U razgovoru sa timom prvog veganskog fast fooda u Sarajevu otkrili smo detalje o Veganer specijalitetima i uređenju - Bo...

U razgovoru sa timom prvog veganskog fast fooda u Sarajevu otkrili smo detalje o Veganer specijalitetima i uređenju

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
26.8.2021.

Na adresi Čobanija 1 u Sarajevu otvoren je prvi veganski fast food, a riječ je o mjestu na kojem ćete uživati u veganskim burgerima, wrapovima, sub sendvičima sa #homemade sosovima, a sve uz sigurnost da se radi o zdravim i ukusnim namirnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Bonjour.ba ekipa iza projekta nam je otkrila kako se kreirala ideja, koji je koncept, ali i sve detalje o uređenju. U nastavku također pogledajte i 3D vizualizaciju fast food-a za koju je zaslužan dvojac mladih arhitekata, Ena Zvizdić i Semir Imamović koji čine Arhitektonski studio Kota.

***

Zašto baš Veganer kao naziv i koji je koncept restorana?

Proces nalaženja imena je možda i trajao najduže. Tragali smo za zvučnim, a jednostavnim imenom koje će u što kraćoj riječi objasniti ko smo.

Veganer je ime na koje smo svi odreagovali sa “to je to”. Dovoljno basic, a dovoljno odvažno, baš kao i naš koncept - prvi veganski Fast Food gdje zdravu hranu dobijete brzo.

Što vam je bila inspiracija za uređenje i ko potpisuje uređenje restorana?

Vođeni našim imenom i konceptom, željeli smo stvoriti “raw and organic” atmosferu interijera koja vam bojama i dekoracijom govori gdje se nalazite.

Na mjestu gdje je povrće glavni i jedini sastojak svakoga jela. Našu zamisao je u stvarnost pretvorio studio Kota.

Što je po vama ključno za postizanje ugodne atmosfere u interijeru?

Osim pastelnih boja koje odišu prozračnošću, detalja poput visećih dekorativnih karfiola sa stropa koji mame pažnju, saksija sa svježim začinima, postizanje ugodne atmosfere interijera postignuto je i na drugi način - pravim timom i njihovim svojstvenim energijama koje pozitivno ispunjavaju prostor Veganera.

Čime ste se vodili pri kreiranju menija? Koje slano i slatko jelo sa menija svakako preporučujete da isprobamo? A kada su u pitanju pića?

Za meni nije bilo samo dovoljno napraviti nešto vegansko, bilo je potrebno razmisliti o jelima koja su drugačija od svakodnevne ponude i koja će apsolutno svi voljeti, bili vegani ili ne.

Iako slijedimo koncept fast food-a nismo striktno željeli imati samo veganski burger sa osnovnim sastojcima poput veganske majoneze i salate. Htjeli smo nešto više. Zbog toga naš meni sadrži veganske burgere, wrapove, sub sendviče koji će vas sa svojim okusima odvesti na putovanje od Meksika do Bliskog Istoka. Također, nešto više i drugačije su naši “homemade” sosovi koji upotpunjuju svako jelo i veganska laksa supa koja je doista nešto drugačije. Za sve homemade sosove zadužena je Cooking Academia Nermina Hodžića i uz njega nam pomaže i chef Džanan Hamza.

Ponudu ubrzo širimo i sa bezglutenskim proizvodima, a što se tiče slatkog programa to još uvijek nemamo u planu. Dobrodošli i prijatno!

I za kraj da li nam možete otkriti radno vrijeme u kojem je moguće isprobati ukusne vege delicije?

Naše radno vrijeme je sljedeće:

Pon-Čet: 08h-00h

Pet-Sub: 08h-02h

Ned: 10h-22h

***

Naslovna fotografija: @veganer_sarajevo
Razgovarala: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno