TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 14.2.2022.

Visoko je odnedavno dobio i zanimljivi Fragment caffe koji se ističe posebnom filozofijom, radom i konceptom koji spaja mnoštvo lijepih stvari u jednu.


U razgovoru s osnivačem caffea – Farukom Sahinovićem, saznali smo više o tome što ga je motiviralo da otvori ovaj caffe. Podijelio je i s nama što vas sve očekuje u caffeu Fragment, kao i koje sve planove i zanimljive edukacije rezervira za drugi mjesec. Saznali smo i što ćete sve naći na njihovom meniju, kao i tko čini njegov tim, no više detalja možete otkriti kroz intervju u nastavku.

***


Šta je nit vodilja i filozofija Fragment cafea?

Uvijek naglašavam da Fragment caffe nije obični ugostiteljski objekat gdje služimo samo hranu i piće. Moja vodilja je ustvari da pokažem ljudima kakav život zamišljam i želim da živimo, da podižemo standarde, ne samo u ugostiteljstvu, nego u svakodnevnom životu. To nije kafeterija, to je stil života preko koje skrećem pažnju da trebamo živjeti u ljepšem i čišćem gradu. Kao da smo prihvatili da se divimo ljepotama drugih država i gradova, a okruženi smo takvim prirodnim ljepotama koje ne mogu doći do izražaja, zbog mantre koja vlada u našem društvu da nešto kod nas ne može proći. Došlo je do zamjene teza, ljudi misle da su oprezni, a ustvari se plaše da naprave iskorak ka kvalitetnijem načinu života.

 



Opravdanja nalaze u tome da su u komfor zoni, a ustvari su zatvoreni. Pokušavam da vlastitim primjerom pokažem da uz jasnu viziju, odlučnost, istrajnost može da se uspije. Svaki pojedinac u sebi ima potencijal koji mora da iskoristi, da radi na sebi, da zaista bude svjestan okova kojima je opasan. Da se oslobodi i ostvari svoje snove. Svi smo mi kao djeca bili maštoviti i sanjarili. Crtali smo razne crteže, igrali se Lego kockicama, razvijali maštovitost, a kako čovjek stari, dođe u situaciju da zaboravi na svoje snove. Kao da mu oni postanu teret, a ustvari upravo tada treba da se okrene sebi i veoma ozbiljno pristupi realizaciji svoga sna. Nijedan san nije nedostižan ako iskreno želimo da ga ostvarimo. Važno je biti svjestan težine zadatka i izazova koji će se dešavati na tom proputovanju. Ali to je draž života i način kako da učimo i shvatamo, to nas jača i podiže samopuzdanje. Sve je do pojedinca kako pristupa određenom izazovu, a ne problemu kako smo navikli izgovarati i iz kojeg ugla posmatramo određenu životnu situaciju.

 


Tko čini vaš tim?

Moram naglasiti da sam fokus stavio na mlade ljude. U ekipi Fragment cafea su najviše djevojke i mladići koji imaju dvadesetak godina. Na njih se najviše baziram, jer smatram da se njima treba posvetiti i davati im savjete. Krećem uvijek od vlastitog primjera kako sam se ja osjećao i kako sam lutao tražeći sebe sa 18, 20 godina. Niko nije bio tu ko je iskreno mogao da me sasluša i uputi pravi savjet za mene. Svi smo mi različitog karaktera i u tom dobu smo pod velikim pritiskom, jer tada kao da moramo odlučiti šta želimo da budemo u životu. Vrlo je bitno slušati te mlade ljude, njihove dileme i strahove, usmjeravati ih savjetima, jer oni su budućnost ovog društva. Kako njih odgojimo, takvo će nam i društvo biti. Kroz ovaj objekat oni su naučili kako se rade razne vrste napitaka od kafa, uče se latte artu, uče se drugačijoj kuhinji koju do sad nisu mogli da probaju, uče o higijeni prostora kojeg moraju da održavaju, muzici koju slušaju i vjerujte mi, ima efekta. Nakon što prođu edukaciju i osjete duh Fragmenta, rada u njemu, njihovi standardi su drugačiji. Počinju da istražuju svijet oko sebe i izlaze na slična mjesta poput ovog. Traže uslugu koja je slična onoj koju oni pružaju našim gostima.

 



Čime ste se vodili u uređenju i što je po vama ključ u kreiranju opuštene, cozy atmosfere?

Mnogo je faktora uticalo na sam izgled objekta. Krenuo sam prvo od sebe, u kakve objekte volim da izlazim i šta je to što me odmori.  Socijalno sam biće i volim biti okružen ljudima koji su kreativni, ali isto tako volim da se odvojim od buke i gradskog stila života. Volim da provodim vrijeme u prirodi. Napravio sam taj spoj da okupljam kreativne ljude u objektu, a koji odiše prirodnim materijalima. To  daje opuštenu atmosferu. Mnogo je tu simbolike u samom objektu kao i samom nazivu objekta. Želim istaknuti samo jedan segment, a za koji smatram da je veoma bitan. Fragment caffe je izgrađen i skrojen u ovakvom obliku na način da sam sve elemente koji se unutra nalaze kupovao po cijeloj BiH. Namještaj i posuđe sam kupovao tako što sam lično išao u Trebinje, Gradačac, Bugojno, Prijedor, Ljubuški, Brčko, Sarajevo. Tako da mogu reći da je u Fragment caffeu cijela Bosna i Hercegovina.

 



Šta se nalazi kao dio vaše ponude i što ju izdvaja u odnosu na ostale objekte sličnog tipa?

Prije svega tu je bogata gastro ponuda koju nudimo ljudima.  Bazirao sam se na mediteransku kuhinju, jer sam i sam stekao određeno znanje tokom života vani. Svaki dan se kupuje svježe voće i povrće i u svim našim obrocima gdje je potrebno koristimo isključivo maslinovo ulje.

 



To daje sasvim drugačiji šmek i ukus našoj hrani. Mnogo posvećujemo pažnje mini dekoracijama i načinu kako serviramo hranu našim gostima. Također prilikom vršenja dostave hrane na kućnu adresu, kao ambalažu koristimo sve biorazgradive materijale. Od papirnih kesica do drvenih kašikica i viljuškica. Dostavu vršimo kada vrijeme to dozvoljava na biciklima. Jednostavno želim da pošaljem jednu univerzalnu poruku o očuvanju životne sredine, kao bitnog segmenta za zdrav i normalan život. Tu bih izdvojio i raznovrsne prirodne čajeve kao i veliki broj napitaka od kafe.

 



Pokrenuli ste i edukativne radionice u cafeu. Što pripremate kroz 2. mjesec?

Da, jesmo. Želimo da iskomuniciramo sa našim gostima, odnosno da im bude dostupna priča i savjeti drugih uspješnih ljudi koji mogu da kažu mnogo toga o svom životnom putu. Iluzorno je zamišljati život onakvim kakvim ga danas često možemo vidjeti preko društvenih medija. Sav taj raskoš i svjetske ljepote jesu dostupne svima nama. Ali onaj ko to gleda, ne zna kakav je životni put prošla ta osoba, koliko odricanja, borbe i truda je trebalo da se uloži. Vjerujte mi, većina tih uspješnih ljudi nije imalo nimalo lagan put. Ali svima je jedno zajedničko. Dosljednost i istrajnost. Vrijednost vremena koji provedemo u kreativnom radu nema supstituciju. Pojam vremena je veoma bitan. Ono je jedini nenadoknadivi faktor u cijelom našem životu. Malo ljudi obraća pažnju na vrijeme i kako ga koristi. Mnogi nalaze opravdanja za neizvršavanja nekog cilja ili zadatka, nalaze opravdanje u drugima. A ustvari, mi smo ti koji kreiramo i organizujemo svoj život i vrijeme. Kada to shvatimo, nećemo živjeti u haosu, niti uzrokovati haos oko sebe. Uvijek, ali uvijek prvo krenimo od sebe. Prestanimo izigravati žrtve, jer nas neko ne razumije. Možda naš pristup i komunikacija nisu ispravni. Krenimo od toga, od komunikacije i samokritičnosti.  Tako da ćemo i u narednom periodu organizovati okupljanja sa raznim gostima iz različitih oblasti, gdje će se sigurno svaki slušaoc pronaći.

 



Kako biste opisali Visoko i što moramo posjetiti u Visokom, uz Fragment caffe?

Pokušat ću reći što kraće, a da poentiram. Visoko je gradić koji ima ogroman potencijal da bude primjer drugim malim gradovima u BiH. Uz malo kreativnosti, ali i rada možemo ga učiniti mnogo ljepšim mjestom za život. Visoko ima privilegiju da kroz njegov centar grada prolaze dvije rijeke, ali one uopšte nisu iskorištene na način koji bi trebalo. Ne dolaze do izražaja zbog saobraćaja koji se odvija kroz sami centar grada. Okruženi smo prirodnim ljepotama, koje moraju doći do izražaja. Ono što bih preporučio ljudima da posjete, to su svakako ostaci starog grada Visoki, koji se nalazi na novootkrivenoj Piramidi Sunca, kao i temelje srednjovjekovne crkve bosanske u Milima (Arnautovićima). Živim u nadi da ćemo jednog dana uraditi rekonstrukciju ta dva veoma značajna objekta koji se tiču svih nas. Pored toga izdvojio bih posjetu Tunelima Ravne i Park Ravne 2. Želim da ljudi koji dolaze u naš grad obrate pažnju na uređenje Parka kao i na dosljednost i istrajnost jednog čovjeka, koji pored svih blokada koje ima ne odustaje u namjeri da dokaže ono u šta vjeruje. I to ne samo riječima. Pored toga gosti koji dolaze u Visoko neka se prošetaju centrom grada, neka odaberu neku lokaciju u koju mogu da se odmore. Ono što ja mogu da preporučim, to je posjeta u prvi nepušački objekat u našem gradu, Bosnian Lounge Bar „Ime“ gdje će posjetioci sigurno dobiti uslugu koju zaslužuju.  Također, turisti koji dođu na Tunele Ravne, na samom ulasku u tunele mogu da se odmore u Natura Food. U Visokom, kao i u svakom drugom gradu u BiH, sigurno ima vizionara koji preko svojih ugostiteljskih objekata žele da pošalju određenu poruku. Pronađite takve objekte gdje god da putujete i posjetite ih. Sigurno ćete čuti neku zanimljivu priču.

 

***
Foto: Đejlan Bajtarević


Bonjour

Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače

TEKST: Bonjour.ba

Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače

Koliko toga može stati u tri minute? Dovoljno da se zaboravi na stresan mail, da se napravi kratka pauza za sebe, ili da se pronađe mali trenutak uživanja usred svakodnevne gužve. 

Upravo u tim kratkim ritualima krije se posebna snaga, u vremenu koje posvetimo sebi, bez obzira koliko ono kratko trajalo.


bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_02
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_022

Za Eminu Tsiligkros, koju pratimo zbog kreativnog i autentičnog pristupa životu, tri minute su i dovoljno za savršen obrok. Fini-Mini nudle, bilo u praktičnim pakovanjima ili u zdjelicama, dokaz su da i mali trenuci mogu postati užitak.

 


bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_019
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_07

Emina Tsiligkros sa Eminom Smakom, glavnom urednicom Bonjour.ba portala


Odmah na početku nam je otkrila svoj favorit: Fini-Mini nudle s piletinom, čiji slatko-slani Teriyaki Chicken okus odmah osvaja svaki zalogaj.

U razgovoru s nama priznaje: “Uvijek pojedem dvije vrećice, a možda i više… začine pola-pola da budu ni preljuti ni bez ukusa.”

Dok Emina miješa začine u svoj instant obrok, smijeh i spontanost ulaze u kadar, a priprema? Gotova za samo tri minute. 


bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_5


Klasična instant magija u vrećici  

Fini-Mini nudle dolaze u single pakovanju 75 g sadržanom u 5 pack pakovanju od 375 g za više gušta u jednom potezu. Sve što vam treba, nudle i začini, dovoljno ih je preliti sa 300 mL kipuće vode, sačekati tri minute i imate spreman obrok.

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_017
bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_3

Okusi? Tu je Kokošji, blagi i aromatični, Goveđi, savršen za dane kada vam se baš ne da kuhati i Povrtni za one koji vole laganiji obrok.

Rezultat je jednostavan, aromatičan obrok bez nereda i stresa.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_4

Kao što Emina objašnjava, brzinska priprema ne znači kompromis: “Najviše vremena dnevno trošim na rad, crtanje i slikanje, pa kad imam tri minute, nudle su savršene.” 

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_04


Čašice koje mijenjaju pravila igre  

Ako tražite praktičniji oblik užitka, Fini-Mini nudle u čašici nude instant obrok bez dodatnog kuhanja. Samo otvorite poklopac do pola, dodajte začine i prelijte kipućom vodom do oznake. Nakon četiri minute, možete uživati u aromatičnom obroku. 

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_2
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_011
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_013

Spicy Beef donosi pikantnu kombinaciju goveđeg mesa i začina, Teriyaki Chicken slatko-slanu harmoniju sočne piletine i umaka, dok Curry očarava aromatičnim bogatstvom začina.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_6

Emina kroz igru komentira: “Ako bi bila nudla, bila bih haotična, sa puno čili – ali zabavna i zanimljiva.” I doista, ove čašice spajaju praktičnost i karakter, baš kao i ona.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_1

Kada instant postane kulinarska avantura  

Instant nudle ne moraju ostati samo klasičan snack, one mogu postati baza za kreativne mini kulinarske projekte. Zamislite hrskave salate s prženim nudlama, noodles a la wok s povrćem ili brzinski stir-fry za užurbane dane. 

bonjour_ba_fini_mini_podravka_emina_tsiligkros_01

Sve što vam treba su Fini-Mini nudle, malo mašte i tri do četiri minute za pripremu. Kao što Emina napominje, najbitnija stvar je uživanje: “Jedina zavrzlama u glavi bit će s čime jesti kašikom, viljuškom ili štapićima.”

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_022

Vaš mini trenutak gušta

Tri minute, mali ritual, a velika doza ukusa i inspiracije. Fini-Mini nudle spajaju brzinu, jednostavnost i kreativnost u jednom obroku koji možete prilagoditi svom raspoloženju i fantaziji. 

Ako želite vidjeti kako Emina Tsiligkros kombinuje okuse, miješa začine i uživa u svakom trenutku, ne propustite pogledati cijeli razgovor i kulinarsku avanturu na linku ispod. 

U tri minute možete otkriti cijeli svijet malih užitaka i možda se zaljubiti u instant gušt.

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_018

Upetljajte se u vrijedne nagrade  

Ovaj Fini-Mini trenutak sa Eminom Tsiligkros samo je uvod u ono što nas tek čeka, a do tada ne propustite posebnu Fini-Mini nagradnu igru jer ako pokažete da imate petlju, možete osvojiti super nagrade. 

Zato, pridružite se igri jer Fini-Mini trenuci uvijek najbolje izgledaju kad ih dijelimo zajedno.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba

Foto i video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!