Dvostruko čišćenje lica je beauty trik kojeg vole mnoge poznate dame, a mi imamo detaljan vodič za cijeli postupak - Bon...

Dvostruko čišćenje lica je beauty trik kojeg vole mnoge poznate dame, a mi imamo detaljan vodič za cijeli postupak

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

BEAUTY SAVJETI
18.4.2021.

Izuzetno je važno ukloniti makeup i prljavštinu koji su se nakupili na vašoj koži tokom dana, prije nego što krenete u krevet. Beauty rutine njege kože mogu biti odlični rituali, točnije oni nam pomažu pripremite kožu prije spavanja i bilo da se radi o brzom pranju ili rutini od 10 koraka, shvatite ovaj dio dana kao vrijeme koje ćete posvetiti sebi i svojoj koži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan posebno koristan ritual kože kojeg vole sve beauty entuzijastice, kao i mnoge poznate dame poput Margot Robbie i Kylie Jenner, je dvostruko čišćenje. Naime, ova rutina može biti korisna u mnogim situacijama, ali prvenstveno ovisi o vašem tipu kože i vrsti makeup-a koju nosite. U nastavku pomoći ćemo vam da odlučite je li dvostruko čišćenje pogodno za vašu kožu i ako je tako, kako ga pravilno raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Mislite na svoju kožu kao na platno. Za početak rada potrebno vam je čisto platno. Čista koža omogućit će aktivnim sastojcima bolji prodor i učinkovitiji rad.

Foto: unsplash.com

ŠTA JE DVOSTRUKO ČIŠĆENJE?

Jednostavno rečeno, dvostruko čišćenje (tehnika koja je postala popularna u Japanu i Južnoj Koreji prije nego što su je beauty entuzijastice popularizirale u Evropi i Sjevernoj Americi) uključuje upotrebu dva različita tipa sredstava za čišćenje, jedno za drugim.

Ne postoji postavljena smjernica za to koje su vrste sredstava za čišćenje najbolje za dvostruko čišćenje, ali najčešća praksa je pranje lica uljem, ili tekućim sredstvom za čišćenje na bazi ulja, micelarnom vodom, melemom za čišćenje, nježnim pilingom za lice ili krpom za čišćenje, a zatim slijedi redovno sredstvo za čišćenje poput kreme, gela ili losiona, topljivo u vodi, pogodno za vaš tip kože. Zatim prelazite na ostatak rutine njege kože.

ZAŠTO OVIM REDOSLIJEDOM I OVI PROIZVODI?

Ulja, bilo mineralno ili biljno ulje, vješta su u rastvaranju svih vrsta makeup-a i također mogu pomoći u uklanjanju jačih formula za zaštitu od sunca. Ulja djeluju drugačije (neki bi rekli temeljitije) od površinski aktivnih tvari koje se nalaze u redovnim sredstvima za čišćenje lica. Također, ulja koja su namjenjena za čišćenje imaju prednost nad čistim uljima jer sadrže vrstu sastojka poznatu kao emulgator. To omogućava ulju da se miješa sa vodom i stvara mliječnu emulziju što olakšava ispiranje sa kože, umjesto da ostavlja masne tragove kao što to mogu čista ulja.

ZA KOJI TIP KOŽE SE PREPORUČUJE DVOSTRUKO ČIŠĆENJE?

Koncept koji stoji iza metode dvostrukog čišćenja je korištenje ulja za čišćenje ili sličnog proizvoda da uklone makeup i kreme za sunčanje. Ovaj korak trebao bi očistiti put vašem redovnom sredstvu za čišćenje da očisti vašu kožu, umjesto da se mora probijati kroz druge proizvode. Rezultat: temeljitije čišćenje. Također, ukoliko vaše lice ne podnosi previše ulja druga opcija može biti da operete lice dva puta istim sredstvom za čišćenje umjesto sa dva različita proizvoda.

Foto: @lisa_allen

Dvostruko čišćenje za većinu ljudi nije obavezno; međutim, to može vrijediti u određenim okolnostima. Na primjer, ako nosite jaku, profesionalnu ili otpornu šminku i kremu za sunčanje na mineralnoj bazi (one s aktivnim sastojcima titan dioksidom i / ili cinkovim oksidom), dvostruko čišćenje osigurava uklanjanje. Također, dvostruko čišćenje može vam pomoći i ako imate vrlo masnu kožu i ako utvrdite da vaše redovno sredstvo za čišćenje ne uklanja dovoljno viška ulja, ali da jače jedno sredstvo za čišćenje ostavlja masnu kožu zategnutom i suhom. Mnogo je bolje koristiti dva nježna sredstva za čišćenje nego jedno prejako sredstvo koje kožu isušuje.

Također, za osjetljivu, suhu ili kožu sklonu rozaceji, obično se preporučuje jedno čišćenje nakon čega slijedi ispiranje vodom jer ovo sprečava prekomjerno isušivanje kože. Dakle, ako je vaša koža sklona aknama ili se do podneva masti, korisno je dvostruko čišćenje. Ako koža nije masna do kraja dana ili ako vam se koža isuši, dvostruko čišćenje vjerojatno nije potrebno, osim ako nosite puno makeup-a.

KAKO URADITI METODU DVOSTRUKOG ČIŠČENJA?

Navečer nanesite ulje za čišćenje ili balzam na dlan jedne ruke i prstima suprotne ruke nanesite ga na mokru ili suhu kožu, masirajući nježnim kružnim pokretima, uključujući područje oko očiju, 30–45 sekundi. Ne morate koristiti zasebno sredstvo za uklanjanje šminke s očiju ako je ulje za čišćenje formulirano bez mirisa. Ako za prvi korak koristite krpu za čišćenje, odaberite nježnu, ali učinkovitu opciju koja ne sadrži parfem. Lagano krpom obrišite makeup. Isperite ili nježno uklonite sredstvo za čišćenje mekom, mokrom krpom. Zatim dajte malu količinu redovnog sredstva za čišćenje lica i nanesite ga na vlažnu kožu masirajući nježnim kružnim pokretima. Isperite drugo sredstvo za čišćenje i osušite kožu čistim, mekanim peškirom. Spremni ste za ostatak beauty rutine kože lica!

***

Naslovna fotografija: @juliaberolzheimer
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno