TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 25.8.2021.

Na adresi Čobanija 1 u Sarajevu otvoren je prvi veganski fast food, a riječ je o mjestu na kojem ćete uživati u veganskim burgerima, wrapovima, sub sendvičima sa #homemade sosovima, a sve uz sigurnost da se radi o zdravim i ukusnim namirnicama.

Za Bonjour.ba ekipa iza projekta nam je otkrila kako se kreirala ideja, koji je koncept, ali i sve detalje o uređenju. U nastavku također pogledajte i 3D vizualizaciju fast food-a za koju je zaslužan dvojac mladih arhitekata, Ena Zvizdić i Semir Imamović koji čine Arhitektonski studio Kota.

***

Zašto baš Veganer kao naziv i koji je koncept restorana?

Proces nalaženja imena je možda i trajao najduže. Tragali smo za zvučnim, a jednostavnim imenom koje će u što kraćoj riječi objasniti ko smo.

Veganer je ime na koje smo svi odreagovali sa “to je to”. Dovoljno basic, a dovoljno odvažno, baš kao i naš koncept - prvi veganski Fast Food gdje zdravu hranu dobijete brzo.

Što vam je bila inspiracija za uređenje i ko potpisuje uređenje restorana?

Vođeni našim imenom i konceptom, željeli smo stvoriti “raw and organic” atmosferu interijera koja vam bojama i dekoracijom govori gdje se nalazite.

Na mjestu gdje je povrće glavni i jedini sastojak svakoga jela. Našu zamisao je u stvarnost pretvorio studio Kota.

Što je po vama ključno za postizanje ugodne atmosfere u interijeru?

Osim pastelnih boja koje odišu prozračnošću, detalja poput visećih dekorativnih karfiola sa stropa koji mame pažnju, saksija sa svježim začinima, postizanje ugodne atmosfere interijera postignuto je i na drugi način - pravim timom i njihovim svojstvenim energijama koje pozitivno ispunjavaju prostor Veganera.

Čime ste se vodili pri kreiranju menija? Koje slano i slatko jelo sa menija svakako preporučujete da isprobamo? A kada su u pitanju pića?

Za meni nije bilo samo dovoljno napraviti nešto vegansko, bilo je potrebno razmisliti o jelima koja su drugačija od svakodnevne ponude i koja će apsolutno svi voljeti, bili vegani ili ne.

Iako slijedimo koncept fast food-a nismo striktno željeli imati samo veganski burger sa osnovnim sastojcima poput veganske majoneze i salate. Htjeli smo nešto više. Zbog toga naš meni sadrži veganske burgere, wrapove, sub sendviče koji će vas sa svojim okusima odvesti na putovanje od Meksika do Bliskog Istoka. Također, nešto više i drugačije su naši “homemade” sosovi koji upotpunjuju svako jelo i veganska laksa supa koja je doista nešto drugačije. Za sve homemade sosove zadužena je Cooking Academia Nermina Hodžića i uz njega nam pomaže i chef Džanan Hamza.

Ponudu ubrzo širimo i sa bezglutenskim proizvodima, a što se tiče slatkog programa to još uvijek nemamo u planu. Dobrodošli i prijatno!

I za kraj da li nam možete otkriti radno vrijeme u kojem je moguće isprobati ukusne vege delicije?

Naše radno vrijeme je sljedeće:

Pon-Čet: 08h-00h

Pet-Sub: 08h-02h

Ned: 10h-22h

***

Naslovna fotografija: @veganer_sarajevo
Razgovarala: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Mostar ima novi coffee lab, ali nije samo riječ o kafi. Iza svega stoji poznata ekipa.

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar ima novi coffee lab, ali nije samo riječ o kafi. Iza svega stoji poznata ekipa. Mostar ima novi coffee lab, ali nije samo riječ o kafi. Iza svega stoji poznata ekipa.

Jeste li spremni za novo omiljeno mjesto koje miriše na specialty kafu i izgleda kao scena iz Tarantinovog filma?

Mostarska kafanska scena upravo je dobila ozbiljno pojačanje, kultni Von Herzog otvorio je vrata svog novog prostora, VH Coffee Lab, na adresi Ante Starčevića bb, ali ovo nije još jedan običan “sister café”. 

Ovdje se sve vrti oko kafe s karakterom, prostora s dušom i koncepta koji nisu spremni odmah otkriti sve karte.


bonjour_ba_von_herzog_h_07

bonjour_ba_von_herzog_01


Kafa kao laboratorijska ljubav: Craft, Kawa i mnogo više

VH Coffee Lab nije samo još jedno mjesto gdje ćete naručiti kafu, ovdje je kafa iskustvo. Kako? Fokus je na premium ponudi specialty kafa, s pažljivo biranim zrnima i metodama pripreme koje više podsjećaju na eksperiment nego na rutinu. 


bonjour_ba_von_herzog_03

bonjour_ba_von_herzog_05


Ljubitelji craft pristupa odmah će prepoznati vibe. Naime, početkom mjeseca Von Herzog je gostovao na Food & Mood  KAWA popup eventu u Sarajevu, a upravo taj susret bio je povod za početak nove saradnje. 

Rezultat te priče sada možete kušati u VH Coffee Labu, jedna od prvih kafa na meniju dolazi iz KAWA specialty bara, čiji je pristup već neko vrijeme prepoznatljiv. Ovo je tek početak jer u planu je redovna rotacija craft brendova koji će uvijek donositi nešto novo i uzbudljivo u laboratorij kafe.


bonjour_ba_von_herzog_h_02


Ako ste ranije voljeli čuda iz kuhinje Von Herzoga, dobra vijest je da se ovdje sada magija odvija punom parom i bez ograničenja, kuhinja je veća, tim spremniji nego ikad.

 



Interijer bez pravila, sa stilom

Koncept “Saso Mange” izraz čije je značenje “mnoštvo različitosti i mogućnosti” ovdje je itekako vidljiv u svakom detalju. Prostor odiše industrijskom estetikom, s bakrenim cijevima, retro elementima, vintage kasom i teatralnim svjetlom koje pada na crne stolove i šarene stolice. 

U jednom kutu kao da sjedite u jazz baru iz 50 - ih, u drugom ste u cyberpunk filmu, a sve to zaokruženo domaćinskom toplinom koju Von Herzog majstorski zna izgraditi.


bonjour_ba_von_herzog_h_04

bonjour_ba_von_herzog_06


Mostar ima novi spot. Kafa? Brutalna. Enterijer? Filmski. Vlasnici? Vi ih već znate. 

VH Coffee Lab je mjesto kojem ćete se vraćati, bilo zbog mirisa svježe mljevene kafe, industrijske romantike prostora ili one posebne energije koju Von Herzog ekipa zna stvoriti. 
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @vhcoffeelab


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!