TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 18.3.2020.
Nur Pekara omiljena je adresa svih ljubitelja kruha i pekarskih proizvoda.
Ovaj Instagram profil vodi jedna mama, zaljubljenica u kuhanje i dama koja kroz svakodnevne foodie avanture kombinira matematička, kulinarska i fotografska umijeća.
Nura često dijeli razne recepte za kiflice, kruh i pogačice koje svaki objed pretvaraju u druženje na kojem je pozivnica upravo miris domaćih peciva koji se iz kuhinje širi cijelim domom.
Upravo zbog toga znali smo da je ona sjajna sugovorenica na temu pronalaska idealnog recepta za kruh koji će tijekom #OstaniKući i nas potaknuti u masterchefove koji će sebi i svojim najmilijima pripremiti deliciju koja će nas brzo okupiti oko obiteljskog stola.
RECEPT ZA UKUSAN DOMAĆI KRUH KOJI SE NE MIJESI
Sastojci:
425g brašna (tip400)
10g soli
3g instant suhog kvasca
325g vode (sobna temperatura)
Priprema:
Brašno, sol i kvasac sjediniti. Dodati vodu i kašikom izmiješati tako da na nijednoj strani posude ne ostane nimalo brašna.
Ne miješati previše sastojke, a ako bude potrebno, dodajte još kašiku ili dvije vode. Neka vas izgled tako umiješanog tijesta ne obeshrabri, bit će to itekako dobar kruh.
Kada ste fino izmiješali tijesto, posudu prekrijte prozirnom folijom, pa onda krpom. Ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi 12-18h, preporučljivo što duže.
Rupice unutar kruha će biti sve veće što tijesto duže fermetira i što ga manje gnjavite prilikom oblikovanja.
Kada je tijesto spremno za daljnu pripremu, stavite ga na pobrašnjenu podlogu. Preklopite ga dva puta tako da dobijete oblik nalik na kuglu.
Nemojte ga previše gnjaviti kako ne biste dobili mjehuriće. Sama smjesa bit će malo ljepljiva.
Prebacite ga na papir za pečenje i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 250 stupnjeva.
Tijesto skupa sa papirom za pečenje staviti na pleh. Sada otkinite komad aluminijske folije i njime prekrijte kruh. Ne trebate ju sa strane učvrstiti, važno je da prekrije kruh s gornje strane.
Stavite pleh u pećnicu i pecite 30 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite još 15 minuta. Ako imate jaču pećnicu, onda aluminijsku foliju možete zadržati tijekom cijelog pečenja kruha.
Pazite kruh cijelo vrijeme i nakon pečenja, stavite ga na rešetku da se u potpunosti ohladi. Kada ga tek izvadite, korica će biti malo tvrda, no, kroz petnaestak minuta će omekšati.
Dobar tek!
TEKST: Emina Smaka | FOTO:
Kada bismo birali savršen recept za dom koji odiše jednostavnošću i elegancijom, vjerovatno bi sadržavao kombinaciju bijele boje i prirodnog drveta.
Ta formula je ne samo bezvremenska, već i beskrajno inspirativna, baš kao omiljena haljina koju možete nositi iz sezone u sezonu, bez obzira na trendove. Ona nas vraća osnovama, kombinaciji čistih, svijetlih nijansi i organskih materijala koji u svaki prostor unose harmoniju, svjetlost i toplinu.
Alma je upravo takvu inspiraciju pronašla u uređenju svog švedskog doma, stvarajući prostor koji istovremeno djeluje prozračno i umirujuće. Bijela boja dominira njenim dnevnim boravkom, dok drveni akcenti i pažljivo odabrani detalji unose prirodnu ravnotežu i daju prostoriji onu posebnu, notu, prostor u kojem se ŽIVI.
Birala je neutralne tonove bijele boje i prirodno drvo kako bi kreirala prostor ispunjen svjetlošću i toplinom.
Bijeli zidovi i veći komadi namještaja, poput prostrane sofe i modernog stola od mermera, stvaraju osjećaj čistine i minimalizma, dok drveni detalji dodaju prirodnu teksturu i dubinu prostoru. Suptilni komadi od svijetlog drveta, poput trendy ormarića s rolo vratima, savršeno se uklapaju u prostor, donoseći dašak rustikalnog šarma.
Koje detalje iz Alminog doma ćete preslikati kod sebe?
* * *
Fotografije: @lifestylebyalma
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!