TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 27.10.2017.
Ima li slađeg načina za započeti vikend od društva dragih ljudi uz mirisne i ukusne arome omiljenog čaja? I dok je nekima miris kofeina glavni pokretač, topao čaj s detoksirajućim svojstvima, zdrava je opcija, posebice kada je poslužen u neodoljivoj šalici na nekoj od gradskih terasa. Obzirom da nam stiže hladna sezona, istražili smo gdje u Sarajevu možete ušuškani u šal deku uživati u bogatoj p
#Čajdžinica Džirlo
Adresa: Kovači 6
Rustikalno, retro i šarmantno – tako bismo najlakše opisali ovo mjesto koje će vašu pozornost privući svojim interijerom, a zadržati ju bogatom ponudom domaćih čajeva i toplom atmosferom.
#Ministry of Ćejf
Adresa: Kovači 26
Obzirom da su Sarajlije poznate po svojom vještini opuštenog druženja i odmaranja, nastalo je mjesto koje slavi 'ćejf'. Smješteno je na čaršiji, udobno je, s blagim retro prizvukom, a osim omiljenog čaja, u Ministry of Ćejf možete naručiti i par sjajnih slastica.
# Miris dunja
Adresa: Čizmedžiluk 9
Vintage stil u interijeru koji vraća u stara vremena, kućna atmosfera, terasa bogata cvijećem i posebna posvećenost pripremi domaćih tradicionalnih slastica te kave i čajeva, ovo mjesto idealno je mjesto za odmor duše.
#Rahatlook
Adresa: Ferhadija 41
U Danskoj imate hygge, a u BiH rahatlook. Ova slastičarnica postala je prepoznatljiva po ukusnoj domaćoj kavi, toploj čokoladi, desertima i ponudi čajeva.
#Zlatna ribica
Adresa: Kaptol 5
Nakon što provedete do dvadeset minuta pokušavajući upiti ljepotu i šarolikost svakog detalja na stolovima i zidovima ovog vintage cafea, uživajte u aromama i okusu nešto drugačije poslužene kave i čaja.
Foto: Miris Dunja Facebook, Čajdžinića Džirlo Facebook, Bazerdžan Instagram, flickr.com, instagram/sandraculjak, Jetsetting Fools, @lightwithoutheat Instagram, Ministry of Ćejf Instagram
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!