Zaboravite na macarone, éclair je najbolji francuski kolač!
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETJučer je u Parizu započeo tjedan mode. Tome u čast odlučili smo otkriti vam čime će se to modna klika sladiti idućih par dana. Ne, ne mislimo na macarone.
Premda je macaron u posljednjih nekoliko godina postao planetarno popularan, našem nepcu se pri posjeti Parizu u pamćenje više urezao kolač koji je dobio ime po tome što ga pojedete u brzini munje - éclair.
Éclair je duguljasti kolač od tankog tijesta ispunjen ukusnom kremom i prekriven glazurom. Pri izradi glazure pâtissier si može dati mašti na volju, tako ćete nerijetko vidjeti éclair prekriven čokoladom, pistacijima, šarenim mrvicama, voćem, karamelom, ali i pravim cvijećem, zlatnim listićima i jestivim slikama koje su preslije velikih djela koja vise u Louvreu.
Želite li u Parizu probati dobar éclair, posjetite Fauchon, L'Éclair de Génie, L’Atelier de l’Éclair ili Restaurant Le Dali at Le Meurice.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba