TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 8.8.2018.
Vikendi su rezervirani za odmor, opuštanje, punjenje baterije i druženja. Ovaj će u proći u znaku Sarajevo Film Festivala i gledanja filmova koji su nam probudili maštu, ali i druženja s dragim ljudima na ulicama grada, kako bismo upili dio sjajne festivalske atmosfere. Pauze od gledanja filmova rezerviramo i za ledena osvježenja i uživanja u omiljenim slasticama.
Na gotovo svakom uglu u Sarajevu dočekat će vas slastičarnice koje će svojom ponudom slastica i osvježavajućih pića probuditi sva nepca. Sve to uz neizbježan pogled na arhitekturu Sarajeva dok sjedite u živopisnom interijeru. Upravo zato smo izdvojili neke od slastičarnica u Sarajevu koje vam mogu poslužiti kao odlična kulisa za nezaboravne festivalske uspomene, ali i mjesto gdje ćete uživati u ukusnim kolačima, domaćem sladoledu ili palačinkama.
#1 Milky Sarajevo

Foto: @taida_nazraic
Adresa: 71000, Šenoina 8, Sarajevo
#2 Mrvica

Foto: @leilou_sh
Adresa: Paromlinska 58h
#3 Slastičarna Sendi

Foto: @wanderall
Adresa: Bulevar branilaca Dobrinje bb
#4 Talks and Giggles

Foto: @shmeezla
Adresa: Hamdije Kreševljakovića 61
#5 Torte i to

Foto: @melisasusko
Adresa: Trg djece Sarajeva 1
#6 Vatra

Foto: @sarahplatinum
Adresa: Ferhadija 4
#7 Metropolis
Foto: @ajanphoto
Adresa: Maršala Tita 21
TEKST: Adelisa Mašić
Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.
Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.
A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.
Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?
Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca.
Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.
Trik uz koji nar gulimo bez fleka
Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.
Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.
Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:
– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste
Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.
Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.
Foto: @pomwonderfuluk
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!