Kako se riješiti zanoktica kod kuće? Ova ulja će vam pomoći. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako se riješiti zanoktica kod kuće? Ova ulja će vam pomoći.

Tekst:

Ana Rotim

ZDRAVLJE I NJEGA
5.6.2022.

Bilo da volite raditi manikuru u kozmetičkom salonu ili pak kod kuće, nastanak zanoktica veoma je česta pojava s kojom se suočava velik broj osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Najčešća pojava zanoktica je tijekom hladnijih dana kada je koža ruku suha, te joj je potrebna dodatna hidratacija. Zanoktice se isto tako mogu pojaviti kao obrambeni mehanizam naše kože koji pomaže kod zaustavljanja bakterija i gljivica. Upravo zbog toga česta su pojava kod nepravilnog rezanja noktiju ili kod oštećenja kutikula. Da biste se efikasno riješili zanoktica mnogi stručnjaci preporučuju redovnu hidrataciju ruku, a mi smo izdvojili proizvode uz koje možete tretmane protiv zanoktica napraviti kod kuće.

 

Foto: Pexels


Kokosovo ulje

Osim što ga mnoge dame koriste za njegu kose, ovo ulje stručnjaci savjetuju za hidrataciju kože ruku i jačanja površine nokta. Za najbolji učinak nanesite sloj kokosovog ulja na ruke, masirajući područje oko noktiju te ostavite pola sata da ulje upije u kožu.

Bademovo ulje

Zbog esencijalnih antioksidansa, omega 6 i 9 masnih kiselina i vitamina E, A, B1, B2 i B6, bademovo ulje idealno je za njegu zanoktica. Isto tako preporučuje se kod oštećenja nokta, kao i osobama koje imaju problema s ljuštenjem ili pucanjem noktiju.

Ulje jojobe

Ulje koje mnogi ističu kao jednog od najboljih za tretiranje zanoktica je upravo ulje jojobe. Naime, ovo ulje je efikasno za njegu suhe kutikule, s isto tako će pomoći kod oštećenja, te omogućava razvoj zdravog nokta.


Foto: Pexels

 

* * *
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno