodama

Pomiješajte 3 žlice chia sjemenki s 200 ml bademovog mlijeka i ostavite preko noći da postane čvrsta smjesa. Ujutro, dodajte svježe jagode, malo meda i prstohvat vanilije za dodatnu aromu.


Ručak - Brza sarmica u zdjeli

Na tavi pržite 1 nasjeckani crveni luk i 1 mrkvu. Dodajte 100 g mljevene piletine, 1 šalicu kuhane kvinoje i začine (soja umak, origano, paprika). Zamotajte smjesu u zelene listove kupusa i prelijte s malo paradajz sosa. Kuhajte 15 minuta.


Večera - Pikantna riba s kvinojom i pečenim povrćem

Za ovo jelo, marinirajte 2 fileta ribe (brancin, oslić) u malo maslinovog ulja, limunovog soka, soli, papra, čili pahuljica i origana. Stavite ribu u pećnicu na 200°C i pecite 15 minuta, dok ne postane mekana. U međuvremenu, skuhajte 1 šalicu kvinoje. Za pečeno povrće, narežite krumpir, tikvicu, papriku i crveni luk, pospite maslinovim uljem, solju i paprom pa stavite u pećnicu na 180°C, 25 minuta. Poslužite pečenu ribu s kvinojom i povrćem te po želji, pospite s malo svježeg peršina ili limunove kore.

 

* * *
Naslovna fotografija: @paola_cossentino


Bonjour

5 kombinacija za 5 radnih dana: Svaki dan je drugačiji, a jedan komad isti.

TEKST: Ada Ćeremida

5 kombinacija za 5 radnih dana: Svaki dan je drugačiji, a jedan komad isti. 5 kombinacija za 5 radnih dana: Svaki dan je drugačiji, a jedan komad isti.

Prošlog mjeseca, nakon brojnih upita i želja, konačno smo predstavili naš Bonjour duks – simbol vrijednosti i vizije koje dijelimo s vama.

Od tada, dostupan je u Atelje 71 vlasnica Erne, prepoznatljive kao Diva is back i njene sestre Irme Saljević Krvavac. S radošću vidimo kako ovaj komad postaje dio vaših svakodnevnih kombinacija.

Osmislili smo Bonjour duks tako da bude više od običnog komada odjeće, on je statement, osnova svake garderobe i platno za vašu kreativnost. Naš duks je limitirano izdanje, a znamo da su S/M veličine već rasprodane, stoga ćete vidjeti kako se mogu stilizovati i oversized modeli.

Bilo da je nosite uz ležerne outfite, elegantnije kombinacije ili u nekom neočekivanom stylingu, ova dukserica je vaš saveznik u kreiranju autentičnog izgleda. 

 



A kako je stilizirati kroz cijelu sedmicu? Tu nam dolazi Erna! Podijelila je s nama svoj modni dnevnik – pet dana, pet kombinacija, svaka sa svojim šarmom.

Svejedno da li tražite inspiraciju ili samo želite osvježiti način na koji nosite duksericu, ovo je vodič koji će vam pomoći da je prilagodite svom stilu, na način koji možda dosad niste ni razmatrali.

Otkrijte Ernine kombinacije i pronađite svoj omiljeni način da nosite Bonjour duks kroz ovaj vodič.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erna Saljevic (@divaisback)



Ponedjeljak: Prvi dan, prvi statement


Karamel kožna midi suknja daje strukturu, dok oversized sivi duks unosi ležernost i udobnost, nešto što svakom početku sedmice treba. Bijele čizme do koljena vizualno produžuju figuru, a prepoznatljivi ANRE Cognac kožni tote iz Erninog brenda u neutralnoj nijansi upotpunjuje ovaj sofisticirani look. Savršena inspiracija kako započeti sedmicu sa stilom.


 

 

Utorak: Silver touch za drugi dan


Silver široke kožne hlače daju futuristički ton klasičnoj dukserici, pretvarajući je u statement komad. Bijele čizme osiguravaju svježinu, dok Ernina vibrantna narandžasta Freya IT torbica daje neočekivani color twist i proljetni duh cijelom looku.




Srijeda:


Lepršava satenska suknja u maslina zelenoj nijansi unosi dozu ženstvenosti i mekoće, savršeno balansirajući s ležernim krojem dukserice. Bijele čizme naglašavaju pročišćenu estetiku, dok clasic ANRE suede tote suptilno upotpunjuje kombinaciju, bez narušavanja njene elegancije.


 


Četvrtak: Prugasti upgrade


Klasične široke pantalone na pruge podižu duks na potpuno novi nivo, igrajući na granici između poslovnog i ležernog.  Adidas tene unose casual notu, dok Freya IT u dubokoj burgundy nijansi dodaje dozu profinjenog kontrasta, baš onoliko koliko je potrebno da outfit dobije dinamičan zaokret.



 

Petak: With a twist


Smart casual na Ernin način, za ulazak u vikend. Erna je Bonjour duks na pametan način stilizovala, vežući ga preko ANRE off the shoulder bijele košulje, stvarajući sofisticiran, ali i nenametljiv cool look. Bijele široke pantalone i čizme održavaju minimalističku estetiku, dok ANRE suede tote u toploj sivoj nijansi, zaokružuje cijelu kombinaciju. 





 

Bilo da se odlučite za klasičnu eleganciju, neočekivane kombinacije ili odvažne kontraste, ovaj duks je osmišljen da se prilagodi vama i vašem ritmu i stilu.

Erna nam je pokazala kako ga nositi na pet različitih načina, ali na kraju dana, najvažnije je kako ga vi stilizirate, jer moda je igra, a pravila pišete sami.

Koji od ovih outfita je vaš favorit?
Ili ste već osmislili neki svoj jedinstveni način nošenja Bonjour duksa? Podijelite s nama, a mi jedva čekamo da vidimo vaše verzije!

***
Foto: Erna Saljević


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!