3 karakteristike uz koje ćete znati da imate zdrave nokte - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 karakteristike uz koje ćete znati da imate zdrave nokte

Tekst:

Ana Rotim

ZDRAVLJE I NJEGA
4.3.2023.

Zdravlje kose i noktiju mnogi stručnjaci navode kao prikaz općeg zdravlja odnosno što to nedostaje našem organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Promjene na noktima lako su uočljive, a mnogi stručnjaci ističu da nisu bezazlene. Kao najčešći uzroci vizualnih promjena navode se nedostaci određenih vitamina i minerala, alergijska reakcija, gljivični problemi loša probava kao i nekvalitetna prehrana. 

Ističući određene izazove s kojima se možemo susresti često zanemarujemo izgled zdravog nokta. Stoga, kako bismo lakše riješiti određene nedoumice u nastavku izdvojili smo karakteristike koje obilježavaju zdravlje nokta. 


Foto: Pexels


Ujednačena boja nokta

Prema boji nokta vrlo lako možemo otkriti je li riječ o zdravom noktu ili pak da se radi o određenim izazovima. Zdravi nokti su ujednačene ružičaste boje bez neurednih mrlja ili pak udubljenja. Bijele mrlje koje se pojavljuju na noktima često su znak alergijske reakcije, dok žuta podloga nokta najčešće je zbog pojave gljivičnih problema. 

Glatka površina nokta

Sjajna i u potpunosti glatka površina nokta jedna je od osnovnih karakteristika zdravog nokta. Naime, Beauove linije česta su pojava koju ne bismo trebali zanemariti. Uzrok ovih udubljenja, koja nastaju od kutikule nokta, može biti stres ili pak određena upala. Stručnjaci predlažu da se kod izrazitih udubljena posavjetujete s dermatologom.

Zdrava kutikula nokta

Upala kutikule može se pojaviti zbog brojnih razloga, a stručnjaci navode da je jedan od najčešćih nepravilno korištenje proizvoda za njegu noktiju ili manikuru. Naime, ozljeda kože oko nokta može se pojaviti i zbog loših navika odnosno ako grizete nokte ili pak loše njege. 


Foto: Pexels

* * *
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno