Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Mediteranska pasta - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Mediteranska pasta

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
23.5.2023.

Sigurni smo da nismo jedini koje su prve zrake sunca motivirali na avanturu u kuhinji nekih posebnih okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Odbrojavanje do službenog početka ljetne sezone ovog puta iskoristili smo da nepce teleportiramo na neka malo dalja mjesta – točnije do Mediterana. Naime, lagana kuhinja koju kriju određene europske zemlje uz obalu Sredozemnog mora inspirirala nas je da za današnji ručak pripremimo nešto drugačije

 




U želji da našim čitateljima otkrijemo jednostavno, ali opet primamljivo jelo u kojem će uživati osobe različitih preferencija, vratili smo jednu od omiljenih Gourmet rubrika naših čitatelja -  Zdravo i slasno Bonjour.ba & Mercator. I ove godine kroz našu odveć prepoznatljivu rubriku vodit će nas Belma Halilović koja je kreirala recept za ukusnu mediteransku pastu.

Stoga, ako ste poput nas i tijekom nadolazećih dana izbjegavate provoditi previše vremena uz štednjak, onda smo sigurni da ovoj fuziji okusa nećete moći odoljeti.





Riječ je o kombinaciji sastojaka uz koje ćete pomisliti da se nalazite u nekoj prepoznatljivoj trattoriji, smještenoj na glavnoj ulici talijanskog gradića. Komadići tune, pomiješani s zelenim maslinama, rajčicom i ukusni začini čine ovaj comfort food idealnim za tople nadolazeće dane. 

Mediteranska pasta veoma lako se priprema, a recept krije ukusne i lagane sastojke tako da će u njoj rado uživati i oni s izbirljivim nepcem. Za pripremu ovog jela Belma je namirnice pronašla u nama dragoj Mercator Ložioničkoj, a detalje pripreme donosimo u nastavku.

 



Sastojci:

  • Pasta Zara špageti
  • Ocean tuna komadi u suncokretovom ulju
  • Mercator masline (bez košpice)
  • Cherry paradajz
  • Ljubičasti luk i bijeli luk
  • Mini mozzarella
  • Maslinovo ulje i aceto balsamico
  • Začini (sol, biber, italijanska mješavina začina)
  • *opcionalno parmezan

 

Priprema:

Špagete skuhati u slanoj vodi. U zdjeli pomiješati tunu, masline, ljubičasti luk, bijeli luk, cherry paradajz i mini mozzarellu. Preliti maslinovim uljem, dodati malo aceta balzamica, sol, biber i mediteranske začine. Na kraju dodati ocijeđene špagete i sve dobro pomiješati.

Na kraju posuti rendanim parmezanom.
Buon #appetito!


* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci