TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 17.3.2025.

Za mjesec dana u Rovinju se okupljaju neki od najboljih svjetskih chefova i barmena.

Weekend Food Festival, koji se po četvrti put od 11. do 13. travnja održava u Rovinju, donosi vrhunski gastronomski doživljaj za sve ljubitelje hrane i pića, profesionalce kojima je hrana posao, ali i za sve one željnih novih iskustava.




Ovaj prestižni festival okupit će neke od najboljih svjetskih i domaćih chefova, barmena i drugih profesionalaca iz svijeta gastronomije, koji će svojim znanjem i vještinama oduševiti posjetitelje.

Riječ je o jedinstvenoj prilici da uživate u inovativnim jelima, koktelima i gastronomskoj umjetnosti koja spaja tradiciju i modernost, te donosi nezaboravno iskustvo u jednom od najljepših hrvatskih gradova. Uz filozofiju  “Eat Local, Think Global”, Weekend Food Festival već je poznat po tome da u Rovinj dovodi najbolje od najboljih.




Tako ove godine osim već najavljene legende svjetske kulinarske scene, Marca Pierrea Whitea, u Rovinj stižu poznati chefovi Matt Orlando, genijalac iza nezaboravnog restorana Amass i J.P. McMahon, osnivač poznatog festivala Food on the Edge koji će predstaviti 10. izdanje ovog cijenjenog festivala upravo na Weekend Food Festivalu te će njih dvojica razgovarati na panelu “Rebel chefs and bold ideas: Plivaj protiv struje.




Chef J.P. McMahon, ujedno će zajedno  s domaćinom Jeffreyem Vellom, jednim od najcjenjenijih chefova regije, pripremati večeru u restoranu Cap Aureo.

Ta se večera rasprodala čim je oglašena, kao i ona u restoranu Agli Amici na kojoj gostuje Matteo Metullio iz poznatog restorana Harry’s Picollo koji ima dvije Michelinove zvjezdice. Suradnja koja spaja 4 zvjezdice ostavit će sve koji su rezervirali mjesta na vrijeme bez daha.




No imamo i dobre vijesti, još uvijek je moguće osigurati mjesto na dva izuzetna kulinarska događaja. U petak, 11. travnja, rovinjski restoran Monte otvara svoja vrata za ekskluzivnu kolaboraciju s Giuliom Giglijem, talentiranim chefom koji je svoje kulinarsko umijeće brusio u prestižnoj Nomi, Disfrutaru i legendarnom El Bulliju pod vodstvom Ferrana Adrije.

Sada, kao vlasnik restorana UNE, Gigli stvara jela koja vješto spajaju inovativnost s bogatom tradicijom Umbrije.




Dan kasnije, u subotu 12. travnja, u restoranu Tekka by Lone gostuje austrijski chef Hubert Wallner kojeg je gastronomski vodič Gault Millau proglasio chefom 2020. godine. Chef Saša Pribičević koji vodi rovinjsku Tekku ugostit će Wallnera, poznatog po majstorskom kreiranju elegantnih jela pod utjecajem mediteranske tradicije i austrijskog alpskog kraja, što ga čini inspiracijom mnogim mladim austrijskim chefovima.

Weekend Food Festival potrudio se i da vina budu na visokoj razini, pa će tako restorani uz svoje kreacije na tanjuru posluživati vina domaćih vinara: Damjanić u Monteu, vina Kozlović u Tekka by Lone, vinarija Clai u Cap Aureo, te vinarije Dobravac u Agli Amici.




Osim vrhunskih chefova, ovogodišnji Weekend Food Festival donosi i impresivnu postavu međunarodno priznatih barmena. Među njima je Luca Cinalli, poznati stručnjak koji će, zahvaljujući Maraski, predstaviti svoje inovativne ideje i tehnike iz svijeta miksologije kroz masterclass o modernom pristupu koktelima i temi održivosti u industriji barova.

Publika će također imati priliku upoznati Mirca Giumellija iz hotela Grace St. Moritz, koji će održati masterclass o umijeću destiliranja u destileriji Nonino te demonstrirati važnost integracije grappe, amara i likera u suvremenoj koktel industriji.




Program upotpunjuje Ted Lelakas, koji se nakon odlično prihvaćenih prošlogodišnjih predavanja o konjaku i šampanjcu, s ponosom vraća s novim znanjima i aktuelnim trendovima iz industrije kvalitetnih pića zahvaljujući Mivi.




Posjetitelji će kroz tri dana festivala moći sudjelovati na zanimljivim panelima poput  "Mali kod velikih"  koji donosi inspirativne priče lokalnih proizvođača kako su uspjeli svoje proizvode plasirati na police supermarketa i u jelovnike renomiranih restorana.

Za one koje zanima kreativnost u kulinarskom svijetu, panel  "Copy/paste Vs. Original"  otvorit će provokativnu raspravu o nedostatku originalnih koncepata na gastronomskoj sceni, a moći ćete poslušati i panel  "Zašto više nikad nećemo otvoriti restoran"  gdje će sudionici pričati o izazovima ugostiteljske industrije.




Brojni paneli, predavanja i masterclassovi samo su razlog više za posjetiti ovogodišnji Weekend Food Festival koji će po prvi put predstaviti i RANGITE! Istrian Food Market s lokalnim proizvodima i proizvođačima na koji je ulaz slobodan svima. 

A kako bi se filozofija  “Eat Local, Think Global”  provela i u djelo, Maistra je osmislila posebne Experience pakete za sve ljubitelje novih iskustava i uživanja u lokalnoj hrani i piću.




Više informacija o programu i svim dodatnim aktivnostima koje obogaćuju ovogodišnji Weekend Food Festival potražite na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama,  Instagramu , TikToku i Facebooku .

***  
Foto: Weekend Food Festival


Bonjour

Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi.

TEKST: Bonjour.ba

Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi. Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi.

Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?

Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.


grand_kafa_ilija_djuric30bonjour_ba

Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe

Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.

Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.


grand_kafa_ilija_djuric32bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric10bonjour_ba



Kako izgleda kafa prije nego što mi kažemo “dobra je”?


Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.

Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.


grand_kafa_ilija_djuric20bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric18bonjour_ba

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.


grand_kafa_ilija_djuric34bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric15bonjour_ba



Zašto jačina nije isto što i dobra kafa?


Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.

Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.


grand_kafa_ilija_djuric28bonjour_ba

Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.

„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.


grand_kafa_ilija_djuric35bonjour_ba



Pronašli ste svoju idealnu kafu. A sada… jedan mali korak dalje


Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.


grand_kafa_ilija_djuric5bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric4bonjour_ba

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:

„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“

grand_kafa_ilija_djuric2bonjour_ba



Zašto se kafa u BiH ne pije kao nigdje drugo?


Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.

U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:

„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“


grand_kafa_ilija_djuric21bonjour_ba



Kakvu kafu bira profesionalac?


Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.


grand_kafa_ilija_djuric4bonjour_ba-1

grand_kafa_ilija_djuric5bonjour_ba-1

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.


grand_kafa_ilija_djuric1bonjour_ba



Mekša ili jača: kako znati koja je vaša Grand kafa?


Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.

Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.


grand_kafa_ilija_djuric2bonjour_ba-1

grand_kafa_ilija_djuric1bonjour_ba-1


Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.

Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.

Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.
 

grand_kafa_ilija_djuric6bonjour_ba-1

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Grand kafom
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović    
Fotografija: Enida Kajević i Sanela Zukić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!