Najdekorativnije viseće biljke i kako ih njegovati - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Najdekorativnije viseće biljke i kako ih njegovati

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
18.6.2023.

Biljke volimo: ne samo da pročišćavaju zrak već osvježavaju prostor i pružaju savršen prirodni dekor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednje vrijeme našu pažnju najviše privlače tzv. viseće biljke koje ne zauzimaju mnogo prostora zbog čega su odlične i za manje stanove.

 


 

Upravo zbog toga odlučili smo istražiti neke od najljepših visećih biljaka koje će se divno uklopiti u svaki interijer.

 


 

Potho ( Epipremmum aureum) ili zlatni puzavac
 

Vrsta tropske biljke sa dugim stabljikama i lišćem u obliku srca. Prirodno je porijeklom iz zemalja dalekog Istoka – Japana, Kine, Indije i Australije gdje može narasti preko 20 metara. Kao sobna biljka raste obično do 2 metra dužine. 

 Kada je u pitanju njega, neće predstavljati nikakve dileme jer je ova biljka zadovoljna osnovnom njegom. Također će vam biti drago da ju s vremena na vrijeme prskate. Ko ne voli hladan tuš kada je vrućina? Držite ju na svijetlom mjestu, ne na izravnom suncu, a uspijeva i u sjeni. Što je više svjetla stabljike će bolje rasti i listovi će biti šareniji. Dakle, radi se o biljci kojoj ne treba puno svjetla niti stalno zalijevanje. Možete li tražiti više?

 

Bršljen (Hedera helix)


Lako se uzgaja, brzo raste i atraktivnog je izgleda. Ne treba mu puno prirodnog svjetla ili pretjerano zalijevanje (dovoljno je dvaput sedmično).

 Klorofit (Chlorophytum comosum 'Variegatum') ili Spider plant


Ako ste početnik/-ica u kreiranju zelene oaze ovo je idealna biljka za vas jer ne može biti lakša za njegu. Odlično se prilagođava uslovima mjesta gde živi i neće zahtijevati mnogo svjetlosti niti prevupe zalivanja. Jednostavno će uljepšati vaš dom svojim osebujnim izduženim listovima koji kombiniraju zelene, bijele i krem ​​tonove.

 

 

Paprat (Nephrolepis exaltata)


Stavite viseću paprat u svoj dom i misli će vas odvesti u hladan kutak usred prirode. Možete ju postaviti, na primjer u kupaonicu jer voli hladna i vlažna mjesta, a treba joj i malo svjetla. U savršenom obliku će rasti ako je zalijevate jednom sedmično (ljeti svakih četiri-pet dana).

 ***
Naslovna fotografija: @houseplusplant

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno