Weekend Food Festival: U 5. mjesecu Rovinj će postati prijestolnica gastro scene - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Weekend Food Festival: U 5. mjesecu Rovinj će postati prijestolnica gastro scene

Tekst:

Emina Smaka

GOURMET
13.4.2022.

Stara tvornica duhana u Rovinju od 5.5. do 8.5. postat će centar svjetske gastro scene, a na pozornicama će se naći neka od najvećih imena iz svijeta kulinarstva i gastronomije, dok će popratni sadržaji zadovoljiti i one najgladnije dobre zabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Od alkemije preko umjetnosti, od PR-a do Michelina, od vegetarijanstva do položaja žena u vrhunskoj gastronomiji, posjetitelji Weekend Food Festivala imat će priliku u četiri dana saznati sve od najboljih u ovome poslu.

 Rasmus Munk, veliki chef iz danskog Alkemičara, predstavit će svoj holistički pristup kuhanju u Drami u pet činova, a  o trendu vegetarijanstva u vrhunskoj gastronomiji govorit će austrijski chef hrvatskih korijena, Paul Ivić, čiji vegetarijanski restorani Tian u Beču i Munchenu imaju po jednu Michelin zvjezdicu.

 

Rasmus Munk


Ana Roš, najbolja svjetska chefica 2017. godine, provest će nas kroz ideologiju lokalnog, a zajedno s kolegicama iz svijeta gastronomije i ugostiteljstva  sudjelovat će u panelu naziva „Ženama (ni)je mjesto u kuhinji“. Talentirane hrvatske slastičarke Maša Salopek, Ana Omazić i Tea Mamut koje su svoje mjesto u kuhinji itekako pronašle i to na svjetskoj sceni, podijelit će svoje viđenje rada u poznatim svjetskim restoranima.


Ana Roš


Imati talent, biti drugačiji i danonoćno raditi uvijek se isplati i donosi rezultat, no koliko u tom procesu može pomoći dobro razrađen PR i koji su neki od najboljih primjera govorit će na panelu „Make it or break it“ Manuela Fissore Barker, poznata PR managerica brojnih chefova, Kaja Sajovic, gastro novinarka RTVSlo i Fine Dining Lovers, Andras Jokuti, gastro pisac i bloger te Maksut Askar, poznati turski chef i TV zvijezda.

 

Maksut Askar


Što je to hrvatska kuhinja ili što bi trebala biti, raspravit će na panel diskusiji „Manifest hrvatske kuhinje“ najbolji domaći chefovi: Hrvoje Kroflin, Tvrtko Šakota, Deni Srdoč i Boris Šuljić, vlasnik restorana Boškinac. Cilj mu je usmjeriti domaće chefove, restoratere i ostale aktere ugostiteljstva promoviranju prirodne održivosti, sezonalnosti i korištenju lokalnih namirnica, oslanjajući se pritom na bogato gastronomsko nasljeđe i kulturu.

 

Hrvoje Kroflin

 

Kako to uspješno rade Portugalci, ispričat će nam chef Joao Rodrigues, idejni začetnik i pokretač Projecto Materia, jedinstvenog projekta koji povezuje chefove, ugostitelje i proizvođače hrane sa zajedničkim ciljem razvoja i unapređenja gastronomije na lokalnoj i globalnoj razini. A zašto je Istra i ove godine, sedmi put po redu, proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, otkrit će nam neki od najboljih domaćih maslinara.

 

Joao Rodrigues
 

TasteAtlas svjetski je online atlas lokalnih namirnica, tradicionalnih jela i autentičnih restorana, s više od 10 000 jela, pića i sastojaka. Jedan je to od najambicioznijih projekata koje je Matija Babić pokrenuo, a zašto za sada ambiciju ne prate i rezultati, pa se projekt razvija sporo i kako sam kaže „prži novac“ ispričat će Mati Jankoviću.
 

O avangardnom, ambicioznom i revolucionarnom u svojoj kuhinji, govorit će naizgled ekscentričan panker s irokezom, a zapravo virtuoz u kreiranju senzacionalnih jela i najbolji chef svijeta 2021. godine, Dabiz Munoz. U njegovu restoranu DiverXO koji nosi 3 Michelinove zvjezdice sve se vezuje uz čulno iskustvo, a svoje viđenje razvoja gastronomije prenijet će na sve posjetitelje festivala.

 


 Program festivala zasigurno će obilježiti i razgovor s još jednim virtuozom, Massimom Botturom, čija jela istražuju duboke korijene talijanske kuhinje dok se pozivaju na povijest, umjetnost, glazbu, književnost i filozofiju, koja je njegova velika strast. Inspirativnim razgovorom o tradiciji i inovativnosti, razvoju i rastu te pomaganju drugima u najtežim situacijama, chef Bottura predstavit će publici svoje svjetonazore, zatvarajući time programski dio festivala.

 

Massimo Bottura

Jedno je sigurno, Weekend Food Festival događaj je za koji svoju ulaznicu treba osigurati na vrijeme. Više o govornicima i programu potražite na www.weekendfoodfestival.hr. Sve novosti o Weekend Food Festivalu pratite putem službenih kanala Facebook i Instagram.

* * * 
Fotografije: Weekend Food Festival PR 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno