TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 28.12.2016.
U trenutcima kada smo u potrazi za brzim izvorom energije ili želimo nešto prigristi prije ručka ili nakon treninga, energetske čokoladice su odabir mnogih. Ako niste strastveni čitatelj sastojaka na etiketama istih tih čokoladica, moguće je da čokoladice zapravo imaju puno više šećera ili soli nego što bi trebale ili da imaju potpuno drugačije djelovanje od predstavljenog. No, kako biste bili s
Recept koji donosimo u nastavku ne podrazumijeva niti pečenje, tako da nemate izgovor da ubuduće si ne napravite sami malu, slatku, energetsku bombu.
Sastojci:
1 šalica bezglutenske zobi
2 žlice Chia sjemenki
1/4 šalice sjeckanih badema
1/4 šalice kokosovog ulja
1/2 šalice organskog maslaca od bade
2 žlice tamne čokolade u prahu
Upute:
1. Pomiješajte zob, chia sjemenke i sjeckane bademe.
2. U zasebnoj zdjeli umutitekokosovo ulje, bademov maslac i čokoladu dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
3. Dodajte zob, chia sjemenke i bademe dok smjesa ne postane kompaktna.
4. Izlijte smjesu u posudu za pečenje, na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Ravnomjerno ga podijelite po posudi.
5. Pokrijte papirom za pečenje i stavite u hladnjak na četiri sata. Izrežite na kvadrate i poslužiti se svojim pločicama. Čokoladice svakako čuvajte u hladnjaku prije konzumacije.
Foto via mydomaine.com
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!