TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 30.7.2017.
Što bolje kaže nedjelja od ukusnih palačinki koje mirišu iz kuhinje, servirane uz sezonsko voće iz vrta i sladoled?
Kao mali preokret onima koje smo radili do sada, ove nedjelje smo odlučili pronaći recept za američke palačinke i tako pred cijelu obitelj servirati eksploziju dobrih okusa. Trčimo do hladnjaka provjeravamo imamo li sve sastojke, vadimo zdjele i kuhače, palimo mikser i odbrojavamo do smiješka koji će se naslikati na licima naših najdražih kada ugledaju ovu poslasticu.
Ne brinite, ovaj doručak možete rezervirati i za večeru, ipak je nedjelja, neka to bude vaš #cheatday.
Recept koji smo pronašli na Coolinariki pogledajte ispod.
Sastojci:
- 300 g brašna za dizana tijesta
- 200 ml tekućeg jogurta
- 4 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 velike žlice otopljenog maslaca
- 80 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
Priprema:
#1 Stavite sve suhe sastojke u jednu zdjelu i dobro ih pomiješajte.
#2 Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke izmiješajte pjenačom pa im dodajte jogurt i mlijeko, dobro promiješajte da se sastojci spoje. Maslac otopite.
#3 Suhim sastojcima dodajte postupno smjesu od jaja, jogurta i mlijeka, miješajte lagano mikserom i ne predugo. Grudice u palačinkama su sasvim uredu. Smjesu miješajte sve dok se suhi i vlažni sastojci posve ne sastave. To znači da je smjesu potrebno miješati dok ne nestanu posljednji tragovi brašna, ali grudice mogu ostati. Naime, ako smjesu previše miješate, gluten će se osloboditi iz brašna te tijesto učiniti žilavim.
#4 Dodajte smjesi otopljeni maslac i dobro izmiješajte. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg te ih kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu.
NAPOMENA: Tijesto ne smije stajati nego se palačinke odmah peku. Također, prilikom pečenja nemojte koristiti oštro brašno, najbolja brašna su glatko ili kombinacija glatko/oštrog.
#5 Tavu za palačinke ovlaš premažite uljem i dobro zagrijte, a potom smanjite vatru. Zaimačom grabite po malo smjese i stavljajte je na sredinu tave. Pecite na laganoj vatri dok s gornje strane svi mjehurići koji su se pojavili ne popucaju, ne prije, tada palačinku preokrenite i pecite još par minuta.
#6 Najbitnije je da se peku na laganoj vatri da ne bi izvana zagorile, a iznutra ostale sirove. Ako niste sigurni, nakon što ju okrenete, možete ju piknuti čačkalicom po sredini i tako provjeravati da li su pečene.
Bon appetit!
***
Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!