Sastojke imate! Brzi recept za špagete s tunom će vas odvesti u Italiju.
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETUz nekoliko osnovnih sastojaka, koje vjerovatno već imate u kuhinji, možete pripremiti pravu gurmansku poslasticu za nekoliko minuta.
Jednostavna priprema i uzbudljiv spoj ljutih i svježih nota kreira pravu malu čaroliju koja će oduševiti vaše goste, a vas ostaviti bez stresa. Naime, špageti sa tunom u ljutom sosu zvuče kao savršen spoj jednostavnosti i bogatstva okusa, idealan za one trenutke kada vam treba brz, ali poseban obrok.
Ovaj recept nije samo obična pasta – on vas vodi na italijanske ulice, dok aroma ljutih začina i tuna, bogata proteinima i zdravim mastima, stvara savršenu harmoniju za hladnije dane.
Tajna ovog recepta leži u kombinaciji najfinijih sastojaka koje možete pronaći u svim Mercator i Konzum prodavnicama. Tuna iz konzerve možda zvuči jednostavno, ali zapravo je pravo blago – uvijek svježa, puna hranljivih sastojaka i spremna za brzu pripremu.
Kada se spoji s ljutim sosom napravljenim od svježeg povrća i začina, imate jelo u kojem će svi gosti sa svakim zalogajem reći: Mamma mia! Perfetto! Još jedna prednost ovog recepta je i upotreba BIO zone paradajza iz konzerve – praktičnost na prvom mjestu. Iako uvijek možete koristiti svježi paradajz, BIO zone paradajz iz konzerve daje savršenu gustinu i bogatstvo ukusa. Brzina i jednostavnost pripreme ne oduzimaju ništa od kvaliteta, zapravo, uz ovakav sos, dobit ćete bogat i pun okus bez kompromisa.
Da li smo već rekli da priprema ove paste traje tek nekoliko minuta? Crveni luk, paprika, chili i bijeli luk čine bazu ljutog sosa, dok masline i kapare daju dodir sofisticiranosti.
Ako se pitate zašto K plus zelene masline, odgovor je zato što ne samo da donose bogat, slankast okus, već pružaju i onaj karakteristični mediteranski štih koji svako jelo podiže na viši nivo. Masline u ovom receptu nisu tu samo radi ukusa – njihov blago gorkasti ton savršeno balansira slatkoću paradajza i ljutinu sosa.
Sve to se na kraju povezuje sa sočnim K plus špagetama koje upijaju svaki okus, pružajući vam savršen balans pikantnog i slatkog.
Pasta bez parmezana nije pasta i zato za kraj na vrh dodajte završni pečat, stvarajući kremastu teksturu i dodatnu dubinu ukusa. Sastojci i korak po korak pripremu donosimo u nastavku.
Sastojci
- 200 g K plus špageta
- 1 Ocean tuna u konzervi
- 1 crvena paprika
- 1 chili papričica (ili neki ljuti sos)
- 1 srednji crni luk
- 2 češnja bijelog luka
- 1 konzerva BIO zone paradajza
- 1 šolja cherry paradajza, prepolovljenih
- 1/4 šolje K plus crnih maslina bez košpica, isječenih na kolutove
- 1 kašike kapara
- 1 kašika Costanza maslinovog ulja
- Origano i bosiljak
- So i biber po ukusu
- Parmezan (ili tvrdi sir)
Priprema
Prvo, skuhajte K plus špagete al dente. Tajna prave italijanske paste je u savršenoj teksturi: niti prekuhano, niti tvrdo, već baš kako treba! Dok se špageti kuhaju, pređimo na stvaranje čarolije u tavi.
U velikoj tavi zagrijte Costanza maslinovo ulje, a zatim dodajte crveni i bijeli luk te papriku. Mirisi koji se šire kuhinjom? Neprocjenjivo!
Nakon par minuta, ubacite i chili papričicu – ako volite ljuto, neka bude "abbondante"! Ako ne, odaberite blažu verziju. Kuhajte sve dok povrće ne omekša. Sljedeći korak je da dodate BIO zone paradajz i prepolovljeni cherry paradajz. Sokovi će se sjediniti i formirati sos koji je pravo remek - djelo. Ostavite da se sve krčka dok se umak ne zgusne.
Sada dodajte ocijeđenu Ocean tunu, K plus masline i kapare. Tamo negdje u Italiji bi vam rekli: "È la perfezione!" Ocean tuna u konzervi donosi svježinu mora, dok masline i kapare dodaju onaj profinjeni, slani twist koji će ovu pastu podići na viši nivo. Kuhane špagete umiješajte u tavu. Evo magičnog momenta jer će špagete upiti svaki zadnji kap sosa, a svaki zalogaj će biti ispunjen aromama koje nas podsjećaju na ljeto, more i sunce. Miješajte još par minuta da se svi okusi savršeno povežu.
Poslužite uz bogat sloj svježe naribanog parmezana koji daje kremastu notu, a ako želite, možete dodati i malo svježeg peršuna za dodatnu svježinu.
To je to! Jelo koje se sprema brže nego što biste rekli "Buon appetito", a pruža okusni doživljaj dostojan italijanskog restorana. Uživajte u svakom zalogaju!
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba