TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.5.2022.

Sarajevo Wine Weekend događaj je kojem se posebice veselimo, a ove godine, u fokusu njihovog proljetnog izdanja upravo su dame u čijim vinima uživamo u posebnim, ali i svakodnevnim momentima.

Upravo će svi posjetitelji ovog popularnog festivala imati priliku razgovarati s njima razgovarati o uzgoju grožđa, uparivanju s omiljenim jelima, ali i proslaviti činjenicu da su upravo žene važan dio ove industrije.

Podsjećamo, Sarajevo Wine Weekend se održava u subotu, 28.05.2022., u Hotel Bosnia, Kulovića 9, Sarajevo od 15:00h do 21:30h.

Kako bi dodatno podignuli svijet i važnost uloge žena u proizvodnji vina, Sarajevo Wine Weekend će ugostiti udrugu Woman&Wine iz Slovenije, koja okuplja neke sjajne slovenske vinare, a sve ljubiteljice vina, kao i vinarke iz BiH će odsada kroz jedinstveni koncept Dame&vino druženja uživati u edukaciji, smijehu, novim poznanstvima, projektima s porukom i nekim novim poduzetničkim pothvatima.
S obzirom na to da će udruga Woman & Wine biti važan gost festivala, s predsjednicom udruge Petrom Rudar saznali smo više o njihovom radu, a kroz razgovor s bh.vinarkama otkrili kako to iznova pomiču granice i kreiraju prepoznatljiv identitet bh.vina te oduševljavaju zaljubljenike u enološke i gastro specijalitete.



***
 

Petra Rutar, predsjednica udruge Woman&Wine Slovenija
 

Kako biste sebe opisali u tri riječi?
 

Ja sam znatiželjna osoba i preplavljena životnim iskustvima. Od djetinjstva me zanima organiziranje događanja, uzbudljivih izleta i tura s prijateljima iz susjedstva, ljudima iz drugih kultura. Kada sam spoznala za Brda, jednu od najčudesnijih vinskih regija Slovenije i Europe, ubrzo sam razvila istančan osjećaj i odnos s kulinarskom i gastronomskom vinskom industrijom. Kao komunikator kroz edukaciju, a kasnije i stručnu praksu, bila sam jedan od početnika u prezentaciji i promociji vina u Sloveniji.



 

Kako izgleda jedan vaš radni dan?
 

Zaljubljenik sam u hranu i vino, tako da je moj posao naučiti ljude kako uživati u ljepotama života, posebno u Brdima, mom rodnom kraju. Tako da moj dan uvijek počinje jogom i onda mišlju što ću jesti (smijeh) i piti. Puno telefona i mailova, ali recimo da su dobra domaća hrana i sport uvijek na dnevnom redu.

 

Recite nam nešto više o udruzi Woman&Wine Slovenija? Koje su vrijednosti koje njegujete?
 

WAWS (Žene i Vino Slovenija) je započeo prije 16 godina. Budući da smo na granici s Italijom, vidjeli smo kako žene komuniciraju u asocijaciji le Donne del Vino. Tako smo krenuli s jednom godišnjom humanitarnom priredbom i sada smo stvarno jedan od važnijih događaja u Ljubljani. Imamo 165 članova, žena iznad 18 godina koje vole vino; ne samo proizvođači vina nego i žene iz drugih branši.

 



Vrlo rado ćemo pomoći u uređenju i pokretanju Women and Wine Bosna i Hercegovina. Naša misija je: povezivanje žena kao prijatelja, razne promocije vina i okupljanje žena čije okupljanje ima za cilj humanitarnu notu.

 

Na koji ste projekt udruge Woman&Wine najponosniji?
 

Najponosniji projekt je najveća humanitarna akcija koja se svake godine održava u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani pod nazivom Brike v mjestu s prijateljicami. (Vinarke u gradu sa prijateljicama).

 

Omiljeno vino?
 

Moje omiljeno vino je vino napravljeno srcem i dušom. Ako ste nervozni, i vino postaje nervozno.
 

***

Tracy Vasilj, vinarka, Carska vina Grgo Vasilj 
 

Kako biste opisali vašu vinariju u tri riječi?
 

Carska Vina Grgo Vasilj – Emocija, Ljubav i Rad.

 


Koje vino moramo isprobati iz vašeg portfolia?
 

Sva vina.

 

Kako izgleda jedan vaš radni dan?
 

Obiteljska jutarnja kava sa planiranjem radnog dana. Kada vrijeme to dopušta i kada je potrebno većina vremena se provodu u vinogradu i naravno u podrumu, tj vinariji. Raspolažemo sa 22 Ha vinograda.

 

Koliko su žene zastupljene u ovoj industriji i što je po vama još potrebno uraditi na tom polju?
 

Mi smo obiteljska tradicija i naše žene, majke i sestre su oduvijek bile dio naše vinske priče koja traje već 180 godina. Poznato je da žene imaju istančaniji organo-leptički okus. Tako da su nam njihova mišljenja uvijek na prvom mjestu.

 



Koja vaša vina ćemo moći isprobati na Sarajevo Wine Weekend eventu i što sve ovakvi događaji donose vašem brendu?
 

Isprobati ćete sva naša vina - Carska Žilavka premium ed.,  Carska Blatina premium ed., Carska Žilavka Gregorius limited ed., Carska Vina Grgo Vasilj rose NIKA, Carska Vina Grgo Vasilj cuvee DAVID, Carska Vina Grgo Vasilj JEANNE cabernet sauvignon,  Carska vina Grgo Vasilj cuvee SOPHIA.
 

***


Martina Alma, vinarka, Vinarija Edi Simčič


Kako biste opisali vašu vinariju u tri riječi?
 

Mi smo vinarija, koja već treću generaciju njeguje i gradi vinsku priču na temeljima prirodnog, okolini ljubaznog i tradicionalnog. Na 14 ha proizvodimo oko 60.000 boca koje se nakon pažljivog rada u vinogradu uzgajaju u hrastovim bačvama. Rezultat su puna, bogata vina po ukusu i aromi, ali istovremeno precizna, elegantna, pitka i pogodna za odležavanje.

 



Koje vino moramo isprobati iz vašeg portfolia?
 

U Goriškim brdima postoje tri karakteristične sorte i to Rebula, Malvazija i Sauvignonasse (Tokaj) koje izražavaju tradiciju. Vinska linija Single Vineyard utjelovljuje eleganciju i važnost teritorije. Crvene sorte: Duet, Duet lex i Kolos svakako dokazuju potencijal Goriških brda.

 

Kako izgleda jedan vaš radni dan?
 

Lično sam zadužena za sve kancelarijske poslove u vinariji, pripremu marketinških materijala, koordinaciju izvoza i isporuke vina, prijem gostiju, kreiranje novih sadržaja i događanja u vinariji, osmišljavanje novih proizvoda, kako turističkih tako i avanturističkih.

Moj rad se proteže također u umjetničke vode, jer smo kulturna ambasada i rezidencija umjetnika u projektu Art Circle. Dan je često prekratak, ali u isto vrijeme dovoljno raznovrstan i zanimljiv da se nikad ne umorim od ovog posla.

 

Koliko su žene zastupljene u ovoj industriji i što je po vama još potrebno uraditi na tom polju?
 

Sve više žena ulazi u svijet vina na različite načine, naprimjer kao sommelijerke, novinarke, vinarke, vrhunske degustatorke, profesorice, ugostiteljice…

Promocija vina kroz ženski aspekt kušanja i percepcije vina je drugačija, suptilnija i elegantnija. Muškom poslu ništa ne oduzimamo, samo dodajemo i tako zaokružujemo ovaj svijet. S obzirom na trendove i obrazovanje, čak i osnivanjem društava i klubova kao što su Woman&Wine, ljepota vina se širi na drugačiji način.

Posla i izazova nikad ne ponestaje, jer nas svakodnevne situacije dovode do novih uvida, a time i planova za budućnost.

 

Koja vaša vina ćemo moći isprobati na Sarajevo Wine Weekend eventu i što sve ovakvi događaji donose vašem brendu?
 

Na festivalu ćemo predstaviti novu godinu Rebule, Sivi pinot 2019, Sauvignon 2018 i bijelu sortu Triton Lex 2019. Moći ćemo vidjeti kako tri različite godine sa vremenskim prilikama i karakteristikama utiču na organoleptiku vina. Učešće na ovakvim prezentacijama predstavlja veliku podršku našem uvozniku, promociji regiona i destinacije sa turističkog aspekta, jer mnogi ljubitelji vina iz BiH rado posjećuju Sloveniju i Brda.
 

***


Milica Anđelić, vinarka, Vinarija Anđelić


Kako biste opisali vašu vinariju u tri riječi?
 

Teško je opisati vinariju u tri riječi, ali navest ću meni ono najbitnije: Porodica, Tradicija, Hercegovina.

 

Foto: Irfan Redžović



Koje vino moramo isprobati iz vašeg portfolia?
 

Sva bih vina preporučila da se probaju, svako vino je posebno i drugačije, ali neizostavna tri vina su Žilavka, Tribun i Vranac Selekcija.

 

Kako izgleda jedan vaš radni dan?
 

Moj radni dan ni jedan nije nalik drugome. Preširok je spektar mojih obaveza i dužnosti... Mogu vam opisati po meni najljepši i najteži radni dan. U toku berbe radne dane provodim u trenerci i patikama koje sam "žrtvovala". Pratim berbu i vodim primarnu preradu grožđa, u našoj maloj laboratoriji analiziram parametre u grožđu, pripremam enološka sredstva i tada provodim između 10 i 18 sati na poslu, ovisno kojim tempom se berba odvija.

 

Koliko su žene zastupljene u ovoj industriji i što je po vama još potrebno uraditi na tom polju?
 

Žene su slabo zastupljene u vinarskoj industriji, ima ih, ali one su  pretežno angažovane u vinarijama kao zaposlene. Na ovaj način kako ja radim u našoj porodičnoj vinariji, mislim da sam izuzetak u BiH. Još uvijek u BiH se vinarstvo smatra muškim poslom, ali to je mali problem, šta se sve krije iza toga. Problematika je baš slojevita i složena.

 



Najčešći problemi su financijske prirode. Žene teško dobijaju ozbiljne kredite aranžmane, mnogo su veći i zahtjevniji uslovi da bi žena dobila financijsku podršku, pa se zbog toga odlučuju na mnogo manje i skromnije poslovne obrte. Nemaju nikakvu podršku institucija za bilo kakav oblik edukacije, pomoći u pokretanju posla ili olakšavanju da se dođe do financijskih sredstava. U posljednje vrijeme se žene preduzetnice udružuju  sa ciljem da se žensko preduzetništvo podigne na veći nivo. Organizuju razne edukacije, info sastanke, promocije, studijska putovanja.

Na žalost vinarki u BiH nema, pa zbog toga ne postoji udruženje koje bi moglo da nam pomogne.

 

Koja vaša vina ćemo moći isprobati na Sarajevo Wine Weekend eventu i što sve ovakvi događaji donose vašem brendu?
 

Ove godine ćemo izlagati četiri vina na SWW: Žilavku, Rose, Tribun i Vranac selekciju. Od svih sajmova očekujem isto: upoznavanje kolega i vinoljubaca, promociju vinarije, razmjenu znanja i iskustava, degustaciju dobrih vina, lijepo druženje.
 

***

 


Irena Jungić, vinarka, Vinarija Jungić
 

Kako biste opisali vašu vinariju u tri riječi?
 

VIZIJA, LJUBAV I PORODICA

Vinarija Jungić je porodična vinarija nastala sa vizijom da ljubav prema vinu prenesemo u ostvarenje naših snova da stvorimo vrhunska vina, prepoznatljiva i van granica naše zemlje i postanemo jedan od vodećih brendova banjalučke regije.

 



Koje vino moramo isprobati iz vašeg portfolia?
 

U stvaranje svih naših vina utkano je mnogo ljubavi i pažnje, te je prilično nezahvalno izdvojiti samo jedno vino na koje smo najponosniji.

Svako vino nosi priču iza sebe, ali bismo kao krunu našeg rada izdvojili vino Cabernet Premium 2015 dobitnika zlatne medalje na najprestižnijem vinskom takmičenju, Decanter London.

 

Kako izgleda jedan vaš radni dan?
 

Kao i u ostalim porodičnim poslovima, ni kod nas nema klasične podjele poslova, već se trudimo da međusobnim nadopunjavanjem i podrškom pružimo maksimalno zadovoljstvo našim potrošačima i poslovnim partnerima, tako da smo svakodnevno usmjereni na komunikaciju i podršku njima.

 

Koliko su žene zastupljene u ovoj industriji i što je po vama još potrebno uraditi na tom polju?
 

Poslednjih nekoliko godina evidentna je veća prisutnost dama na vinskim festivalima, kako u domenu enologije, somelijerstva i hedonizma uopšteno, što nas jako raduje.

Smatramo da dame daju poseban šarm i toplinu u svim životnim sferama, te nas raduje da veća prisutnost nježnijeg pola ruši stereotipe da je uživanje u dobrim vinima rezervisano za jači pol.

 

Koja vaša vina ćemo moći isprobati na Sarajevo Wine Weekend eventu i što sve ovakvi događaji donose vašem brendu?
 

Izuzetno se radujemo dolasku u Sarajevo nakon dvogodišnje pauze u kalendaru vinskih manifestacija.

 



Biće to prilika da se ljubitelji vina u Sarajevu prvenstveno upoznaju sa Premium linijom bijelih i crvenih vina, a budući da je ovogodišnji festival posvećen damama u vinarstvu, akcenat ćemo staviti na naše roze vino Maddam Rose, posvećeno upravo njima.
 

***


Mateja Š. Kocijančič, vinarka, Vinarija Zanut
 

Kako biste opisali vašu vinariju u tri riječi?
 

Obiteljski, autentični, provokativni.

 



Koje vino moramo isprobati iz vašeg portfolia?
 

Sauvignon 2017 svakako treba probati.

 

Kako izgleda jedan vaš radni dan?
 

Moj radni dan isprepleten je između posla i obitelji, između računala i telefona, kuhinje i podruma. Počinje kad ustanem, a završava kad legnem navečer. Ovisno o godišnjem dobu, danu, trenutnim zadacima, svaki dan je drugačiji. Brinem se o uredu po potrebi, pomažem u podrumu kada gosti dođu na degustaciju, brinem se o njima, predstavljam naša vina na festivalima i sajmovima u inozemstvu, koordiniram rad Udruge obiteljskih vinogradara i vinara Slovenije, komuniciram s Ministarstvom poljoprivrede i surađujem s Europskom udrugom obiteljskih vinara. Uz sve to, brinem se i o djeci, mužu i domu. Nikad mi nije dosadno.

 

Koliko su žene zastupljene u ovoj industriji i što je po vama još potrebno uraditi na tom polju?
 

Žene su dobro zastupljene u vinarstvu i svake godine ih je u tom poslu sve više. Iako nema puno podruma u kojima bi žene imale vodeću ulogu, gdje bi bili enolozi i vinari, postoji jaka žena koja ga podržava i pomaže kod gotovo svakog uspješnog vinara.

 



Koja vaša vina ćemo moći isprobati na Sarajevo Wine Weekend eventu i što sve ovakvi događaji donose vašem brendu?
 

Na Sarajevo Wine Weekendu moći ćete probati Sauvignon 2017, Rebulu 2019 i Cabernet Sauvignon 2018, kao i neka iznenađenja koja spremamo.

 

***
Naslovna fotografija: Vinarija Jungić


Bonjour

Mučnine u trudnoći? Doktorica konačno daje odgovor koji su trudnice čekale.

TEKST: Bonjour.ba

Mučnine u trudnoći? Doktorica konačno daje odgovor koji su trudnice čekale. Mučnine u trudnoći? Doktorica konačno daje odgovor koji su trudnice čekale.

Trudnoća mijenja svakodnevicu brže nego što očekujemo. Prve sedmice donesu i lijepe emocije i male izazove: iznenadni umor, osjetljivost tijela ili jutra koja jednostavno ne liče na ona ranija.

Mučnine su među najčešćim razlozima zbog kojih se žene javljaju ginekologu i baš tu nastaju pitanja o tome šta je normalno, kada se zabrinuti i šta zaista pomaže. 

Upravo zato smo u Bonjour.expert serijalu razgovarali s dr. Dženitom Kurtćehajić, specijalisticom ginekologije i akušerstva, kako bismo dobili jasne i provjerene odgovore o ranim simptomima trudnoće i mučninama koje prate ovaj period.
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-4-bonjour-ba

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-17-bonjour-ba-gif

Dženita Kurtćehajić, dr. spec. ginekologije i akušerstva i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba portala


Uz savjete o ishrani i malim jutarnjim rutinama, trudnice sve češće čuju i preporuke za prirodnu podršku na bazi standardiziranog ekstrakta đumbira, poput Antimetila.
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-11-bonjour-ba

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-13-bonjour-ba


Prvi signali trudnoće javljaju se ranije nego što mislite   
 

Na pitanje kada zapravo počinju prvi znakovi trudnoće, doktorica je naglasila da tijelo ponekad reagira mnogo prije nego što test pokaže dvije crtice. Kako kaže:

“Tijelo počinje da šalje prve signale trudnoće već sedmicu do dvije nakon začeća. Neke žene to mogu osjećati prije izostanka menstruacije, a neke iza. Obično su to simptomi poput osjetljivosti u grudima, učestalo mokrenje i umor, a četiri do šest nedjelja od izostanka menzesa se javljaju prve mučnine.”
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-306-bonjour-ba


Mučnine nisu slučajnost i evo šta ih zapravo pokreće


Kada govorimo o mučninama, odgovor nije jednostavan, ali uz stručno objašnjenje sve postaje jasnije. Dr. Dženita je izdvojila glavne razloge: “Mučnine obično nastaju zbog porasta humanog horionskog gonadotropina. To je hormon koji luči posteljica. S druge strane, estrogen i progesteron dovode do usporenog rada probavnog sistema. To je kao da zamislite da hormoni šalju tijelu signal da uspori strojeve jer se rađa novi život. Zatim nastaje mučnina.”

Objasnila je da tijelo radi ogroman posao iza kulisa, a mučnine su ponekad samo nuspojava te promjene tempa.


Doktorica otkriva šta je najbolje uzeti kao blagu pomoć kod mučnina  
 

U najpraktičnijem dijelu razgovora istaknula je rutine i male jutarnje trikove koje trudnice često usvajaju jer stvarno pomažu:

“Prije svega moram reći da je pravilna ishrana jako važna. Želudac ne smije biti ni pun ni prazan. Posebno u jutarnjim satima savjetuje se da na noćnom ormariću trudnica ima keksić ili badem i to uzeti prije nego što se ustane. S druge strane volimo preporučiti i čaj od džumbira. Međutim, sad na tržištu imamo olakšicu, Antimetil koji se može uzeti u vidu tablete da olakša mučnine.”
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-12-bonjour-ba

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-57


Nema mučnina? Doktorica objašnjava šta to stvarno znači


Mnoge žene brinu ako ne osjećaju mučninu uopće. Dr. Dženita je tu dilemu odmah razjasnila:

"Ukoliko nema mučnine u trudnoći, trudnice trebaju da znaju da to nije ništa opasno, ali s druge strane imamo statistike ukoliko su mučnine prisutne da je manja šansa da dođe do gubitka trudnoće. Čak do 80% je mučnina prisutna unutar prvih sedmica zato što raste taj nivo humanog horionskog gonadotropina."

Istaknula je da je odsustvo mučnine jednako normalno kao i njena prisutnost.
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-9-bonjour-ba


Jedan miris može promijeniti cijeli dan


Kada smo pitali dr. Dženitu šta najčešće pogoršava mučninu, vrlo konkretno je odgovorila: “Najčešće mučninu pogoršava neugodan miris kroz intenzivne parfeme, prženu hranu. Ako tome pridodamo još stres, mučnina je zatim jako intenzivna.”

 



Kada je mučnina samo faza, a kada vrijeme da reagujete?


Doktorica je posebno izdvojila trenutke kada mučnina prelazi granicu očekivanog: “Ukoliko žene imaju uredan kvalitet života, jednostavno imaju povremene mučnine, ne povraćaju pretjerano i mogu da jedu i piju, onda to nije neki veći problem.”

U razgovoru je doktorica pojasnila i kada mučnine prelaze granicu uobičajenog. Kaže da se u vrlo malom broju trudnoća javljaju izuzetno jaki oblici povraćanja, poznati kao hyperemesis gravidarum. U takvim situacijama trudnice ponekad ne mogu zadržati ni tečnost ni hranu, pa je potrebna bolnička njega kako bi se nadoknadili elektroliti i nutrijenti.

 Naglasila je da je ovaj oblik mučnina rijedak, ali je važno prepoznati ga na vrijeme.
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-8-bonjour-ba


Ovo mnoge trudnice rade protiv mučnina, a zapravo pogorša stanje


Kako kaže doktorica, neke reakcije trudnica nastaju iz dobre namjere, ali ne donesu olakšanje:

“Ono što ne pomaže protiv mučnine je da trudnice izbjegavaju da jedu ili da konzumiraju odjednom veće količine tečnosti i nekad koriste prenatalne vitamine sa visokom dozom željeza.”

Naglasila je da tijelo bolje reaguje na male, česte obroke i postepeni unos tečnosti.

Prve sedmice trudnoće donose najviše pitanja, ali i najviše prostora za razumijevanje vlastitog tijela. Mučnine, koliko god neugodne bile, najčešće su dio prirodnog ritma koji hormoni stvaraju u ovom periodu.
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-10-bonjour-ba
 

Iz odgovora dr. Dženite Kurtćehajić jasno je da rani period trudnoće postaje lakši onda kada trudnice razumiju šta se u tijelu događa i kada pronađu rutinu koja im odgovara. Nekima to znači promjenu prehrane, nekima mali jutarnji trik poput keksića prije ustajanja, a nekima prirodan oblik đumbira u Antimetilu, koji se pokazao kao blaga i praktična pomoć kod mučnina.
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-14-bonjour-ba
 

Važno je osluškivati svoje tijelo i dati sebi mogućnost da isprobate ono što vam može olakšati dan. Ponekad upravo takvi mali izbori naprave razliku i pretvore jutro u tren koji je mnogo nježniji i lakši za započeti.


Prirodni oblici podrške o kojima je govorila dr. Dženita Kurtćehajić


U razgovoru je doktorica spomenula da đumbir, posebno u standardiziranim oblicima, može biti blaga pomoć kod mučnina u ranoj trudnoći. Za trudnice koje žele isprobati ovu vrstu podrške, dostupna su dva oblika Antimetila, proizvoda na bazi ekstrakta đumbira, namijenjena za održavanje lakoće želuca tokom trudnoće i putovanja.


Antimetil® tablete


Oblik sa standardiziranim ekstraktom đumbira (50 mg), namijenjen odraslima, trudnicama od prvog dana trudnoće i dojiljama. Ne izaziva pospanost.*
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-308-bonjour-ba


Antimetil® gom tablete za žvakanje


Praktičan oblik (25 mg ekstrakta đumbira) koji se lagano otapa u ustima i može se koristiti i kada voda nije dostupna. Prikladan za djecu od 4 godine, trudnice i dojilje. *
 

mucnine-trudnoca-dzenita-kurtcehajic-bonjour-expert-antimetil-307-bonjour-ba

*Antimetil® ne smiju uzimati osobe sa opstrukcijom žučnog voda. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije korištenja posavjetovati sa ljekarom.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Antimetil BiH
Bonjour.ba produkcija  
Voditeljica projekta: Semra Manjura  
Asistentica projekta: Inka Šehić  
Voditeljica: Emina Smaka  
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović  
Foto i video: Marko Jovančić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!