TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 31.10.2019.

Ritual ispijanja čaja nas potiče da usporimo, napravimo pauzu i uživamo u trenutku.

Ovaj napitak čarobnog mirisa kojeg naše tijelo voli, idealan je i za kreiranje tople hygge atmosfere u domu.

Ujutro nas budi svojim aromama, a kroz dan nam daje energiju i opušta nas. U kišnim danima, uz kvalitetnu knjigu i dekicu, kreira scenarij koji uljepšava našu svakodnevicu.

VRIJEME PRIPREME ČAJA

Vrijeme držanja listića čaja u vodi varira od čaja do čaja, no, sve vrste čaja moraju biti u proključaloj vodi barem 30 sekundi. Svaki čaj ima određeno vrijeme pripreme, a ako čaj držite duže u vodi od preporučenog vremena, obično postane gorak. 

Foto: unsplash.com

KOJI SU BENEFITI KONZUMACIJE ČAJA?

Osim što će vam dati energetski boost i poboljšati imunitet, bit će i zamjena kavi i kofeinu iz kave te pripomoći u detoksikaciji. Važno je napomenuti i da su crni, bijeli, zeleni i crveni čajevi prepoznati kao najefikasniji i najzdraviji, dakle, svakako bi trebali biti gost vaše smočnice uz ostale omiljene prirodne čajeve koje već imate u njoj. U nastavku smo izdvojili još par okusa u kojima najčešće uživamo u ovom periodu. 

KAMILICA
Ovaj nježni cvijet ne samo da ima umirujuća svojstva, nego je i sjajan odabir kod probavnih poteškoća, a pomoći će i kod nadraženih očiju te upaljene kože lica. 

LIPA
Osim što pomaže u detoksikaciji, čaj od lipe idealan je za opuštanje te samim time, konzumiranje prije spavanja.

ĐUMBIR
Naš saveznik u jačanju imuniteta i u borbi protiv prehlade i viroza. Možete ga piti samostalno ili uz limun i med.

Foto: unsplash.com

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće?

TEKST: Adelisa Mašić

Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće? Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće?

Kako dani postaju hladniji, sve češće biramo ostati kod kuće, okupiti prijatelje i uživati u toplini razgovora, mirisu vina i nečemu finom za pojesti.

Umjesto klasičnog postavljanja stola, ove jeseni sve češće biramo servirati hranu na drvenoj dasci, jer unosi toplinu, jednostavnost i onaj domaći osjećaj.

 



1. Počni s bazom  

Odaberi dasku od maslinovog drveta, hrasta ili tamnijeg drveta s izraženom teksturom. Ako pripremaš više zalogaja, koristi nekoliko manjih daski: jednu za sireve, drugu za voće, treću za slatke dodatke.

 



2. Pronađi ravnotežu  

Savršena ravnoteža nastaje kad spojiš suhomesnato i meke sireve sa svježim voćem, poput grožđa ili smokvi. Dodaj nekoliko listova rukole, malo meda i par kapi maslinovog ulja za onaj chef’s touch efekat.

 



3. Igraj se slojevima i detaljima  

Zamotaj prosciutto oko grissina, napravi male redove sira ili složi smokve i orahe u male sekcije. Za dodatni efekat, koristi zdjelice od keramike ili stakla, a sve začini ruzmarinom ili timijanom.

 



4. Dodaj jesenski pečat  

Topli tonovi i sezonski detalji čine razliku: mini bundeve, grančice suhog lišća, svijeće u staklenim posudama. Cijeli sto dobija onaj 'autumn dinner vibe', čak i ako servirate samo vino i zalogaje.

 



U konačnici, nije poenta u savršenstvu već u atmosferi, a ako planiraš vikend bijeg u prirodu, još je ljepše servirati vani na terasi, vikendici ili pikniku u šumi. Par dobrih sireva, svježe voće i drvena daska dovoljni su da običan trenutak postane savršen mali ritual.

Foto: @the_loverosie_


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!