TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.3.2015.
S rastom popularnosti domaće proizvodnje piva i raznih pivarskih eksperimenata s receptima, sastojcima i okusima, ono posljednjih godina polako preuzima ulogu koju je dosad imalo vino.
Zbog brojnih vrsta piva različitih okusa i tekstura do kojih postaje sve lakše doći, ovaj obožavani napitak je često i bolji dodatak hrani od vina.
Prepoznao je to Thomas Horne i, u suradnji s izdavačkom kućom Gestalten, pripremio knjigu recepata "On Beer and Food" koja vam pomaže upariti određene vrste piva s određenim jelima. Sve to popraćeno je fotografijama od kojih rastu zazubice.

Znate li koje jelo spremiti uz Weissbier? Ili kakva pečenka savršeno naglašava punoću okusa Brown Ale piva? A to da Framboise Lambic sjajno ide uz slastice, poput torte od sira s preljevom od malina?
Pored ovih preporuka, u knjizi će se naći i savjeti o tome kako i koje pivo koristiti pri spravljanju samih jela kao jedan od sastojaka.

Ako ste od onih koji jednako uživaju u pivu kao i u hrani, ovo je knjiga koju ćete morati imati.
Svoj primjerak već sada možete naručiti direktno od izdavača ili ga potražiti u pretprodaji na Amazonu.
{gallery}2015/2015_03/hrana-pivo{/gallery}
Foto: gestalten.com
TEKST: Adelisa Mašić
Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.
Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.
Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.
Kako napraviti mini snack board?
Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.
Možeš uključiti:
• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade
Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.
Zašto snack night?
Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.
Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.
Za kraj
Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @foodfotoaestetic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!