TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 2.6.2021.

Proslava rođendana događaj je s kojeg i mali i veliki nose brojne uspomene.

Datum je to za koji pripreme počinju i nekoliko tjedana unaprijed, a kako bi organizirali rođendan kojeg će se sjećati i vaše dijete i prijatelji, važno je kreirati bogat sadržaj u kojem će najmlađi uživati.

Inspiraciju za organizaciju dječjeg rođendana koji spaja prostor za igru, adrenalin i zabavu uz najukusnije domaće slastice pronaći ćete i u bajkovitoj, rustikalnoj priči koju je Martina Saira organizirala za svoju kćer Emu na izletištu Javorov Do. Ovo izletište u blizini Sarajeva osim prekrasnog pejzaža nudi mnoštvo mogućnosti za igru i sportske aktivnosti, što ga pretvara u savršenu kulisu za dječji smijeh, radoznalost i nove avanture.


Obzirom da je ovo Emin 5. rođendan, odlučile su se svim gostima poslati pozivnice ukrašene cvijećem koje neodoljivo podsjeća na lokaciju održavanja uz info što će sve biti dio proslave. Proslava je uključivala razne aktivnosti i druženje na planini, program rođendana odlično je došao kao jasan pokazatelj što djeca trebaju ponijeti kada je u pitanju odjeća i obuća. Skakanje po lokvicama najzabavnije je u gumenim čizmama.

Obzirom da Javorov Do sam proizvodi domaće sokove od najukusnijeg voća i biljaka, upravo su oni bili prvo iskustvo malenima pri dolasku. Svaka zabava ima svoj početak, a ovo je bio njen. Smješteni su bili uz rustikalni stol na kojem se našlo mnoštvo cvijeća, ukusnih i zdravih zalogaja, sezonskog voća. Dodatna rođendanska atmosfera kreirana je uz balone, zastavice koje su visile iznad stola i dekoraciju od jorgovana na koji je mirisao kompletan prostor. Detalji su to koji su krasili i oplemenili prostor. Unikatni su, ručno izrađeni i daju onu toplinu doma uz koju se svi osjećaju dobro.

 

Avanturistički duh najmlađi su pokazali kroz vožnje zip-lineom uz odgovarajuću opremu i instruktore, a njihovi izrazi na licima pokazali su da su ovakve aktivnosti uvijek dobra ideja. Djeca mogu uživati zajedno, na otvorenom, uz instruktore i dodatno kreirati drage uspomene koje će se dugo prepričavati. Uslijedilo je gađanje konzervi, nošenje jabuka i brojne druge interaktivne igrice.
Na pauzama između igara, djeca su uživala u domaćoj supi, kako bi napunili baterije i puni energije nastavili sa istraživanjem.

Završni dio zabave bila je naravno torta koja je uslijedila nakon degustacije slanih zalogaja, domaćih džemova, pita i sireva. Osvježavajuća torta s jagodama djelo je slastičarne Torte i To, koja je Eminu tortu obogatila svježim cvijećem koje je dodatno pozivalo na kušanje.

Slatki, kremasti zalogaji su brzo nestajali s tanjura, a nakon dana provedenog uz najljepše želje i mnoštvo avantura, druženje oko stola bio je najbolji način za prepričati sve dogodovštine.

***
Tekst: Bonjour.ba
Foto: Muna Nazak


Bonjour

Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo

TEKST: Bonjour.ba

Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo

Uživali smo u Hotel Baškući tokom svih sezona, od otvorenja prošle godine, u njihovom nevjerovatnom interijeru i smještaju.

Ali ovo proljeće su nas iznenadili nečim novim. Ono što nas je posebno oduševilo i privuklo, pored ambijenta, jeste hrana koja je sada dodatno unaprijeđena otvaranjem specijalnog  restorana Kiren u sklopu hotela.

Ovaj restoran nije samo novost na sarajevskoj gourmet sceni, već pravo osvježenje koje slavi tradiciju, dok istovremeno nudi modernu ekskurziju okusa.

 



Smješten u srcu Baščaršije,  Kiren je savršeno mjesto za uživanje u prvim proljetnim danima i noćima, gdje možete osjetiti harmoniju tradicije i inovacije na tanjiru.

S velikim uzbuđenjem u ekskluzivnom razgovoru, zavirujemo i donosimo vam detalje ovog nevjerovatnog gourmet iskustva Hotela Baškuća.




Kako je nastala ideja za otvaranje restorana Kiren i širenje koncepta Baškuće? 

Ideja za otvaranje restorana Kiren nastala je iz iste vizije koja je stajala iza osnivanja Hotela Baškuća – želje da Sarajevo i njegovi posjetioci dobiju prostor koji kombinuje vrhunski kvalitet, jedinstvenost i inovativnost. Cilj je bio stvoriti restoran koji nadmašuje očekivanja i nudi autentično gastronomsko iskustvo kroz spoj tradicije i modernih kulinarskih trendova.

Poseban fokus stavljen je na tradicionalni doručak, večere i specijalitete koji nisu dostupni u svakom restoranu. Kiren nije samo mjesto za objedovanje, već destinacija koja nudi jedinstven doživljaj - spoj kulture, ukusa i estetike.


 



Kako biste opisali dizajn interijera restorana? Koji su ključni elementi? 

Dizajn interijera restorana Kiren osmišljen je kao harmoničan spoj tri kulturna pravca – bosanskog, turskog i evropskog. Svaki detalj u prostoru ima svoje mjesto, stvarajući atmosferu koja goste vodi kroz različite epohe i stilove.

Uređenje objedinjuje toplinu tradicionalnih elemenata i sofisticiranost modernog dizajna, omogućujući gostima da se osjećaju kao kod kuće. Pažljivo osmišljena sinergija tradicije i savremenosti, u blizini srca Sarajeva, čini Kiren posebnim mjestom na gastronomskoj sceni.




Ko je bio zadužen za uređenje prostora i koja je bila inspiracija? 

Uređenje prostora bilo je u rukama vlasnika koji su s velikom pažnjom osmislili svaki detalj kako bi prostor reflektovao njihovu viziju i priču restorana Kiren. Inspiracija je proizašla iz želje da se kroz dizajn stvori ambijent koji odiše toplinom, elegancijom i gostoprimstvom, stvarajući prostor u kojem se gosti mogu opustiti i uživati u svakom trenutku.

Posebna pažnja posvećena je stvaranju atmosfere koja odražava ljubav, posvećenost i strast prema ugostiteljstvu. Svaki element enterijera pažljivo je biran kako bi prenio poruku da je Kiren mjesto gdje su briga o detaljima, udobnost i estetika podjednako važni kao i gastronomsko iskustvo.

 



Šta gosti mogu očekivati od menija – koje su glavne vrste jela u ponudi? 

Kiren nudi gastronomsko iskustvo koje spaja tursku i anatolijsku kuhinju, s posebnim naglaskom na kvalitet, autentičnost i raznovrsnost jela. Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom doručku, koji se izdvaja ne samo svojim ukusom i kvalitetom, već i načinom serviranja koji donosi autentičnu atmosferu prošlih vremena.

Što se večere tiče, meni je osmišljen kako bi zadovoljio različite gastronomske preferencije. Gosti mogu uživati u anatolijskim i turskim specijalitetima koji nisu lako dostupni u Sarajevu, kao i inovativnim kombinacijama slatkih i slanih ukusa u jelima s mesom. Tu je i raznolika selekcija hladnih i toplih predjela, pažljivo pripremljenih s posebnim naglaskom na kvalitetu i autentičnost. Svako jelo pažljivo je osmišljeno kako bi pružilo nezaboravan doživljaj okusa i zadovoljilo i najistančanija nepca.

Neki od glavnih specijaliteta uključuju zirvu – carski osmanski gulaš, balli mahmudiye – jelo čiji recept datira iz prošlih stoljeća, te mantije, pripremljene baš onako kako se služe u tradicionalnim turskim domaćinstvima. Tu je i naš autentični kuća steak, te janjeći tandir poslužen s "iç pilav" – bogatom i začinjenom rižom, kao i mnoga druga jela koja će očarati sva osjetila.




Kakvo iskustvo želite da gosti ponesu iz restorana Kiren? 

Naša želja je da svaki gost iz restorana Kiren izađe ispunjen osjećajem zadovoljstva – oduševljen uslugom, atmosferom i gastronomskim iskustvom. Želimo da se gosti osjećaju kao kod kuće, ali i kao da su zakoračili u sasvim drugačiji svijet—topao, elegantan i inspirativan.

Kiren nije samo restoran; to je mjesto gdje se svaki detalj pomno kreira kako bi gosti doživjeli poseban trenutak, bilo da uživaju u pažljivo pripremljenim jelima, atmosferi ispunjenoj harmonijom ili trenucima provedenim s prijateljima i porodicom.

Naša vizija je da svaki dolazak u Kiren bude novo otkriće, novo iskustvo koje nadmašuje očekivanja.




Kako vidite budućnost Kirena? Imate li planove za dodatne sadržaje? 

Naša ambicija je ostaviti trajni pečat na gastronomskoj sceni Sarajeva i stvoriti ime koje će biti sinonim za vrhunsko iskustvo, kvalitet i jedinstvenost. Planiramo proširiti usluge kako bismo pružili još širi spektar gastronomskih doživljaja, uključujući fine dining i različite oblike bruncha, a neke od naših ideja držimo kao iznenađenje.

Naša vizija je donijeti autentično i svjetski relevantno gastronomsko iskustvo, i s ponosom možemo reći da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.


***
Foto: Kiren


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!