Lana Lekić o usvajanju: "Da mogu sve ispočetka, sam proces bih započela puno ranije, bila bih hrabrija i odvažnija." - B...

Lana Lekić o usvajanju: "Da mogu sve ispočetka, sam proces bih započela puno ranije, bila bih hrabrija i odvažnija."

Tekst:

Emina Smaka

MAME RULZ
2.6.2022.

Usvajanje djeteta je iskustvo koje će vam promijeniti život, a sam proces je uzbudljiv, intenzivan, zahtjevan i emotivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iako plemenit i ljubavlju ispunjen čin, u mnogim državama je u isto vrijeme i zahtjevan proces koji iziskuje mnogo planiranja, učenja i papirologije. Međutim bez obzira na izazove s kojima ćete se susresti, ukoliko, kako kaže naša današnja sagovornica ,,U svom srcu jednostavno znate da ste baš vi izabrani za tu ulogu“ spremit ćete se za sve što vas čeka. 

 Lana Lekić, poznatija kao mama Lana je bila naša sagovornica mnogo puta. Lana je entuzijastična žena, marketing menadžerica, profesorica, edukatorica za masažu beba i lista se samo nastavlja. Lana je također i majka, koja javno govori o usvajanju te rado pomaže i drugim parovima koji se spremaju na usvajanje. S nama je govorila o svom iskustvu, majčinstvu, odgoju, te o lekcijama koje su je naučila njena djeca. 

 

Kada se prvi put pojavila odluka za usvajanjem djeteta?

Otkako znam za sebe okružena sam djecom. Svu mlađu od sebe sam hranila, čuvala i uvijek razmišljala o velikoj porodici punoj malenih ručica i zagrljaja. Kroz svoje fakultetsko obrazovanje volontirala sam u humanitarnoj organizaciji kroz koju sam ušla u svijet djece bez roditeljskog staranja. Gledati ih svaki dan kako čeznu za zagrljajima, toplotom porodičnog života odlučila sam jednoga dana jednom djetetu to i pružiti. Nema tu velikih riječi i velike filozofije. U svom srcu jednostavno znate da ste baš vi izabrani za tu ulogu.


 

Foto: Privatna arhiva


Koliko je ustvari kompliciran sam proces usvajanja u BiH?

Ovisi s koje strane posmatrate. Papirologije ima i strpljenja gomilu treba. Ali najviše od svega Vaše odlučnosti da istrajete do kraja. Veliki broj djece nalazi se u domovima za djecu bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini. Siromaštvo, narušeno zdravlje, ovisnost, nasilje u obitelji, samo su neki od razloga zašto roditelji ostave dijete u ustanovi socijalne zaštite. Veliki broj parova želi usvojiti dijete, ali se susreću sa zakonskim procedurama koje su duge i komplicirane.

Najveći problem je što nema dovoljno djece koja ispunjavaju zakonske uvjete kako bi bila usvojena. Za većinu djece koja su ostavljena u domovima, roditelji se iz različitih razloga nisu zakonski odrekli starateljstva što je uvjet da bi mogla biti usvojena.
S druge strane kod nas je usvojenje svojevrsni tabu. Malo se priča o tome i znam da se i sama nisam imala kome obratiti za bilo kakav savjet ili mišljenje. To je bio razlog zašto sam pokrenula stranicu Mama Lana na kojoj javno pričam o usvojenju, dajem podršku i ohrabrujem parove na odluku. Ponekad cijeli proces prolazimo zajedno, i već smo usvojili i udomili gomilu mališana.
 

Kako je tekla prilagodba vaše porodice nakon usvajanja?

Kao i kada rodite dijete, u potpunosti je ista prilagodba. Maleno novo biće koje je vama dato na cjeloživotnu brigu stiglo je u vaše gnijezdo i vi jednostavno instinktivno znate šta trebate raditi i kako ga zaštititi. Mi smo bili toliko sretni i ushićeni, danima nismo spavali. Grlili smo, ljubili i svi redom nosali našu bebu da joj nadoknadimo sve propušteno. Tačno nekada mislim da smo i uspjeli u tome.

Foto: Privatna arhiva 

 


Koliko je važna otvorena i iskrena komunikacija u vašem odgoju?

Sa djecom o svemu treba pričati jasno i otvoreno, naravno prilagođeno godinama u kojima se dijete nalazi. Obično se oko svega pravi problem, veliki stres i napetost. Stava sam ako vi normalno doživljavate npr. usvojenje a to se može odnositi i na bilo šta drugo, nema razloga da vaše dijete misli drugačije. Postoje razni načini kako to možete približiti svome djetetu, ali koji god da izaberete prvo što morate jeste posložiti misli i odluke u svojoj glavi. Vaša mirnoća i sigurnost u odluke budi sigurnost i stabilnost u glavi djeteta.

 Koje su najbolje lekcije koje su vas djeca naučila?

Naša djeca nas svaki dan uče jednostavnosti i činjenici da ako se taj dan niste nasmijali, dan je propao. Zato svaki dan imamo barem dva puta ujutro i navečer sesije smijeha i grljenja.Foto: Privatna arhiva 


Bavite se različitim poslovima i uvijek ste aktivni, da li je to vještina koju ste naučili uz djecu?

Moram priznati, uvijek sam bila jako aktivna. Moji radni dani počinju u 5 sati, a završavaju, kad završe… Nekada i do jutra. Nikada mi nije bilo mrsko raditi posao i ispunjavati ostatak vremena hobijima, kursevima, novim pravcima jer u svemu pronalazim gomilu inspiracije. Djeca su me naučila da posložim prioritete i da crpim snagu iz njihove ljubavi, zagrljaja i osmijeha.


Prema vašem iskustvu koji savjet rado dajete budućim roditeljima koji razmišljaju o usvajanju?

Shvatam da je velika želja imati svoje biološko dijete i na tome svakako treba raditi. Ono što savjetujem mlade bračne parove jeste da nema potrebe odlagati i čekati. Uđete u proces, koji je dugotrajan, sa puno papirologije, puno zahtjevnih stepenica i traje jako dugo. Fokusirani i u silnim razmišljanjima oko usvojenja, najčešće se dešava da žena ostane trudna potpuno spontano.

Javljaju mi se parovi kojima se upravo to dešava. Dakle svoj fokus maknu iz stalnog razmišljanja oko biološkog potomstva, IVF procedure jer vas proces usvojenja baš okupira i desi se trudnoća. I obavezno, slušajte samo sebe i svoje srce, ono će vam dati najbolje smjernice. Da ja mogu sve ispočetka, sam proces bih započela puno ranije, bila bih hrabrija i odvažnija. 

 

* * * 
Fotografije: @mama_lana__   

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno