TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 14.2.2022.

Visoko je odnedavno dobio i zanimljivi Fragment caffe koji se ističe posebnom filozofijom, radom i konceptom koji spaja mnoštvo lijepih stvari u jednu.


U razgovoru s osnivačem caffea – Farukom Sahinovićem, saznali smo više o tome što ga je motiviralo da otvori ovaj caffe. Podijelio je i s nama što vas sve očekuje u caffeu Fragment, kao i koje sve planove i zanimljive edukacije rezervira za drugi mjesec. Saznali smo i što ćete sve naći na njihovom meniju, kao i tko čini njegov tim, no više detalja možete otkriti kroz intervju u nastavku.

***


Šta je nit vodilja i filozofija Fragment cafea?

Uvijek naglašavam da Fragment caffe nije obični ugostiteljski objekat gdje služimo samo hranu i piće. Moja vodilja je ustvari da pokažem ljudima kakav život zamišljam i želim da živimo, da podižemo standarde, ne samo u ugostiteljstvu, nego u svakodnevnom životu. To nije kafeterija, to je stil života preko koje skrećem pažnju da trebamo živjeti u ljepšem i čišćem gradu. Kao da smo prihvatili da se divimo ljepotama drugih država i gradova, a okruženi smo takvim prirodnim ljepotama koje ne mogu doći do izražaja, zbog mantre koja vlada u našem društvu da nešto kod nas ne može proći. Došlo je do zamjene teza, ljudi misle da su oprezni, a ustvari se plaše da naprave iskorak ka kvalitetnijem načinu života.

 



Opravdanja nalaze u tome da su u komfor zoni, a ustvari su zatvoreni. Pokušavam da vlastitim primjerom pokažem da uz jasnu viziju, odlučnost, istrajnost može da se uspije. Svaki pojedinac u sebi ima potencijal koji mora da iskoristi, da radi na sebi, da zaista bude svjestan okova kojima je opasan. Da se oslobodi i ostvari svoje snove. Svi smo mi kao djeca bili maštoviti i sanjarili. Crtali smo razne crteže, igrali se Lego kockicama, razvijali maštovitost, a kako čovjek stari, dođe u situaciju da zaboravi na svoje snove. Kao da mu oni postanu teret, a ustvari upravo tada treba da se okrene sebi i veoma ozbiljno pristupi realizaciji svoga sna. Nijedan san nije nedostižan ako iskreno želimo da ga ostvarimo. Važno je biti svjestan težine zadatka i izazova koji će se dešavati na tom proputovanju. Ali to je draž života i način kako da učimo i shvatamo, to nas jača i podiže samopuzdanje. Sve je do pojedinca kako pristupa određenom izazovu, a ne problemu kako smo navikli izgovarati i iz kojeg ugla posmatramo određenu životnu situaciju.

 


Tko čini vaš tim?

Moram naglasiti da sam fokus stavio na mlade ljude. U ekipi Fragment cafea su najviše djevojke i mladići koji imaju dvadesetak godina. Na njih se najviše baziram, jer smatram da se njima treba posvetiti i davati im savjete. Krećem uvijek od vlastitog primjera kako sam se ja osjećao i kako sam lutao tražeći sebe sa 18, 20 godina. Niko nije bio tu ko je iskreno mogao da me sasluša i uputi pravi savjet za mene. Svi smo mi različitog karaktera i u tom dobu smo pod velikim pritiskom, jer tada kao da moramo odlučiti šta želimo da budemo u životu. Vrlo je bitno slušati te mlade ljude, njihove dileme i strahove, usmjeravati ih savjetima, jer oni su budućnost ovog društva. Kako njih odgojimo, takvo će nam i društvo biti. Kroz ovaj objekat oni su naučili kako se rade razne vrste napitaka od kafa, uče se latte artu, uče se drugačijoj kuhinji koju do sad nisu mogli da probaju, uče o higijeni prostora kojeg moraju da održavaju, muzici koju slušaju i vjerujte mi, ima efekta. Nakon što prođu edukaciju i osjete duh Fragmenta, rada u njemu, njihovi standardi su drugačiji. Počinju da istražuju svijet oko sebe i izlaze na slična mjesta poput ovog. Traže uslugu koja je slična onoj koju oni pružaju našim gostima.

 



Čime ste se vodili u uređenju i što je po vama ključ u kreiranju opuštene, cozy atmosfere?

Mnogo je faktora uticalo na sam izgled objekta. Krenuo sam prvo od sebe, u kakve objekte volim da izlazim i šta je to što me odmori.  Socijalno sam biće i volim biti okružen ljudima koji su kreativni, ali isto tako volim da se odvojim od buke i gradskog stila života. Volim da provodim vrijeme u prirodi. Napravio sam taj spoj da okupljam kreativne ljude u objektu, a koji odiše prirodnim materijalima. To  daje opuštenu atmosferu. Mnogo je tu simbolike u samom objektu kao i samom nazivu objekta. Želim istaknuti samo jedan segment, a za koji smatram da je veoma bitan. Fragment caffe je izgrađen i skrojen u ovakvom obliku na način da sam sve elemente koji se unutra nalaze kupovao po cijeloj BiH. Namještaj i posuđe sam kupovao tako što sam lično išao u Trebinje, Gradačac, Bugojno, Prijedor, Ljubuški, Brčko, Sarajevo. Tako da mogu reći da je u Fragment caffeu cijela Bosna i Hercegovina.

 



Šta se nalazi kao dio vaše ponude i što ju izdvaja u odnosu na ostale objekte sličnog tipa?

Prije svega tu je bogata gastro ponuda koju nudimo ljudima.  Bazirao sam se na mediteransku kuhinju, jer sam i sam stekao određeno znanje tokom života vani. Svaki dan se kupuje svježe voće i povrće i u svim našim obrocima gdje je potrebno koristimo isključivo maslinovo ulje.

 



To daje sasvim drugačiji šmek i ukus našoj hrani. Mnogo posvećujemo pažnje mini dekoracijama i načinu kako serviramo hranu našim gostima. Također prilikom vršenja dostave hrane na kućnu adresu, kao ambalažu koristimo sve biorazgradive materijale. Od papirnih kesica do drvenih kašikica i viljuškica. Dostavu vršimo kada vrijeme to dozvoljava na biciklima. Jednostavno želim da pošaljem jednu univerzalnu poruku o očuvanju životne sredine, kao bitnog segmenta za zdrav i normalan život. Tu bih izdvojio i raznovrsne prirodne čajeve kao i veliki broj napitaka od kafe.

 



Pokrenuli ste i edukativne radionice u cafeu. Što pripremate kroz 2. mjesec?

Da, jesmo. Želimo da iskomuniciramo sa našim gostima, odnosno da im bude dostupna priča i savjeti drugih uspješnih ljudi koji mogu da kažu mnogo toga o svom životnom putu. Iluzorno je zamišljati život onakvim kakvim ga danas često možemo vidjeti preko društvenih medija. Sav taj raskoš i svjetske ljepote jesu dostupne svima nama. Ali onaj ko to gleda, ne zna kakav je životni put prošla ta osoba, koliko odricanja, borbe i truda je trebalo da se uloži. Vjerujte mi, većina tih uspješnih ljudi nije imalo nimalo lagan put. Ali svima je jedno zajedničko. Dosljednost i istrajnost. Vrijednost vremena koji provedemo u kreativnom radu nema supstituciju. Pojam vremena je veoma bitan. Ono je jedini nenadoknadivi faktor u cijelom našem životu. Malo ljudi obraća pažnju na vrijeme i kako ga koristi. Mnogi nalaze opravdanja za neizvršavanja nekog cilja ili zadatka, nalaze opravdanje u drugima. A ustvari, mi smo ti koji kreiramo i organizujemo svoj život i vrijeme. Kada to shvatimo, nećemo živjeti u haosu, niti uzrokovati haos oko sebe. Uvijek, ali uvijek prvo krenimo od sebe. Prestanimo izigravati žrtve, jer nas neko ne razumije. Možda naš pristup i komunikacija nisu ispravni. Krenimo od toga, od komunikacije i samokritičnosti.  Tako da ćemo i u narednom periodu organizovati okupljanja sa raznim gostima iz različitih oblasti, gdje će se sigurno svaki slušaoc pronaći.

 



Kako biste opisali Visoko i što moramo posjetiti u Visokom, uz Fragment caffe?

Pokušat ću reći što kraće, a da poentiram. Visoko je gradić koji ima ogroman potencijal da bude primjer drugim malim gradovima u BiH. Uz malo kreativnosti, ali i rada možemo ga učiniti mnogo ljepšim mjestom za život. Visoko ima privilegiju da kroz njegov centar grada prolaze dvije rijeke, ali one uopšte nisu iskorištene na način koji bi trebalo. Ne dolaze do izražaja zbog saobraćaja koji se odvija kroz sami centar grada. Okruženi smo prirodnim ljepotama, koje moraju doći do izražaja. Ono što bih preporučio ljudima da posjete, to su svakako ostaci starog grada Visoki, koji se nalazi na novootkrivenoj Piramidi Sunca, kao i temelje srednjovjekovne crkve bosanske u Milima (Arnautovićima). Živim u nadi da ćemo jednog dana uraditi rekonstrukciju ta dva veoma značajna objekta koji se tiču svih nas. Pored toga izdvojio bih posjetu Tunelima Ravne i Park Ravne 2. Želim da ljudi koji dolaze u naš grad obrate pažnju na uređenje Parka kao i na dosljednost i istrajnost jednog čovjeka, koji pored svih blokada koje ima ne odustaje u namjeri da dokaže ono u šta vjeruje. I to ne samo riječima. Pored toga gosti koji dolaze u Visoko neka se prošetaju centrom grada, neka odaberu neku lokaciju u koju mogu da se odmore. Ono što ja mogu da preporučim, to je posjeta u prvi nepušački objekat u našem gradu, Bosnian Lounge Bar „Ime“ gdje će posjetioci sigurno dobiti uslugu koju zaslužuju.  Također, turisti koji dođu na Tunele Ravne, na samom ulasku u tunele mogu da se odmore u Natura Food. U Visokom, kao i u svakom drugom gradu u BiH, sigurno ima vizionara koji preko svojih ugostiteljskih objekata žele da pošalju određenu poruku. Pronađite takve objekte gdje god da putujete i posjetite ih. Sigurno ćete čuti neku zanimljivu priču.

 

***
Foto: Đejlan Bajtarević


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!