TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 5.10.2022.
Ovih dana u Instagram inbox nam je stigla poruka o jednom zanimljivom vjenčanju ali i romantičnoj priči Emine i njezinog supruga, koja nam na prvi pogled izgledala poput scenarija iz najljepših romantičnih filmova i o kojoj smo poželjeli znati više.
Naime, Emina i Nico upoznali su se sasvim slučajno u Brazilu na godišnjem odmoru kada su se zadesili u istom hostelu. Priča bi možda izgledala sasvim uobičajeno da Nico nije iz Argentine i ne živi u Buenos Airesu, a Emina u Sarajevu. Ovo je samo uvod u romantičnu priču koja se nastavila nakon što je Emina odlučila upisati master studij u Londonu, a Nico odlučio dati otkaz i preseliti u London. Trenutno žive u Dublinu, a ovog ljeta imali su romantično vjenčanje u Sarajevu o kojem više otkrivamo u nastavku.
Kako je izgledala organizacija vjenčanja?
Upravo iz Dublina smo krenuli organizovati vjenčanje, uz pomoć planerice Berine. Fun fact: Prikupljanje papirologije za njega, za građansko vjenčanje, je bio najkomplikovaniji dio naše veze. A, na ceremoniji smo morali imati i sudskog tumača za španski jezik. Svadba je bila i prva prilika da nam se porodice upoznaju uživo po prvi put. Njegovi roditelji i najbolji prijatelji su tim povodom došli iz Argentine. Oduševljeni su Bosnom i Sarajevom! Vjenčanje je bilo intimno, 30-ak najbližih prijatelja i članova porodice.
Gdje je bila lokacija vjenčanja?
Znala sam da je jedina lokacija koja dolazi u obzir Agroturizam Gastro Ranch. Slike ovog čarobnog mjesta sam prvi put vidjela na Bonjour.ba prije nego što sam upoznala Nica. Jedino sam ga jednom vidjela uživo prije vjenčanja, u januaru, prekrivenog snijegom. Ali sam imala potpuno povjerenje u Eminu (vlasnicu). Inače, gotovo je nemoguće u Sarajevu naći mjesto za intimno vjenčanje na otvorenom koje možete u cijelosti zakupiti. Mi smo ovdje i noćili s porodicom poslije vjenčanja, i ja sam se spremala na dan vjenčanja.
Kako je izgledao izbor vjenčanice ali i odijela?
Moja vjenčanica je Eva Lendel koju sam kupila u salonu vjenčanica Atelier Sposa u Sarajevu. Bila je doslovno druga vjenčanica koju sam probala i odmah se zaljubila. Kupila sam je u januaru, moja jedina posjeta kući prije vjenčanja u augustu. Ostavila sam je u Bosni i ponovo vidjela tek u augustu. Najbitnije mi je bilo da je lepršava, romantična, i komotna. Nisam je skidala cijelu noć :) Nicu smo našli laneno odijelo u Zari i lanenu mašnu na Esty online shopu.
Personalizirani detalji
Dok smo gledali vječne uspomene s vjenčanja koje potpisuje bh. fotografkinja @nadjapandurphoto pažnju su nam ukrali brojni šarmantni detalji koji su činili da ovo vjenčanje izgleda posebno. Naime, kroz razgovor s našim uredništvom Emina nam je otkrila da je cijelo vjenčanje bilo DIY projekt.
„Meni je bilo bitno da vjenčanje bude što više personalizirano i da ja svojim rukama napravim što više toga. Tako sam npr. nacrtala ilustraciju sa simbolima koji su nam bitni i koristila je na ručno izrađenim pozivnicama i menijima u obliku lepeze, u koje sam ubacila i mini bosansko-španski vjenčani rječnik :) ilustraciju smo iskoristili i na welcome boardu na ogledalu (koje su obezbijedili HP Cards).
Ja sam pravila i raspored sjedenja (presovala cvijeće, uokvirila, i ispisala imena na staklu i nazive stolova). Mnogo sam se potrudila i za poklone za goste (svakom po dvije teglice: naš domaći pekmez od jabuka i argentinski karamel krem dulce de leche), s ručno rađenom etiketom, i naljepnicama koje sam ja dizajnirala.
Latice ruža za posipanje smo sušili mjesecima unaprijed, i ja sam napravila fišeke od papira za pečenje. Knjiga gostiju je ručno rađena drvena kutija s našom ilustracijom i ručno rađeni papir koji sam ukrasila mali pečatima i našim imenima. Gosti su nam na njima pisali pisma koja ćemo pročitati za petu godišnjicu braka. Deke za goste s ručno ispisanom posvetom (za slučaj da zahladi). Slike nas kada smo bili djeca. Poredali smo ih na kaminu u Gastro Ranchu. Meni je bilo posebno bitno da imam moje najdraže slike s mamom, koja je preminula prije mnogo godina."
Emina nam je otkila i par lekcija koje je naučila
„Voljela bih da se nisam toliko brinula hoće li pasti kiša. Ceremonija, večera i proslava su u cijelosti bile na otvorenom. Vjenčanje je bilo na noć zatvaranja SFF-a. Znala sam da oko SFF-a bude kiše ali smo svejedno rizikovali. Nismo imali plan B. Vremenska prognoza se svakim danom pogoršavala i na dan vjenčanja su šanse da će pasti baš kada kreće ceremonija bile 90%. Za divno čudo, kiša na kraju nije pala! I ja sam tek tada napokon odahnula.
Generalno bih voljela da sam se manje stresirala i više uživala u danima pred vjenčanje. Na kraju se desilo da sam se toliko razboljela dva dana pred vjenčanje da sam preležala u krevetu s temperaturom! Na svu sreću, bila sam ponovo na nogama na dan vjenčanja. :)"
Emina je istaknula i par detalja koji su učinili razliku
Lampice iz Balon Dekor su potpuno transformisali terasu kad je pao mrak.
Cvijeće iz cvjećare Agava. Tražila sam pastelno cvijeće kao svježe ubrano u bašti, uz mnoštvo dalija. Za bidermajer sam pronašla i posebnu pamučnu vrpcu u pastelnoj boji.
Cocktail majstori koji su posluživali ljetne koktele dok su gosti čekali da krene ceremonija.
Ubacili smo argentinski običaj da se gostima podijele džidže (šeširi, perike, pisce, vijenci, narukvice, svijetleće naočale, itd.), uz njihove tradicionalne svadbene pjesme.
Muzika. Band Lane Hamza i DJ Mahir Beathouse su napravili takvu atmosferu da su svi gosti bili na nogama, uz domaće, španske i internacionalne hitove.
* * *
Foto: Nađa Pandur
TEKST: Bonjour.ba/PR
Započnite ljeto u stilu uz Fina Vina.
Ako tražite savršen uvod u ljetnu sezonu, rezervišite 20. juni u svom kalendaru!
U petak, 20.06., petak u srcu Sarajeva, u prepoznatljivo elegantnom ambijentu Hotela Bosnia, održava se najfinija vinska večer sezone Fina degustacija ’25.
U vremenu od 18:00 do 22:00, biće predstavljena selekcija vina iz portfolija kompanije Fina Vina d.o.o., uz poseban akcenat na etikete koje su u proteklim mjesecima osvajale najviše ocjene na svjetskim vinskim smotrama poput Decanter World Wine Awards, James Suckling, Luca Gardini i Robert Parker Wine Advocate.
Ekskluzivno: Vinarija Fantinel po prvi put u Sarajevu
Jedno od najvećih uzbuđenja ovogodišnje degustacije jeste prvo javno predstavljanje vinarije Fantinel iz Italije – poznate po elegantnim pjenušavim vinima One and Only, ali i autentičnim baznim vinima koja će ovog ljeta biti pravo osvježenje na tržištu.
Ovo je rijetka prilika da se susretnete sa jednim od najuglednijih imena sjeverne Italije, čija vina odišu friškošću, mineralnošću i modernim šarmom.
Kao i uvijek, Fina degustacija nudi cjelovito iskustvo – uz vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije, biće predstavljena i vrhunska maslinova ulja Mate, delikatesni proizvodi Zigante tartufa, te razne gastro poslastice koje donose naši dugogodišnji partneri festivala.
Nakon zvaničnog dijela, druženje se seli u Coloseum Club, gdje počinje afterparty od 23:00h uz Sax’n Groove.
Detalji za posjetioce
Ulaznica je 40 KM po osobi. Kotizacija za korištenje Riedel čaše je 10 KM. Ulaznice su dostupne putem kupikartu.ba, u njihovim prodajnim mjestima i na dan događaja u Hotelu Bosnia.
Zašto ne biste trebali propustiti festival?
Fina degustacija nije samo još jedan festival vina. To je okupljanje ljudi koji znaju uživati, koji pitaju, kušaju, biraju i pamte. To je večer za sve one koji žele otkriti šta će se ovog ljeta piti – u restoranima, na terasama, na važnim trenucima.
Međutim, kompanija Fina Vina d.o.o. priprema nešto za vas 19.06., noć prije festivala Fina degustacija - Masterclass sa temom Balkans terroir.
Pod moderacijom Mirele Laković, te u organizaciji Amira Beširevića, direktora kompanije Fina Vina i pokretača Sarajevo Wine Weekend festivala, ovaj događaj okuplja neka od najvažnijih imena vinske scene regije.
Marjan Simčič s fokusom na autohtonu sortu kroz Rebula Classic i Rebula Opoka, vino koje je osvojilo vinske karte svjetskih restorana. Milan Anđelić iz vinarije Chichateau donosi priču o Chardonnayu s karakterom i autohtonim sortama iz Srbije.
Vjekoslav Lukić vodi nas kroz Žilavku i Blatinu vinarije Brkić, uz uvid u potencijal Hercegovine, a Boris Mrgudić iz vinarije Bura/Mrgudić predstavlja dva lica Plavca malog Dingač i Postup.
Nakon edukativnog dijela slijedi uživanje u delicijama Crvene jabuke gastro marketa uparenim sa Zigante tartufima. Vidimo se 20. juna. Počinjemo fino. Završavamo još finije.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!