Otkrijte tko je žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

Otkrijte tko je žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
19.7.2022.

Reditelj Hilal Baydarov, rediteljica Salome Jashi i umjetnička direktorica festivala Movies that Matter Margje de Koning, članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hilal Baydarov

Reditelj, Azerbejdžan

Hilal Baydarov rođen je 1987. godine u Bakuu, Azerbejdžan. Nakon što je diplomirao informatiku, upisao je studij filma u Sarajevu na film.factory (škola u sklopu Sarajevske filmske akademije) koju je osnovao mađarski reditelj Bela Tarr. Baydarovljev debitantski dugometražni film HILLS WITHOUT NAMES, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Montrealu 2018. godine. Iste godine osvojio je nagradu Docu Talents na Sarajevo Film Festivalu za svoj drugi dokumentarni film BIRTHDAY. Njegovi treći, četvrti i peti dokumentarni filmovi WHEN THE PERSIMMONS GREW, MOTHER AND SON i NAILS IN MY BRAIN premijerno su prikazani i osvojili su nekoliko nagrada na hvaljenim filmskim festivalima kao što su Vision du Réel, Sarajevo Film Festival i IDFA. Baydarovljev drugi dugometražni igrani film, IN BETWEEN DYING, premijerno je prikazan u glavnoj konkurenciji Filmskog festivala u Veneciji 2020. godine. Njegov treći dugometražni igrani film, CRANE LANTER, premijerno je prikazan na Tokijskom filmskom festivalu i osvojio je Nagradu za najbolji umjetnički doprinos. SERMON TO THE FISH je njegov četvrti dugometražni igrani film koji će biti premijerno prikazan u konkurenciji na 75. Locarno Film Festivalu.

 Salome Jashi

Rediteljica, Gruzija

Salomé Jashi (Tbilisi, 1981. godine) je redateljica i producentica dokumentarnih filmova iz Gruzije. Magistrirala je dokumentarni film na Royal Holloway Univerzitetu u Londonu (2006) i novinarstvo na Gruzijskom institutu za javne poslove (2003). Njen film TAMING THE GARDEN (2021) premijerno je prikazan na Svjetskom takmičenju dokumentarnog filma Sundance Film Festivala i Berlinale Forumu, a bila je nominirana i za Evropsku filmsku nagradu. Film THE DAZZLING LIGHT OF SUNSET (2016) nagrađen je Glavnom nagradom na Visions du Réel 's Regard Neuf takmičenju i drugim festivalima. Ranije ostvarenje BAKHMARO (2011) nominirano je za nagradu Asia Pacific Screen Awards. Bila je stipendistica Nipkow stipendije 2017. godine i DAAD Artists-in-Berlin programa 2020. Članica je Evropske filmske akademije.

 Margje de Koning

Umjetnička direktorica festivala Movies that Matter, Nizozemska

Nakon završetka studija, Margje de Koning je 12 godina snimala dokumentarne filmove za različite televizijske kuće. Postala je profesorica na studiju Kultura i mediji (odsjek Film i televizija na Univerzitetu u Amsterdamu), 2004. godine. U 8. mjesecu 2004. godine postala je odgovorna urednica dokumentarnog programa za 52-minutne dokumentarce. Od prvog mjeseca 2005. godine bila je odgovorna za Televizijski odjel IKON-a, a u prvom mjesecu 2012. postala je voditeljica programa za TV, radio i nove medije u IKON-u. Od prvog mjeseca 2016. godine IKON je inkorporiran u okviru EO sa Margje de Koning kao odgovornom urednicom dokumentarnih filmova za EO, JDocs i IKONdocs. Od šestog mjeseca 2019. godine Margje de Koning je umjetnička direktorica festivala Movies that Matter.

 28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19.8.2022.

***
Naslovna fotografija: SFF PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno