TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 25.8.2021.

Na adresi Čobanija 1 u Sarajevu otvoren je prvi veganski fast food, a riječ je o mjestu na kojem ćete uživati u veganskim burgerima, wrapovima, sub sendvičima sa #homemade sosovima, a sve uz sigurnost da se radi o zdravim i ukusnim namirnicama.

Za Bonjour.ba ekipa iza projekta nam je otkrila kako se kreirala ideja, koji je koncept, ali i sve detalje o uređenju. U nastavku također pogledajte i 3D vizualizaciju fast food-a za koju je zaslužan dvojac mladih arhitekata, Ena Zvizdić i Semir Imamović koji čine Arhitektonski studio Kota.

***

Zašto baš Veganer kao naziv i koji je koncept restorana?

Proces nalaženja imena je možda i trajao najduže. Tragali smo za zvučnim, a jednostavnim imenom koje će u što kraćoj riječi objasniti ko smo.

Veganer je ime na koje smo svi odreagovali sa “to je to”. Dovoljno basic, a dovoljno odvažno, baš kao i naš koncept - prvi veganski Fast Food gdje zdravu hranu dobijete brzo.

Što vam je bila inspiracija za uređenje i ko potpisuje uređenje restorana?

Vođeni našim imenom i konceptom, željeli smo stvoriti “raw and organic” atmosferu interijera koja vam bojama i dekoracijom govori gdje se nalazite.

Na mjestu gdje je povrće glavni i jedini sastojak svakoga jela. Našu zamisao je u stvarnost pretvorio studio Kota.

Što je po vama ključno za postizanje ugodne atmosfere u interijeru?

Osim pastelnih boja koje odišu prozračnošću, detalja poput visećih dekorativnih karfiola sa stropa koji mame pažnju, saksija sa svježim začinima, postizanje ugodne atmosfere interijera postignuto je i na drugi način - pravim timom i njihovim svojstvenim energijama koje pozitivno ispunjavaju prostor Veganera.

Čime ste se vodili pri kreiranju menija? Koje slano i slatko jelo sa menija svakako preporučujete da isprobamo? A kada su u pitanju pića?

Za meni nije bilo samo dovoljno napraviti nešto vegansko, bilo je potrebno razmisliti o jelima koja su drugačija od svakodnevne ponude i koja će apsolutno svi voljeti, bili vegani ili ne.

Iako slijedimo koncept fast food-a nismo striktno željeli imati samo veganski burger sa osnovnim sastojcima poput veganske majoneze i salate. Htjeli smo nešto više. Zbog toga naš meni sadrži veganske burgere, wrapove, sub sendviče koji će vas sa svojim okusima odvesti na putovanje od Meksika do Bliskog Istoka. Također, nešto više i drugačije su naši “homemade” sosovi koji upotpunjuju svako jelo i veganska laksa supa koja je doista nešto drugačije. Za sve homemade sosove zadužena je Cooking Academia Nermina Hodžića i uz njega nam pomaže i chef Džanan Hamza.

Ponudu ubrzo širimo i sa bezglutenskim proizvodima, a što se tiče slatkog programa to još uvijek nemamo u planu. Dobrodošli i prijatno!

I za kraj da li nam možete otkriti radno vrijeme u kojem je moguće isprobati ukusne vege delicije?

Naše radno vrijeme je sljedeće:

Pon-Čet: 08h-00h

Pet-Sub: 08h-02h

Ned: 10h-22h

***

Naslovna fotografija: @veganer_sarajevo
Razgovarala: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Novi Sweets&Co: Sarajevski café koji nakon duže pauze jedva čekate posjetiti?

TEKST: Ada Ćeremida

Novi Sweets&Co: Sarajevski café koji nakon duže pauze jedva čekate posjetiti? Novi Sweets&Co: Sarajevski café koji nakon duže pauze jedva čekate posjetiti?

Cvjetna fasada, pastelni tonovi i prepoznatljiv miris kafe.

Sweets&Co, omiljeno mjesto za pauze koje se pamte, dočekuje posjetitelje u osvježenom ambijentu. S novim vizualnim identitetom koji spaja ženstvenu eleganciju i sofisticirani retro duh, ovaj slatki kutak na adresi Mehmeda Alagića 16 oduševljava na prvi pogled.

 



Estetika koja odiše luksuzom  

Prostor odiše toplinom kroz bogatstvo cvjetnih detalja, te pažljivo biran dizajn od šoljica za kafu do pakovanja kolača i pregača. Novi logotip i grafički elementi donose modernu prepoznatljivost, dok ponuda ostaje vjerna filozofiji mjesta: sreća u malim stvarima i toplim trenucima.


bonjour_ba_S_C_01

bonjour_ba_S_C_06


Vizualni identitet lokala doživio je značajan zaokret. Novi logo, monogram i kompletna prezentacija proizvoda reflektiraju elegantniji pravac. Iza novog uređenja stoji Naida Đekić, vizažerica, ali i poznata po svom prepoznatljivom senzibilitetu za prostor i detalj.


bonjour_ba_S_C_05

bonjour_ba_S_C_04


Nova energija i pića koja osvježavaju  

Sa novim ruhom osmišljen je i novi fokus na pića s posebno osmišljenom ponudom koktela, limunada s okusima i ledenih čajeva brenda Fabbri, poznatog italijanskog imena koje dodaje notu autentičnosti svakom gutljaju.

U šolju uskoro stiže i Manuel kafa – prava italijanska ljepotica s mirisom koji grije, ukusom koji budi osmijeh i teksturom koja ostaje zapamćena. “Sretni smo što ćemo ove male rituale sreće dijeliti s vama – jer vi ste srce naše priče”, poručuju iz Sweets&Co.


bonjour_ba_S_C_09

bonjour_ba_S_C_010


Ponuda koja mami na prvu zalogaj  

U centru pažnje nove ponude je premium topli kroasan punjen nasjeckanim sladoledom, kombinacija koja zvuči neodoljivo, a i jeste. Kultni San Sebastijan cheesecake i razne torte ostaju dio stalne postave, dok su wafli i mini palačinci tu da zadovolje sve ljubitelje comfort deserta.


bonjour_ba_S_C_013

bonjour_ba_S_C_08


Ako ste zaljubljeni u ambijente koji mame na fotografiju, ručak u dvoje ili jutarnju kafu uz najnježnije nijanse dana – ovo je adresa koju ne smijete zaobići.


bonjour_ba_S_C_012


 

Foto: Naida Đekić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!