TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.11.2014.

Smoothie su, možemo reći, savršen napitak budući da njihovi sastojci obećavaju jačanje metabolizma i imuniteta, sadrže namirnice bogate vitaminima, mineralima, folnom kiselinom, željezom, odnosno važnim antioksidantima i vlaknima i naposljetku imaju pozitivno djelovanje na našu kožu.

Sve te karakteristike su ih učinile dijelom zdrave prehrane i jednim od napitaka koje mnoge dame rado konzumiraju za doručak. Zbog toga smo i napravili  malu listu recepata za ovaj ukusan napitak. Pogledajte! I svakako isprobajte.

#Smoothie od naranče i đumbira

Potrebni sastojci:

  •  svježe iscijeđeni sok jedne veće naranče
  • 1 žličica svježe naribanog đumbira ili onog u prahu
  • 1 žlica meda
  • 3 žlice jogurta
  • 2 kockice leda


Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postane pjenasto.


#Voćni smoothie

Potrebni sastojci:

  • 2 žlice zamrznutih borovnica
  • 3  žlice zamrznutih jagoda
  • 1 banana
  • 3 žlice zobenih pahuljica
  • 1 žlice jogurta
  • 1 grejp
  • 1 naranča
  • 1 žlice meda
  • 4 oraha
  • par kockica leda


Priprema:
Iscijediti naranču i grejp, a onda sve sastojke izblendati par minuta i na kraju ukrasiti muslijem ili zobenim pahuljicama.

#Zeleni smoothie

Potrebni sastojci:

  • šalica vode
  • ½ šalice nasjeckanog krastavca
  • 1 banana
  • 1 jabuka
  • 2 šalice špinata
  • sok od 1/2 limuna
  • led

Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i izradite ih dok ne dobijete glatku mješavinu.
 

#Smoothie od kivija i naranče

Potrebni sastojci:

  • 2 kivija
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 2 žlice jogurta
  • 1 žlica šećera

Priprema:
Ogulite i narežite zreli kivi. Stavite ga u mikser sa sokom limuna i naranče, žlicom šećera i jogurtom. Miksajte par minuta dok ne dobijete gusti i kremasti napitak.

smoothie kivi
 

#Smoothie s kupinama ili borovnicama

Sastojci:

  • 200 g kupina ili borovnica
  • 1 banana (još bolje ako je zamrznuta da smoothie odmah bude hladan)
  • 100 g malina
  • bademovo mlijeko

Priprema:
Sve sastojke izmiksati dok se ne dobije željena gustoća.
 

#Smoothie od ananasa

Potrebni sastojci:

  • Zaleđeni ili svježi komadići banane
  • Komadići ananasa
  • Jogurt od vanilije

Priprema:
Sve sastojke izmiksati dok se ne dobije željena gustoća.
 

#Povrtno - voćni smoothie od špinata, mrkve i jabuke

Potrebni sastojci:

  • Nekoliko listova mladog špinata
  • List cikle
  • List mrkve
  • List celera
  • 1 cm korijena đumbira
  • 10 jezgri badema
  • 1 banana
  • 1 jabuka

Priprema:
Sve sastojke izmiksati i na kraju dodati žlicu meda.
 

#High-C smoothie

Potrebni sastojci:

  • 2 banane
  • 2 kivija
  • 10-12 višanja (svježih ili iz kompota)
  • 1/2 šalice smrznutih borovnica
  • 1-2 šalice cijeđenog soka od naranče

Priprema:
Pomiješajte sastojke i miješajte mikserom dok se ne dobije glatka smjesa.
 

#Smoothie od jabuke, mrkve i naranče

Potrebni sastojci:

  • 1 jabuka
  • 1 naranča
  • 2 mrkve

Priprema:
Ubacite  voće i povrće u sokovnik i razrijedite s vodom po želji.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 
 

 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!