TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 18.3.2020.
Nur Pekara omiljena je adresa svih ljubitelja kruha i pekarskih proizvoda.
Ovaj Instagram profil vodi jedna mama, zaljubljenica u kuhanje i dama koja kroz svakodnevne foodie avanture kombinira matematička, kulinarska i fotografska umijeća.
Nura često dijeli razne recepte za kiflice, kruh i pogačice koje svaki objed pretvaraju u druženje na kojem je pozivnica upravo miris domaćih peciva koji se iz kuhinje širi cijelim domom.
Upravo zbog toga znali smo da je ona sjajna sugovorenica na temu pronalaska idealnog recepta za kruh koji će tijekom #OstaniKući i nas potaknuti u masterchefove koji će sebi i svojim najmilijima pripremiti deliciju koja će nas brzo okupiti oko obiteljskog stola.
RECEPT ZA UKUSAN DOMAĆI KRUH KOJI SE NE MIJESI
Sastojci:
425g brašna (tip400)
10g soli
3g instant suhog kvasca
325g vode (sobna temperatura)
Priprema:
Brašno, sol i kvasac sjediniti. Dodati vodu i kašikom izmiješati tako da na nijednoj strani posude ne ostane nimalo brašna.
Ne miješati previše sastojke, a ako bude potrebno, dodajte još kašiku ili dvije vode. Neka vas izgled tako umiješanog tijesta ne obeshrabri, bit će to itekako dobar kruh.
Kada ste fino izmiješali tijesto, posudu prekrijte prozirnom folijom, pa onda krpom. Ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi 12-18h, preporučljivo što duže.
Rupice unutar kruha će biti sve veće što tijesto duže fermetira i što ga manje gnjavite prilikom oblikovanja.
Kada je tijesto spremno za daljnu pripremu, stavite ga na pobrašnjenu podlogu. Preklopite ga dva puta tako da dobijete oblik nalik na kuglu.
Nemojte ga previše gnjaviti kako ne biste dobili mjehuriće. Sama smjesa bit će malo ljepljiva.

Prebacite ga na papir za pečenje i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 250 stupnjeva.
Tijesto skupa sa papirom za pečenje staviti na pleh. Sada otkinite komad aluminijske folije i njime prekrijte kruh. Ne trebate ju sa strane učvrstiti, važno je da prekrije kruh s gornje strane.
Stavite pleh u pećnicu i pecite 30 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite još 15 minuta. Ako imate jaču pećnicu, onda aluminijsku foliju možete zadržati tijekom cijelog pečenja kruha.
Pazite kruh cijelo vrijeme i nakon pečenja, stavite ga na rešetku da se u potpunosti ohladi. Kada ga tek izvadite, korica će biti malo tvrda, no, kroz petnaestak minuta će omekšati.



Dobar tek!
TEKST: Bonjour.ba
Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?
Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.
Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe
Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.
Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.

Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.
Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.

Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.
Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.
Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.
„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.
Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:
„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“
Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.
U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:
„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“
Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.
Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.
Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.

Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.
Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.
Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!