6 navika za zdravu i njegovanu kosu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

6 navika za zdravu i njegovanu kosu

Tekst:

Marija Perić

KOSA
17.3.2020.

Nije tajna da frizura može imati utjecaja na naše samopouzdanje i raspoloženje, a kako bi ona bila njegovana, stilizirana i zdrava, važno je usvojiti par navika u našoj svakodnevnici koji vode ka ostvarenju tog cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo se pobrinuli da su naši rituali u skladu sa preporukama frizera i stručnjaka, pronašli smo nekoliko savjeta koji će nam pomoći učiniti našu kosu sjajnom i podatnom na dodir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored pametnijeg biranja naših preparata za kosu, preko savjeta o pranju kose pa sve do pravilnog tretiranja kose nakon pranja, više savjeta koji će vašu kosu učiniti zdravom, otkrijte u nastavku.

PREČESTO PRANJE MOŽE ŠTETITI VAŠOJ KOSI

Osim što vaša boja za kosu brže blijedi, prečesto pranje također isušuje vašu kosu i uništava ravnotežu mikrobiota koji igra važnu ulogu u zdravlju vašeg tjemena i kose.
Pored toga, potrebno ju je više stilizirati, vaši vrhovi brže pucaju te vas na kraju prečesto pranje košta više i oduzima vaše vrijeme.
U zamjenu za to možete biti kreativniji i kreirati razne frizure uz koje će vaša kosa izgledati lijepo čak i ako nije netom oprana. Pokušajte steći ritual uz koji ćete kosu prati svaka tri dana ako možete.
Za trikove kako stilizirati dugu kosu, klik ovdje, a za trikove kako stilizirati kratku kosu, klik ovdje.
P.S. Jesmo spomenuli da je lakše stilizirati kosu nakon dva dana od pranja nego svježe opranu kosu?

PAMETNO BIRAJTE SVOJ ŠAMPON

Kada su u pitanju šamponi, ogromne sumnje i neodlučnost se javljaju kada vidimo police prepune raznih brendova, bočica i sastojaka sa raznolikim rješenjima ovisno o tipu naše kose.
Kako biste suzili taj izbor i bili uvjereni da birate šampon koji će osigurati da vaša kosa bude zdrava, potrebno je da izbjegavate šampone koji sadrže sulfate koji mogu biti jako iritantni za vaše vlasište.
Pored toga, važno je da vaš šampon ne sadrži parabene koji dokazano mogu štetno djelovati na kutikulu vaše kose i na vaše vlasište.

KORISTITE LI ISPRAVAN REGENERATOR?

Važnost vašeg regeneratora ogleda se u činjenici da on štiti vašu kosu, daje joj potreban sjaj, olakšava raščešljavanje i stiliziranje te čini vašu kosu mekšom.
No, nešto što biste također trebali uzeti u obzir pri sljedećoj kupnji vašeg regeneratora je sljedeći sastojak: methicone.
Ovaj dodatak je važan za vašu kosu jer ju uspješno štiti, često se nalazi na etiketama za regeneratore, prihvaćen je kao siguran za korištenje u beauty proizvodima (tj. regeneratorima) i osigurati će odličnu zaštitu vaše kose od vanjskih uvjeta i štetnih utjecaja pegle za kosu, fena ili uvijača za kosu.
Upamtite samo da su ovakvi regeneratori uporni i teško se ispiru, zato se posvetite detaljnijem ispiranju tijekom pranja kose za ultimativni sjaj i zaštitu.  
Također, pazite da prije nanošenja regeneratora, kosu osušite ručnikom, budući da bi voda mogla spriječiti da kosa upije regenerator i pruži joj potrebnu vlagu. Regenerator uvijek nanosite na donji dio kose, budući da bi regenerator nanešen na tjeme kose mogao prouzrokovati da se vlasište brže masti.

KOSI DAJTE POTREBNU ZAŠTITU 

Prije feniranja kose, uvijek koristite sredstva s UV zaštitom i ne držite fen preblizu kose, investirajte u kvalitetne četke za oblikovanje i pazite da uvijek kosu češljate od dna prema gore. 

VAŠA KOSA SE TREBA OHLADITI NAKON SUŠENJA 

Bilo da ste ju upravo osušili ili stilizirali, bitno je da se vaša kosa u potpunosti ohladi prije no što izađete vani ili nastavite sa svojim aktivnostima.

Osim što će vam to pomoći učiniti vašu frizuru dugotrajnijom, biti će manje podložna vanjskim uvjetima, pucanju i izgledati će bolje.
Imajte ovo na umu pri sljedećem sušenju kose ili stiliziranju i ne zaboravite da na vašem fenu za kosu imate opciju puhanja hladnog zraka koja će vam pomoći brže rashladiti kosu.

MASKE ZA KOSU PRIJATELJI SU VAŠE KOSE (I SPA VEČERI)

I za kraj, trik koji ste vjerojatno znali i imali na umu jesu maske za kose.
One će ostaviti efektan trag na zdravlju vaše kose i pomoći vam da se opustite. Za nekoliko ideja kakvu DIY masku za kosu koristiti za vašu sljedeću beauty večer klik ovdje.
I na kraju, ne zaboravite dodati prirodna ulja i serume u ritual njege vaše kose. 

***

Naslovna fotografija: @okevaaa
Tekst: Marija Perić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno