TEKST: Lamija Hadžić

DATUM OBJAVE: 3.12.2024.

Bh. djevojke pravi su majstori u spajanju estetike i praktičnosti, posebno kada je riječ o zimskim kombinacijama.


Inspirisani njihovim modnim odabirima, odlučili smo s vama podijeliti najzanimljivije kombinacije koje će uljepšati i najhladnije dane. Zimski stil donosi savršenu priliku za poigravanje slojevima i udobnim, ali efektnim kombinacijama koje istovremeno griju i privlače poglede. 

Ležerni zimski outfiti ove godine donose savršenu ravnotežu između udobnosti i sofisticiranosti. Farmerke u kombinaciji s toplom bundom ili klasičnim kaputom postaju pravi modni klasik, dok statement torba unosi dašak osobnosti i originalnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erna Saljevic (@divaisback)



Erna Saljević, Nadine Mičić i Alisa Čajić znaju kako kako spojiti trendy komade s praktičnim detaljima, stvarajući outfite koji odišu samopouzdanjem. Njihove kombinacije pokazuju da zimska moda može biti i funkcionalna i nevjerovatno chic, pružajući inspiraciju za svakodnevni stil. 

 

 

Foto: @nadine_micic 



Oversized džemperi i mekane dukserice odlično se slažu s modernim pufer jaknama i nezaobilaznim adidas tenisicama, dok bundu možete nositi i na potpuno opušten način – uz trendy trenerku za kombinaciju koja spaja luksuz i casual šarm.

Za inspiraciju, zavirite u modne priče Maje Topčagić i Josipe-Katarine Sivrić i otkrijte kako one nose ove kombinacije s puno stila i šarma!


Foto: @majatopcagich 



Za elegantnije varijante, birajte bundu uz klasične hlače, rolku i gležnjače, sve zaokruženo dugim šalom kao zanimljivim detaljem. Kada govorimo o sofisticiranim poslovnim varijantama, savršen spoj čine klasična bijela košulja i jednostavne hlače, upotpunjeni toplom bundom koja unosi notu moderne elegancije.

Za dodatni chic efekt, preko košulje prebacite lagani džemper – detalj koji istovremeno odiše elegancijom i nenametljivom profinjenošću. Inspiraciju možete pronaći kod Amine Efendić i Naide Kadić Klico, koje ove kombinacije nose s nevjerovatnim stilom!

 

Foto: @naidakadic

Foto: @naidakadic

* * * 
Naslovna fotografija: @nadine_micic


Bonjour

Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo! Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo!

Koliko ste puta razmišljali šta pripremiti za iftar, a da nije nešto već viđeno? Kad ponestane inspiracije, piletina nam prva pada na pamet jer je siguran izbor, provjeren i ukusan.

 

Hajde da budemo iskreni, standardni načini pripreme često nam postanu predvidivi. Pohovana? Prečesto. Grilovana? Već smo radili jučer. Pečena u sosu? Klasično, ali nije nas baš oborilo s nogu.

 



Zato ovaj put idemo korak dalje i spajamo sočne komade piletine s kremastim umakom od šampinjona i umotavamo ih u lisnato tijesto koje, kada se zapeče, postane savršeno hrskavo. Rezultat? Jelo koje donosi poznati okus u novom, uzbudljivijem izdanju.

 




Postoji i jedan mali trik koji ovo jelo čini posebnim i shvatite ga kao tajni sastojak o kojem će biti riječi odmah u nastavku.


Šta daje ovom jelu onu 'ne mogu stati na jednom komadu' notu?  

Svaki dobar recept ima onu jednu ključnu stavku koja pravi razliku ili nešto zbog čega zalogaj nije samo ukusan, nego neodoljiv. Ovdje je to piletina koja ostaje savršeno mekana, sočna i upija svaki sloj okusa iz fila. Tajna je u pravom izboru mesa, a to je da budu ne fileti, ne bataci već Perutnina Ptuj Natur pileći medaljoni koji pružaju idealan balans teksture i punog okusa, bez suhoće ili gubitka sočnosti za vrijeme pečenja.

 




Sastojci

 

  • 400 g Perutnina Ptuj Natur pilećih medaljona
  • 400 g lisnatog tijesta (svježe ili zamrznuto, odmrznuto prema uputama)
  • 200 g šampinjona, narezanih na tanke ploške
  • 1 manji luk, sitno sjeckan
  • 2 režnja bijelog luka, protisnuta
  • 2 kašike ulja
  • 100 ml pavlake za kuhanje
  • 1 kašika svježeg peršuna, sitno sjeckanog (ili pola kašike suhog)
  • So i biber po ukusu
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam ili mak za posipanje (po želji)

     




Priprema  

Priprema fila: Na umjerenoj vatri zagrijte ulje u širokoj tavi i dodajte sitno sjeckani luk. Pržite ga dok ne omekša i postane blago zlatast. Ubacite glavni sastojak: isjeckane Perutnina Ptuj Natur pileće medaljone. Pržite ih dok ne dobiju lijepu, zlatno - smeđu boju. Ovo će im dati onu bogatu aromu koja se osjeti u svakom zalogaju.

Vrijeme je za šampinjone. Dodajte prvo njih i protisnuti bijeli luk, miješajući dok ne omekšaju i višak tečnosti ne ispari. 

Finale: Umiješajte pavlaku za kuhanje, dodajte peršun, so i biber. Ostavite da se sve zajedno lagano krčka dok se umak ne zgusne i fino ne sjedini s mesom.

Pustite da se ohladi. Ostavite smjesu sa strane kako bi se malo prohladila prije nego što je stavite u tijesto.

 



Priprema tijesta: Razvaljajte lisnato tijesto na blago pobrašnjenoj površini do debljine od 3 mm, a zatim isijecite tijesto na kvadrate veličine 10x10 cm.

Na sredinu svakog kvadrata stavite po kašiku fila, vodeći računa da ne pretjerate jer želite da tijesto ostane lagano i vazdušasto. Preklopite tijesto po dijagonali kako biste dobili trokut. Lagano pritisnite ivice viljuškom da ih zalijepite i spriječite isticanje fila tokom pečenja.


 



Pečenje: Zagrijte rernu na 200°C. Trokutiće složite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Premažite ih umućenim jajetom za onaj sjajni, zlatni finiš i, po želji, pospite ih susamom ili makom.

 



Pecite 20 - 25 minuta, dok ne poprime bogatu zlatnu boju i ne postanu hrskavi.


Kako ih poslužiti?  

Ovi hrskavi zalogaji su puni okusa sami po sebi, ali ako želite dodatnu dimenziju, poslužite ih uz umak od pavlake i bijelog luka. Njegova kremasta tekstura i blaga kiselost savršeno se slažu s bogatim punjenjem.





Uz to, lagana salata od rukole i cherry paradajza ili nekoliko kriški svježeg krastavca mogu donijeti svježinu i osvježiti nepce između zalogaja.


Kad se piletina pretvori u nešto novo...  

Postoje jela koja pravimo iz navike i jela koja nas iznenade na prvi zalogaj. Ovi lisnati trokutići spadaju u onu drugu kategoriju... nešto poznato, ali u potpuno novom izdanju. Savršeni su za iftarske večeri kada želimo izbjeći uobičajene kombinacije i unijeti malo kreativnosti u kuhinju.

Hrskavo, sočno, kremasto... sve u jednom zalogaju, a najbolji dio? Ovaj recept je dovoljno jednostavan da ga možete pripremiti i nakon dugog dana, a dovoljno poseban da ga nećete zaboraviti tako lako.

Ako ste tražili način da piletina ponovo oduševi upravo ste ga pronašli.

* * * 
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!