TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 7.11.2023.

U današnjem svijetu, koji se kontinuirano suočava sa sve većim brojem ozbiljnih ekoloških izazova, volonteri su postali važni akteri u borbi za očuvanje prirode.


Jedan od njihovih najvažnijih zadataka jeste pošumljavanje, čime doprinose obnavljanju i očuvanju šumskog fonda i borbi protiv klimatskih promjena. U tome se posebno ističu volonteri Udruženja građana Ruke, koji su u okviru pokreta Let's Do It – Milion sadnica za jedan dan stigli i do najudaljenijih kutaka Bosne i Hercegovine, zasadivši velika prostranstva drvećem u čijim blagodetima uživaju i uživat će brojne generacije.




Nedavno su učestvovali u novoj, velikoj akciji pošumljavanja na planini Igman. S domaćim kolačima, sendvičima i nekoliko boca negazirane prirodne mineralne vode SARA u ruksaku stigli su na pomenutu lokaciju gdje su udružili snage s prijateljima ovog projekta, uposlenicima kompanije Sarajevski kiseljak i skupa zasadili novih 1.500 sadnica. Dan je protekao u sjajnoj atmosferi, a pogled na tek pošumljeno prostranstvo i pomisao da će tu nekada biti šuma učesnike akcije je ispunio ponosom.

Među volonterima je bila i Mirela Kurtović, 25-godišnja Bachelor - inžinjerka elektrotehnike, koja već osam godina sa zadovoljstvom odvaja slobodno vrijeme za volontiranje, uzima krampu i lopatu u ruke i sadi drveće. Svojom posvećenošću inspirisala je mnoge da i sami postanu dio Let's do It pokreta. Koji su njeni motivi za sve to?



„Volontiranje i pošumljavanje imaju zajedničku tačku, a to je napredak. Drvo raste, a rastemo i mi kroz djelovanje i uključenost u zajednicu. Poslije svake završene akcije osjećam se sretno, kako zbog odrađenog posla, tako zbog saznanja da nisam sama, da su tu i drugi ljudi koji se iz godine u godinu odazivaju pozivu na pošumljavanje donoseći pozitivne promjene u okolišu i društvu“, istakla je Mirela.

 

Ilma Čosić se Let's Do It pokretu pridružila još na početku studentskih dana. Sada ima 25 godina, a akcije u kojima je učestvovala i sadnice koje su tom prilikom posađene davno je prestala brojati. Pošumljavanje, edukacija mlađih generacija, čišćenje okoliša od otpada, samo su neke od ekoloških aktivnosti u kojima učestvuje svim srcem, skupa sa brojnim drugim volonterima.



„Neprocjenjiv je osjećaj kada na kiši i temperaturi od 15° ljudi traže još sadnica i žele zasaditi baš sve koje smo sa sobom ponijeli. Često sadimo na terenima na kojima smo već ranije radili i stvarno je neopisivo dobro vidjeti napredak, ali i znati da će na tim mjestima sutra biti jedan ozbiljan eko sistem koji će živjeti svoj magični život.

Kolege koji su dio ovog pokreta od samog početka nam s ponosom pokažu lokacije koje su oni nekad davno zasadili i tu vidimo mladu šumu - taj osjećaj je stvarno veličanstven. Kada je riječ o ovoj akciji na Igmanu, nećemo ubrati plodove ovog rada tako skoro, ali to nije ni bitno. Doći će neko poslije nas ko će biti zahvalan i kome će naši današnji napori biti dragocjeni“, poručila je Ilma.

 

Prijatelj ovogodišnje Let's Do It akcije diljem BiH je i SARA, negazirana prirodna mineralna voda nastala iz čistog, brdovitog krajolika središnje Bosne.




„Iza nas je sjajno iskustvo, koje vam za samo jedan lijep, aktivan dan u prirodi donese neprocjenjivi osjećaj zadovoljstva da ste kao pojedinac i kompanija uradili nešto dobro za naš okoliš i buduće generacije.

S obzirom da je i voda SARA rođena u prirodi, kompanija Sarajevski kiseljak rado podržava i inicira aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje prirodnih bogatstava te poziva sve ljubitelje prirode da se pridruže budućim akcijama sadnje drveća koje organiziraju naši partneri, Udruženje građana Ruke“, istakla je Selma Dikonja Imamović, mlađa voditeljica robnih marki u kompaniji Sarajevski kiseljak.


https://www.youtube.com/watch?v=LIhYQ-IWeeQ


Akcija sadnje i pošumljavanja „Let’s Do It – million sadnica za 1 dan” održana je na pet lokacija širom Bosne i Hercegovine, a više od 200 volontera je uprkos kiši i nepovoljnim vremenskim uvjetima na većini lokacija, zajedničkim snagama zasadilo preko 3.000 sadnica raznih vrsta drveća.

* * *
Foto: Udruženje građana Ruke PR


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!