TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.6.2020.

Ruby je novi tip čokolade prirodno ružičaste boje koja ima poseban okus i aromu.

Kremaste je teksture i na prvu ima karakter mliječne čokolade, no, njen okus opisuje se kao neobičan miks slatkoće maline i kiselkastog okusa borovnica. 

Ova čokolada je izazvala euforiju među slatkoljupcima kada je otkrivena prije nešto više od godinu dana, a u ponudi Fit Bar Pointa moći ćete ju kušati s ukusnim proteinskim američkim palačinkama! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fit Bar Point (@fitbarpoint) on

Fit Bar smješten je na adresi Branilaca Sarajeva 3 u Sarajevu i svoj koncept zasniva na upotrebi svježih i dobro izbalansiranih sastojaka koji daju jela odličnog ukusa. 
Mjesto je to na kojem ćete pronaći zdrave, ukusne i primamljive prijedloge za doručak, zdrave sendviče, razne salate, tortilje, pizze i juhe, kao i šaroliku ponudu glavnih jela te deserata. 

Posljednji dodatak njihovoj ponudi slastica upravo su ove proteinske palačinke koje će voljeti svi ljubitelji zdravog zalogaja. Uz to, najavili su da u njihovu ponudu uskoro stižu i Ruby proteinske čoko bombice. Super ukusne, super zdrave, pripremljene od pomno biranih sastojaka i uz to, super fotogenične. Jedva čekamo isprobati ih. 


Kompletan meni ovog restorana istražite ovdje. Dobar tek!


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!