TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 7.11.2023.
U današnjem svijetu, koji se kontinuirano suočava sa sve većim brojem ozbiljnih ekoloških izazova, volonteri su postali važni akteri u borbi za očuvanje prirode.
Jedan od njihovih najvažnijih zadataka jeste pošumljavanje, čime doprinose obnavljanju i očuvanju šumskog fonda i borbi protiv klimatskih promjena. U tome se posebno ističu volonteri Udruženja građana Ruke, koji su u okviru pokreta Let's Do It – Milion sadnica za jedan dan stigli i do najudaljenijih kutaka Bosne i Hercegovine, zasadivši velika prostranstva drvećem u čijim blagodetima uživaju i uživat će brojne generacije.

Nedavno su učestvovali u novoj, velikoj akciji pošumljavanja na planini Igman. S domaćim kolačima, sendvičima i nekoliko boca negazirane prirodne mineralne vode SARA u ruksaku stigli su na pomenutu lokaciju gdje su udružili snage s prijateljima ovog projekta, uposlenicima kompanije Sarajevski kiseljak i skupa zasadili novih 1.500 sadnica. Dan je protekao u sjajnoj atmosferi, a pogled na tek pošumljeno prostranstvo i pomisao da će tu nekada biti šuma učesnike akcije je ispunio ponosom.
Među volonterima je bila i Mirela Kurtović, 25-godišnja Bachelor - inžinjerka elektrotehnike, koja već osam godina sa zadovoljstvom odvaja slobodno vrijeme za volontiranje, uzima krampu i lopatu u ruke i sadi drveće. Svojom posvećenošću inspirisala je mnoge da i sami postanu dio Let's do It pokreta. Koji su njeni motivi za sve to?
„Volontiranje i pošumljavanje imaju zajedničku tačku, a to je napredak. Drvo raste, a rastemo i mi kroz djelovanje i uključenost u zajednicu. Poslije svake završene akcije osjećam se sretno, kako zbog odrađenog posla, tako zbog saznanja da nisam sama, da su tu i drugi ljudi koji se iz godine u godinu odazivaju pozivu na pošumljavanje donoseći pozitivne promjene u okolišu i društvu“, istakla je Mirela.
Ilma Čosić se Let's Do It pokretu pridružila još na početku studentskih dana. Sada ima 25 godina, a akcije u kojima je učestvovala i sadnice koje su tom prilikom posađene davno je prestala brojati. Pošumljavanje, edukacija mlađih generacija, čišćenje okoliša od otpada, samo su neke od ekoloških aktivnosti u kojima učestvuje svim srcem, skupa sa brojnim drugim volonterima.
„Neprocjenjiv je osjećaj kada na kiši i temperaturi od 15° ljudi traže još sadnica i žele zasaditi baš sve koje smo sa sobom ponijeli. Često sadimo na terenima na kojima smo već ranije radili i stvarno je neopisivo dobro vidjeti napredak, ali i znati da će na tim mjestima sutra biti jedan ozbiljan eko sistem koji će živjeti svoj magični život.
Kolege koji su dio ovog pokreta od samog početka nam s ponosom pokažu lokacije koje su oni nekad davno zasadili i tu vidimo mladu šumu - taj osjećaj je stvarno veličanstven. Kada je riječ o ovoj akciji na Igmanu, nećemo ubrati plodove ovog rada tako skoro, ali to nije ni bitno. Doći će neko poslije nas ko će biti zahvalan i kome će naši današnji napori biti dragocjeni“, poručila je Ilma.
Prijatelj ovogodišnje Let's Do It akcije diljem BiH je i SARA, negazirana prirodna mineralna voda nastala iz čistog, brdovitog krajolika središnje Bosne.

„Iza nas je sjajno iskustvo, koje vam za samo jedan lijep, aktivan dan u prirodi donese neprocjenjivi osjećaj zadovoljstva da ste kao pojedinac i kompanija uradili nešto dobro za naš okoliš i buduće generacije.
S obzirom da je i voda SARA rođena u prirodi, kompanija Sarajevski kiseljak rado podržava i inicira aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje prirodnih bogatstava te poziva sve ljubitelje prirode da se pridruže budućim akcijama sadnje drveća koje organiziraju naši partneri, Udruženje građana Ruke“, istakla je Selma Dikonja Imamović, mlađa voditeljica robnih marki u kompaniji Sarajevski kiseljak.
https://www.youtube.com/watch?v=LIhYQ-IWeeQ
Akcija sadnje i pošumljavanja „Let’s Do It – million sadnica za 1 dan” održana je na pet lokacija širom Bosne i Hercegovine, a više od 200 volontera je uprkos kiši i nepovoljnim vremenskim uvjetima na većini lokacija, zajedničkim snagama zasadilo preko 3.000 sadnica raznih vrsta drveća.
* * *
Foto: Udruženje građana Ruke PR
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!