TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 28.3.2025.

Kako nam se Uskrs bliži, donosimo recept za nezaobilazni slatki hljeb koji će upotpuniti vaš uskršnji sto.

Pinca, tradicionalni uskrsni hljeb, nezaobilazna je poslastica na blagdanskim stolovima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj slatki, mekani hljeb obogaćen limunovom i narandžinom koricom, rumom i vanilijom, simbol je Uskrsa i dolaska proljeća.

Njeni korijeni sežu duboko u prošlost, kada se pripremala u bogatim domaćinstvima kao luksuzna delicija, dok je danas postala omiljeni klasik.



 

Nekada se pinca pripremala uz mnogo strpljenja i ljubavi, a kako biste i vi dobili onu pravu, vazdušastu teksturu, bitno je poštovati nekoliko trikova u pripremi. U nastavku donosimo provjereni recept koji garantuje najmekšu i najmirisniju pincu koju ste ikada probali!




Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna

  • 100 g šećera

  • 1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)

  • 200 ml toplog mlijeka

  • 80 g maslaca (sobne temperature)

  • 2 žumanca

  • 1 cijelo jaje

  • 1 prstohvat soli

  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

  • Narendana korica 1 limuna i 1 narandže

  • 1 kašika ruma

  • 50 g grožđica (opciono, prethodno natopljenih u rumu)

Za premaz:

  • 1 žumance

  • 1 kašika mlijeka

  • Krupni šećer za posipanje



Foto: @foodandmoodblog



Priprema:  

Za pripremu pince prvo je potrebno aktivirati kvasac. U posudu s toplim mlijekom dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite desetak minuta dok ne zapjeni. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, so, te narendane korice limuna i narandže. Kada se kvasac aktivira, dodajte ga u smjesu zajedno sa žumancima, jajetom, vanilijom i rumom. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i povezano.

Zatim, postepeno dodajte omekšali maslac, uz neprestano miješenje, dok tijesto ne postane elastično i meko. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste, otprilike sat i po do dva, dok ne udvostruči volumen.


Foto:  @janjolinka


Kada je tijesto spremno, lagano ga premijesite i oblikujte u okrugli hljepčić. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još pola sata da odmori.

Prije nego što stavite pincu u rernu, premažite je umućenim žumancetom i mlijekom, a zatim oštrim nožem zarežite križ na vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 - 35 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.


Foto: @foodandmoodblog


Kada je pečena, ostavite je da se malo ohladi, a zatim je po želji pospite krupnim šećerom. Poslužite uz šolju toplog čaja ili kafe i uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog uskrsnog hljeba.


Bonjour

Interijer koji će vas inspirisati nalazi se u centru Sarajeva... Riječ je o školi!

TEKST: Bonjour.ba/PR

Interijer koji će vas inspirisati nalazi se u centru Sarajeva... Riječ je o školi! Interijer koji će vas inspirisati nalazi se u centru Sarajeva... Riječ je o školi!

Ukoliko još niste otkrili predivnu novu lokaciju škole jezika Cambridge Centre Facultas, vrijeme je da rezervišete svoje mjesto što prije.

Na adresi Kralja Tvrtka 12, u samom srcu Sarajeva, Facultas je proslavio svoj petnaesti rođendan otvaranjem novog odjela, koji će zauvijek promijeniti način na koji doživljavamo učenje engleskog jezika. 
 

Bonjour_ba_14cambridge_

Bonjour_ba_13cambridge_

Bonjour_ba_11cambridge_


Već na prvi pogled vam je jasno da to nije samo nova adresa znanja – to je prostor u kojem se brišu granice između edukacije, umjetnosti i dizajna, mjesto gdje se engleski jezik uči s lakoćom, radošću i istinskim osjećajem pripadnosti
Prateći globalne trendove u učenju stranih jezika, Cambridge Centre Facultas se ponosno ističe kao jedina jezička škola u BiH akreditovana od strane Cambridge Assessment English organizacije za pripremu i administriranje međunarodnih Cambridge English ispita. 

 

Bonjour_ba_20cambridge_

Bonjour_ba_19cambridge_


Ovaj interesatno uređen prostor nastao je kao rezultat pažljivo promišljenog koncepta i jedinstvene saradnje sa renomiranim arhitektonskim studijem Fo4a Architecture, koji je prostor dizajnirao tako da svakim detaljem potiče na učenje, otkrivanje i razvoj. Svaka prostorija odiše sofisticiranim spojem boja, svjetlosti i tekstura, kreiranih s jasnom misijom – da polaznicima, bez obzira na godine, pruži osjećaj ugode, sigurnosti i inspiracije. 

Bonjour_ba_16cambridge_

Bonjour_ba_14cambridge_

Bonjour_ba_12cambridge_

Bonjour_ba_10cambridge_

Bonjour_ba_08cambridge_

Bonjour_ba_06cambridge_

Bonjour_ba_05cambridge_

Bonjour_ba_03cambridge_


Cambridge Centre Facultas njeguje potpuno novi, humaniji pristup obrazovanju, gdje se učenici – djeca od 3+ godina i odrasli – posmatraju kao cjelovite ličnosti. Ovdje se jednako njeguje znanje i emocionalni razvoj, samopouzdanje i kreativnost. Učenje engleskog jezika postaje prirodan proces u okruženju koje podsjeća na čarobni svijet – svijet u kojem su edukacija, arhitektura, umjetnost i dizajn spojeni u savršenu cjelinu.
 

Bonjour_ba_06cambridge_


Ono što ovu školu čini drugačijom nije samo njen vizuelni identitet, već i njena filozofija. Facultas je škola koju morate voljeti – jer pored jezika, podučava i kako misliti, kako se izražavati, kako rasti.  Takođe, Facultas nudi najveći fond časova, kroz individualan pristup i male grupe, te priprema za Cambridge diplome, koje su međunarodno priznate i otvaraju vrata najkvalitetnijem visokom obrazovanju i beskonačnim mogućnostima zapošljavanja.
 

Bonjour_ba_01cambridge_


Sarajevo je, u vremenu kada edukacija traži nove modele i pristupe, dobilo mjesto koje ne odgovara samo na potrebe svjetskog tržišta, već i na potrebe srca. Cambridge Centre Facultas nije samo škola, to je doživljaj, inspiracija i poziv da postanemo najbolja verzija sebe. A to je, složit ćete se, najljepši mogući razlog da učimo. Osigurajte svoje mjesto i postanite dio svijeta gdje se jezik, radost, radoznalost, dizajn i lični razvoj susreću.


Bonjour_ba_07cambridge_
 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!