Zašto biste trebali koristiti proizvode sa zaštitnim SPF faktorom svaki dan? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zašto biste trebali koristiti proizvode sa zaštitnim SPF faktorom svaki dan?

Tekst:

Bonjour.ba

ZDRAVLJE I NJEGA
26.3.2020.

Sve više se u preporukama beauty stručnjaka, ali i poznatih dama ističe važnost nanošenja proizvoda sa SPF zaštitnim faktorom svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nas je potaknulo da sami kreiramo mini vodič sa informacijom kada i kako birati proizvode sa SPF faktorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAŠTO KORISTITI POIZVODE SA ZAŠTITNIM FAKTOROM?

Jedan, ali i najvažniji i sasvim dovoljan razlog zašto biste trebali početi koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom je činjenica da su opasne ultraljubičaste zrake uvijek prisutne te kao takve mogu uzrokovati opekline, mrlje od sunca na vašem licu i tijelu te na kraju i rak kože.
Već je to motiv da već danas istražite kakve proizvode sa SPF faktorom možete uključiti u vašu svakodnevnu beauty rutinu. Ups, pa ne morate jer vam maleni vodič donosimo u nastavku.

KAKVE VRSTE PROIZVODA POSTOJE?

Kada je u pitanju proizvod sa SPF zaštitnim faktorom čini se neobičnim nanositi svaki dan tu kremastu formulu prepoznatljivog mirisa na svoje tijelo – no, postoji rješenje.
Danas proizvode za zaštitu sunca možete pronaći u raznim oblicima: od krema, losiona i sprejeva, pa sve do proizvoda u sticku i gelu. Svi se razlikuju po nekim značajkama koje izdvajamo u sljedećem pasosu.

PO ČEMU SE RAZLIKUJU PROIZVODI SA ZAŠTITNIM FAKTOROM?

Proizvode sa SPF zaštitnim faktorom možete razlikovati po konzistenciji, stupnju zaštite i aktivnim sastojcima.

Konzistencija – Ovisno o vašim preferencijama, možete pronaći proizvode sa zaštitnim faktorom koji su laganije formule, ali i one koji su ekstremno hranjive formule. Tako možete izabrati ono što vam najviše odgovara i ono što se najviše uklapa u vašu beauty rutinu.

Faktor zaštite od sunca (SPF) – Izražen u brojevima, ovaj faktor ističe količinu zaštite od sunca koju omogućava.
Najniži faktor je 15 do 30 SPF koji se preporučuje za svaki dan, a ukoliko boravite na direktnom suncu potrebno je ponovo nanijeti proizvod na tijelo svakih 90 ili 120 minuta ovisno o tome što piše na pakiranju.

Aktivni sastojci – Postoje proizvodi sa fizičkim aktivnim svojstvima i kemijskim aktivnim svojstvima te funkcioniraju na različit način.
Kreme za sunčanje sa fizičkim aktivnim svojstvima najčešće sadrže titanov dioksid i cinkov oksid, koji na koži kreiraju fizičku barijeru koja reflektira opasne UV zrake.
Kreme za sunčanje sa kemijskim aktivnim svojstvima sadrže kemikalije koje štite kožu interakcijom i apsorpcijom ultraljubičaste energije.
Obje su učinkovite, ali kreme za sunčanje sa kemijskim svojstvima mogu imati veću vjerojatnost stvaranja iritacije kože ili alergijskih reakcija kod osjetljivih osoba.

KAKO PRAVILNO NANIJETI I KORISTITI PROIZVODE ZA ZAŠTITNIM FAKTOROM?

  • Proizvod aplicirajte na dijelove tijela koji nisu prekriveni odjećom te koji dolaze u direktan kontakt sa suncem kada izađete vani.
  • Nanesite proizvod najmanje 20-30 minuta prije izlaska vani kako bi se proizvod aktivirao na vrijeme.
  • Kremu za lice sa SPF faktorom korisitite svaki dan ili birajte makeup proizvode koji također imaju SPF.
  • Nastojte proizvod nanositi na tijelo svako dva sata ukoliko provodite cijeli dan vani.

  • Izbjegavajte provoditi vrijeme na suncu od 10:00h do 14:00h kada je sunce na najvišem položaju.
  • Koristite kape, šešire, šilterice i druga pomagala za zaštitu od direktnog sunca.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno