TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 20.10.2017.

U ulici najljepših mirisa i najukusnije hrane, Bravadžiluk 16, u starom djelu grada, otvara se još jedan shop za sve ljubitelje ovog kraljevskog kolača. Baklava shop u svojoj ponudi ima preko dvadeset različitih vrsta baklavi, te osim klasične recepture s orasima, nudi i baklave s čokoladom, pistacijom, lješnjacima...

Zbog toga ne čudi što se Baklava shop nametnuo na gastro mapi svih ljubitelja ovog tradicionalnog kolača, a njihova četvrta trgovina svoja vrata otvara sutra. Uređenje shopa potpisuje Arhitektura Šarić, a u interijeru se isprepleću drvo, tradicionalni motivi, zanimljivi lusteri i zelene biljke koje daju dodatnu svježinu prostoru. Hoće li se Baklava shop naći i na vašoj vikend listi tijekom šetnje gradom?

 

22528206 1991149291101084 7665290380625421077 n

22528306 1991149231101090 441897964163522425 n

22528371 1991149241101089 5020109870605972022 n

22549686 1991149257767754 7945268953718030666 n

22552529 1991149301101083 6019903597212084167 n

 

 

 

Foto via Baklava shop


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!