TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.3.2020.

Nur Pekara omiljena je adresa svih ljubitelja kruha i pekarskih proizvoda.

Ovaj Instagram profil vodi jedna mama, zaljubljenica u kuhanje i dama koja kroz svakodnevne foodie avanture kombinira matematička, kulinarska i fotografska umijeća. 

Nura često dijeli razne recepte za kiflice, kruh i pogačice koje svaki objed pretvaraju u druženje na kojem je pozivnica upravo miris domaćih peciva koji se iz kuhinje širi cijelim domom.
Upravo zbog toga znali smo da je ona sjajna sugovorenica na temu pronalaska idealnog recepta za kruh koji će tijekom #OstaniKući i nas potaknuti u masterchefove koji će sebi i svojim najmilijima pripremiti deliciju koja će nas brzo okupiti oko obiteljskog stola. 

RECEPT ZA UKUSAN DOMAĆI KRUH KOJI SE NE MIJESI

Sastojci:

425g brašna (tip400)
10g soli
3g instant suhog kvasca
325g vode (sobna temperatura)

Priprema: 

Brašno, sol i kvasac sjediniti. Dodati vodu i kašikom izmiješati tako da na nijednoj strani posude ne ostane nimalo brašna.
Ne miješati previše sastojke, a ako bude potrebno, dodajte još kašiku ili dvije vode. Neka vas izgled tako umiješanog tijesta ne obeshrabri, bit će to itekako dobar kruh.
Kada ste fino izmiješali tijesto, posudu prekrijte prozirnom folijom, pa onda krpom. Ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi 12-18h, preporučljivo što duže.
Rupice unutar kruha će biti sve veće što tijesto duže fermetira i što ga manje gnjavite prilikom oblikovanja.
Kada je tijesto spremno za daljnu pripremu, stavite ga na pobrašnjenu podlogu. Preklopite ga dva puta tako da dobijete oblik nalik na kuglu.
Nemojte ga previše gnjaviti kako ne biste dobili mjehuriće. Sama smjesa bit će malo ljepljiva. 


Prebacite ga na papir za pečenje i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 250 stupnjeva. 
Tijesto skupa sa papirom za pečenje staviti na pleh. Sada otkinite komad aluminijske folije i njime prekrijte kruh. Ne trebate ju sa strane učvrstiti, važno je da prekrije kruh s gornje strane.
Stavite pleh u pećnicu i pecite 30 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite još 15 minuta. Ako imate jaču pećnicu, onda aluminijsku foliju možete zadržati tijekom cijelog pečenja kruha.
Pazite kruh cijelo vrijeme i nakon pečenja, stavite ga na rešetku da se u potpunosti ohladi. Kada ga tek izvadite, korica će biti malo tvrda, no, kroz petnaestak minuta će omekšati.

Dobar tek! 
 


Bonjour

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

TEKST: Adelisa Mašić

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću. Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.

Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.

 



Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 


backyard_sarajevo4bonjour_ba

Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja. 

No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 


backyard_sarajevo12bonjour_ba

backyard_sarajevo7bonjour_ba

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.

 



Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 


backyard_sarajevo13bonjour_ba

Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.


backyard_sarajevo15bonjour_ba

Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.

 



Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.

Foto: Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!