TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.3.2015.

Jučer je u Parizu započeo tjedan mode. Tome u čast odlučili smo otkriti vam čime će se to modna klika sladiti idućih par dana. Ne, ne mislimo na macarone.

Premda je macaron u posljednjih nekoliko godina postao planetarno popularan, našem nepcu se pri posjeti Parizu u pamćenje više urezao kolač koji je dobio ime po tome što ga pojedete u brzini munje - éclair.

Éclair je duguljasti kolač od tankog tijesta ispunjen ukusnom kremom i prekriven glazurom. Pri izradi glazure pâtissier si može dati mašti na volju, tako ćete nerijetko vidjeti éclair prekriven čokoladom, pistacijima, šarenim mrvicama, voćem, karamelom, ali i pravim cvijećem, zlatnim listićima i jestivim slikama koje su preslije velikih djela koja vise u Louvreu.

Želite li u Parizu probati dobar éclair, posjetite Fauchon, L'Éclair de Génie, L’Atelier de l’Éclair ili Restaurant Le Dali at Le Meurice.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

TEKST: Adelisa Mašić

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću. Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.

Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.

 



Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 


backyard_sarajevo4bonjour_ba

Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja. 

No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 


backyard_sarajevo12bonjour_ba

backyard_sarajevo7bonjour_ba

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.

 



Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 


backyard_sarajevo13bonjour_ba

Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.


backyard_sarajevo15bonjour_ba

Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.

 



Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.

Foto: Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!