TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 26.10.2022.

Prva Woman.Comm konferencija održana je u Sarajevu pod motom #skyisnotalimit, što su tokom dva konferencijska dana 20 utjecajni stručnjaka i entuzijasta iz svijeta marketinga, PR-a i medija, iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta u potunosti i opravdali.

„Prvo izdanje konferencije sigurno će ostati upamćeno po kvalitetnom i atraktivnom sadržaju, koji ima za cilj da okupi prijatelje, kolege i partnere kako bi učili, razmijenili iskustva i došli do novih ideja. Zajedno ćemo pokazati koliku snagu ima kominikacijska industrija“, poručila je Irena Miličević Vukoja, organizatorica konferencije. 


Prvi dan konferencije 


Više od dvije stotine posjetilaca uživalo je u panelima, predavanjima, networkingu, te koncertu Petra Graše, a oba dana konferenciju je usmjeravala i moderirala Naida Kundurović. Konferenciju je otvorila Aleksandra Dilevska koja je govorila na temu „How far is the top?“, između ostalog, istakla je podatak kako je potrebno da prođe još 151 godina kako bi žene izjednačile svoja prava u biznisu sa muškarcima. Angela Buljan Šiber je mišljenja da je svaki pojedinac društvo i da svi možemo napraviti razlike.
„Neće niko drugi, mi ćemo sami, na taj način treba da posmatramo sve u životu.”, kazala je Buljan Šiber.

 

 

Snagu je pokazala i priča na temu „SONDA, od časopisa do kreativnog centra“, Jelene Fiškuš, koja će zasigurno podstaći mnoge kreativce da vjeruju u sebe i da naprave prvi korak ka pokretanju biznisa i možda naprave svjetski poznat brend baš poput njihovog. O tajnama uspjeha govorila je i Nina Lalić, čiji je jedan od klijenata bio i Steve Jobs. Njena tema nosila je naslov „Prettysmart“, a rečenica koju su brojni prisuti zapisali i koja ih je inspirisala je „Lijepo znači da si vizuelno integrisan sa svojoj suštinom. Svako ko je autentitičan je prelijep.“

 „Šta učini da za komunikacijsku industriju nastupe bolji dani“, naziv je panel diskusije koju je moderirala Elma Pašić, a učesnice su bile Vesna Vlašić, Zvezdana Žujo,Ivona Jurilj, Sedina Memagić i Ljupka Hamzić. Jačinu žene istakao je Ivan Stanković kroz predavanje „Žena, kako to moćno zvuči!“, dok nam je Melisa Čengić potvrdila da Porsche ne voze samo muškarci.
 

Woman of the Year


Prvi dan konferencije završen je gala večerom na kojem su dodjeljene Woman of the Year narade. Svečanost je podržala i gradonačelnisa Sarajeva Benjamina Kadić koja je istakla da joj je izuzetna čast što je Sarajevo domaćin velikim imenima iz svijeta marketinga. 
„Ljudski kapital je jedan od najznačajnih za razvoj društva, a svako ulaganje u edukaciju nam pomaže da razvijamo kvalitetan kadar u svim profesijama, uključujući i marketing“, poručila je Kadić.

Woman of the Year priznanja su dobile Zvezdana Žujo - special star, Nađa Lutvikadić-Fočo -  marketing star, Ana Ćavar - media star, Brankica Janković - agency star, Melisa Čengić - rasing star, i Alena Kulenović Delić - PR star.

 

S lijeva na desno: Ana Ćavar, Brankica Janković, Melisa Čengić, Nađa Lutvikadić-Fočo i Alena Kulenović Delić
 

„Komunikacijska industrija je vrlo atraktivna, dinamična i kreativna sfera u kojoj, kada joj se posvetiš svojim punim kapacitetom, donosi puno radosti i uzbuđenja. Upravo takve emocije nam je probudila i prva Woman.Comm konferencija! Sa velikim uživanjem pratila sam predavanja vodećih stručnjaka industrije, dok je puno radosti i uzbuđenja u meni izazvala nagrada koju sam osvojila“, poručila je Alena Kulenović Delić PR Director u McCann Sarajevo. 

 

Drugi dan konferencije


Kvalitet predavanja se zadržao i drugog dana Woman.Comm konferencije. Od Nikole Žinića smo čuli sve izazove koji nas susreću u poslu „Kreativni/a direktor/ica“, Manuela Šola nas je kroz temu „Futurology - changing the narrative“ odvela u budućnost poslovanja, a sjajna Jennifer Raiser približila svoje bestseller „Burning Man – Art on Fire“. Kroz izlaganje „p.s. I LOVE ME jaka Empatija = tajni sastojak uspjeha“ Lenja Faraguna je bila zadužena da nas nauči da dijelimo ljubav te na taj način postignemo uspjeh. 





„Kada sebi damo dozvolu da pričamo nešto što ne pokazujemo na društvenim mrežama, na pozornici, nego da govorimo kao ljudi i kada vidimo da smo voljeni, kada nas neko čuje i vidi, tek onda možemo da živimo svoje snove, svoje ambicije 142 %“, poručila je Faraguna.

Jedna od tema, koja zanima sve ljubitelje marketinga, je „Kako je Domaćica zatalasala regiju?“ a na to su nam odgovor dali glavni krivci za kampanju Sean Poropat i Marina Knežević. Koja je budućnost kreativnosti otktila je Edina Selesković, a sve misterije trougla „Mediji-agencije-oglašivači“ rasvijetlili su nam panelisti Nataša Mitrović, Elvir Švrakić, Irmela Cero sa moderatoricom Ilarijom Bašić. Kako bi kominikacijska industija u BiH bila što uspješnija, jača i glasnija potrebno je osnovati Udruženja komunikacijske industrije BiH, o čemu je govorio Ekrem Dupanović.

Finalnu riječ na konferenciji dala je organizatorica Irena Miličević Vukoje, koja je kazala da im je cilj da ove godine Woman.Comm, kao klub krene iz BiH, kroz aktivnosti za žene u komunikacijskoj industriji, a da početkom naredne godine izađu u regiju, u susjedne zemlje. 

***
Foto: Marko Jovančić i Yasin Emir Akbas


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!