Bonjour.intervju: Sa timom bh. brenda Wool Line smo razgovarali o njihovim proizvodima te pogodnostima vune za zdravlje...

Bonjour.intervju: Sa timom bh. brenda Wool Line smo razgovarali o njihovim proizvodima te pogodnostima vune za zdravlje

Tekst:

Emina Smaka

INTERVJU
21.10.2021.

Wool Line je bosanskohercegovačka kompanija koja proizvodi prirodne i ekološki prihvatljive proizvode za spavanje od ovčje vune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučili smo vam kroz razgovor sa timom Wool Line otkriti koje su to beneficije korištenja proizvoda od vune za zdravlje ali i okoliš, te koje to proizvode imaju u ponudi i gdje se mogu kupiti.

Za početak nam recite ko čini vaš tim i zašto ste se odlučili kreirati proizvode od vune?

Wool Line kompanija broji tim od 25 ljudi. Većim dijelom zapošljavamo žene jer su u pitanju proizvodi za čiju je izradu potrebno dosta ručnog rada, nježnosti i strpljenja. Za izradu jednog madraca, potrebno nam je čak nekoliko dana i nekoliko različitih stručnjaka!

Zašto vuna? 
Naime prepoznali smo da je Bosna i Hercegovina bogata vunom kao sirovinom, materijalom koji je uslijed brze industrije izašao iz upotrebe a jako je kvalitetan i dugotrajan.

Cilj nam je vratiti vrijednost prirodnim materijalima, otkupom vune podržati ruralna područja i direktno uticati na zaštitu okoliša. Trenutno smo prva i jedina firma u regionu koja proizvodi krevetninu od ovog prirodnog materijala.

Koliko su vuna i proizvodi od vune važni za čovjeka?

Svjetska istraživanja su pokazala mnogobrojne pozitivne promjene u fizičkom zdravlju čovjeka među kojima ističemo poboljšanje hidratacije kože u bliskom kontakti sa vunom, regulaciju temperature čovjekovog tijela što utiče na poboljšanje kvalitete sna, kao i oslobađanje tijela od toksina, kojima smo na žalost svakodnevno izloženi, na način da ih apsorbuje i na koncu neutralizuje.

Činjenica da ne postoje naučni dokazi o alergenim reakcijama na vunu ovaj materijal dodatno čini atraktivnim i upotrebljivim za svakog pojedinca.

Također bismo željeli dodati da smo razbili predrasude mnogih kupaca koji su vjerovali da su alergični na vunu; ispravnim tretiranjem i procedurama zaštite kojima pristupamo prije same obrade vune, dovelo je do toga da niti jedan naš korisnik nije imao alergijsku reakciju, koja je vjerovali ili ne - mit.

Da li nam možete dati savjet kako održavati proizvode od vune?
Proizvode od vune jako je lako održavati. Zvuči nevjerovatno, ali je istinito – Wool Line vunene proizvode dovoljno je prozračavati na svježem zraku, u hladu, po mogućnosti ne izlažući direktnim sunčevim zrakama. To možete činiti na vašem balkonu ili prozoru.
Ovo je dovoljno raditi povremeno, svaka dva do tri mjeseca. Vuna će na ovaj način vratiti svoju prozračnost, a vi ćete imati potpuno svježe proizvode tretirane na prirodan način.

Zašto?
Zato što prirodna ovčja vuna sadrži lanolin (mast) koja ne dozvoljava da se prašina i plijesni lijepe kao što je to slučaj sa sintetičkim materijalima. Stoga održavanje Wool Line proizvoda ne može biti jednostavnije i zdravije.

Koliko korištenje prirodnih materijala, poput vune, utiče na očuvanje i zaštitu okoline?
Očuvanje okoline jedan je od osnovnih motiva rada Wool Line – a. Wool Line se trudi da prikupi ovčju vunu iz ruralnih područja naše lijepe domovine te je pretvori u koristan i zdrav ekološki proizvod.

Korištenjem prirodne ovčje vune doprinosimo očuvanju planete Zemlje pomažući zbrinjavanje vune na adekvatan način. Neadekvatno odbačena u prirodi vuna se može zadržati i do 50 godina, i kao takva, deponovana na neadekvatan način, predstavlja ozbiljan problem za očuvanje čistog okoliša.

Kupovinom samo jednog vunenog jastuka direktno utičemo na zaštitu okoliša tako što sprječavamo da cca 3 kg vune bude bačeno u obližnju rijeku, šumu ili livadu, što je nažalost i dalje veoma česta pojava.

Koji su proizvodi od vune dostupni u vašoj ponudi i koji je najpopularniji?
U našoj ponudi imamo širok spektar proizvoda. Jastuke koji su punjeni mekanom vunenom kuglicom, jorgane, nadmadrace, madrace, dječiji arortiman kao i kvalitetne vunene asesoare kao što su pape, pojasevi i maske za spavanje. Sve navedene proizvode imamo u tri kolekcije koje se razlikuju po završnom materijalu.

Lux kolekciju karakteriše prirodno pamučno platno koje ima posebnu karakteristiku da ne propušta vunu vani. Ova kolekcija je idealna za ljubitelje prirodnih proizvoda, ali koji ipak nisu veliki fanovi vune. Mogu se okoristiti svim benefitima vune koje ona nudi, a da njihova koža ne dođe u direktan dodir sa vunom.


Gold kolekcija je za velike fanove vunenih proizvoda koji vole da osjete dodir vune na svojoj koži. Tako sve proizvode iz prethodno nabrojanih kategorija pored punjenja vunom oblažemo mekanim vunenim krznom.

I posljednja kolekcija koja nam je najveći hit jeste Gold/Lux kolekcija prirodnih vunenih proizvoda. Velikom broju naših vjernih kupaca bilo se teško odlučiti da li da odaberu pamučnu presvlaku ili runsko vuneno krzno.

Razumjevši njihove slatke muke, posvetili smo se dizajniranju proizvoda koji bi bili potpuna satisfakcija našim kupcima, tako da danas u našoj ponudi možete naći jastuke, kao i sve ostale proizvode obložene sa jedne strane postojanim pamukom a sa druge mekanim vunenim krznom, jako popularna ljeto-zima varijanta.


Što se tiče najpopularnijeg proizvoda, definitivno možemo reći da je to Wool Line jastuk Lux koji svake godine postavlja nove rekorde u prodaji.

Iz reda građevinskog materijala nudimo prirodnu izolaciju od ovčje vune koja u posljednje vrijeme počinje privlačiti sve veću pažnju posebno u EU jer stiropor postepeno izlazi iz upotrebe (u nekim državama je i zakonski zabranjen) a izolacija od ovčje vune koja je prirodna i vatrootporna dobija svoje mjesto na tržištu.

Mi smo jedna od 3 firme u EU koja raspolaže tehnologijom za izradu ovog materijala. To je posebno interesantna tema o kojoj možemo upoznati Vaše čitatelje u narednom periodu.


Gdje naši čitatelji i mi možemo kupiti vaše proizvode?
Naš izložbeni prostor/showroom nalazi se u Hadžićima, na adresi Hadželi 218., gdje možete pogledati sve naše proizvode, opipati i osjetiti čari vune. Također, možete isprobati i naše madrace i pronaći pravo rješenje za kvalitetan san kao i dobiti savjete našeg stručnog osoblja.

Pored toga, sve Wool Line proizvode možete naručiti putem Wool Line web stranice, Facebook stranice, Orea bazaara ili Instagram profila gdje će vam naš ljubazni tim biti od velike pomoći pri odabiru proizvoda.

* * * 

Naslovna fotografija: Wool Line 
Tekst: Emina Smaka 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno