Zavirili smo na zanimljivu vinsku radionicu koju su Fina Vina održali u Sarajevu ovaj vikend - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Zavirili smo na zanimljivu vinsku radionicu koju su Fina Vina održali u Sarajevu ovaj vikend

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
19.1.2021.

Vinska kultura i druženja uz čašu vina uvijek sa sobom nose nova znanja i interesantne priče koje se poslije prepričavaju. Upravo jedno takvo druženje organizirala je kompanija Fina Vina u co-working prostoru HUB387 u Sarajevu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija Fina Vina osim što se bavi uvozom vrhunskih, nagrađivanih vina iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske i Srbije, trudi se educirati kupce i gurmane o važnosti dobrog poznavanja vina, degustiranju vina i općenito, vinskoj kulturi. U suradnji sa vinarijom koju ova kompanija zastupa, Erdevik, ove subote omogućili su veoma zanimljivo vinsko iskustvo. Ova i radionice sličnog karaktera će u budućnosti, čini nam se postati apsolutni #MustDo kada spominjemo učenje o gourmet i vinskom svijetu. 

Primijetit ćete da u našem društvu zaista nedostaje edukacije o svijetu vina, a vino je uvijek moderno pa zašto onda ne bismo učili o tome kako ga pravilno kombinirati, kušati ili poslužiti gostima? Bez obzira da li je riječ o naručivanju prave boce u restoranu kada želite impresionirati poslovne partnere ili kućnoj varijanti druženja s prijateljima, složit ćete se da svi želimo ostaviti dobar dojam i pokazati se kao pravi vinski znalci.

Erdevik vinska radionica je samo mali dio onoga što kompanija Fina Vina radi da bi educirala kupce o vrhunskim vinima, a ovog puta učesnici su imali priliku čuti dobrodošlicu i obraćanje Jovane Musić, direktorice HUB387, a zatim i Amira Beširevića, sommeliera i direktora kompanije Fina Vina. Večer se nastavila uživo javljanjem predstavnika vinarije Erdevik, direktor Ramazi Inaishvili prisutnima je ispričao zanimljivu plemićku historiju ove vinarije, a sommelier Vuk Štefanović opisao je vina koja su se kušala. U ovom dijelu radionice sudionici su imali priliku čuti nekoliko zanimljivosti o prepoznavanju aroma i okusa u vinu te dobiti stručne odgovore na pitanja koja su postavljali. 

Tokom obraćanja, učesnici su degustirali tri Erdevik vina - Tri roze koze-rose vrhunsko (coupage: 50% Merlot, 30% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon), Lector Omnibus-bijelo vrhunsko (100% Chardonnay) i Grand Trianon-crveno vrhunsko (coupage: 50% Cabernet Sauvignon, 35% Syrah, 15% Merlot). 
Učili su kroz praktični dio, gledajući boju, zavrtjevši čašu i mirišući vino. Sami su otkrivali arome, okuse i dolazili do novih zaključaka koje su mogli podijeliti s ostalim učesnicima. 

Nakon edukativnog dijela radionice, druženje se nastavilo u lounge dijelu HUB-a. Razmjena iskustava i diskusija između učesnika radionice navela nas je na zaključak da je svako vino posebno, unikatno i da ga degustatori percipiraju drugačije. Međutim, jedno je sigurno, a i učesnici radionice su se složili da je zaista riječ o vrhunskim vinima!

Raduje nas što vinska kultura postaje sve zastupljenija u našem društvu i nadamo se da će ova radionica biti samo početak sjajnih druženja i edukacija. Naravno, sve uz čašu vina! 
Za više detalja o idućim radionicama i prijavi, kontaktirajte Fina Vina putem društvenih mreža ili na email [email protected].

***
Foto: Fina Vina
Tekst: BONJOUR.ba/Fina Vina

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno