TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 28.3.2025.
Kako nam se Uskrs bliži, donosimo recept za nezaobilazni slatki hljeb koji će upotpuniti vaš uskršnji sto.
Pinca, tradicionalni uskrsni hljeb, nezaobilazna je poslastica na blagdanskim stolovima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj slatki, mekani hljeb obogaćen limunovom i narandžinom koricom, rumom i vanilijom, simbol je Uskrsa i dolaska proljeća.
Njeni korijeni sežu duboko u prošlost, kada se pripremala u bogatim domaćinstvima kao luksuzna delicija, dok je danas postala omiljeni klasik.
Nekada se pinca pripremala uz mnogo strpljenja i ljubavi, a kako biste i vi dobili onu pravu, vazdušastu teksturu, bitno je poštovati nekoliko trikova u pripremi. U nastavku donosimo provjereni recept koji garantuje najmekšu i najmirisniju pincu koju ste ikada probali!
Sastojci:
500 g glatkog brašna
100 g šećera
1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
200 ml toplog mlijeka
80 g maslaca (sobne temperature)
2 žumanca
1 cijelo jaje
1 prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanilije
Narendana korica 1 limuna i 1 narandže
1 kašika ruma
50 g grožđica (opciono, prethodno natopljenih u rumu)
1 žumance
1 kašika mlijeka
Foto: @foodandmoodblog
Priprema:
Za pripremu pince prvo je potrebno aktivirati kvasac. U posudu s toplim mlijekom dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite desetak minuta dok ne zapjeni. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, so, te narendane korice limuna i narandže. Kada se kvasac aktivira, dodajte ga u smjesu zajedno sa žumancima, jajetom, vanilijom i rumom. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i povezano.
Zatim, postepeno dodajte omekšali maslac, uz neprestano miješenje, dok tijesto ne postane elastično i meko. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste, otprilike sat i po do dva, dok ne udvostruči volumen.
Foto: @janjolinka
Kada je tijesto spremno, lagano ga premijesite i oblikujte u okrugli hljepčić. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još pola sata da odmori.
Prije nego što stavite pincu u rernu, premažite je umućenim žumancetom i mlijekom, a zatim oštrim nožem zarežite križ na vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 - 35 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
Foto: @foodandmoodblog
Kada je pečena, ostavite je da se malo ohladi, a zatim je po želji pospite krupnim šećerom. Poslužite uz šolju toplog čaja ili kafe i uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog uskrsnog hljeba.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Ukoliko još niste otkrili predivnu novu lokaciju škole jezika Cambridge Centre Facultas, vrijeme je da rezervišete svoje mjesto što prije.
Na adresi Kralja Tvrtka 12, u samom srcu Sarajeva, Facultas je proslavio svoj petnaesti rođendan otvaranjem novog odjela, koji će zauvijek promijeniti način na koji doživljavamo učenje engleskog jezika.
Već na prvi pogled vam je jasno da to nije samo nova adresa znanja – to je prostor u kojem se brišu granice između edukacije, umjetnosti i dizajna, mjesto gdje se engleski jezik uči s lakoćom, radošću i istinskim osjećajem pripadnosti.
Prateći globalne trendove u učenju stranih jezika, Cambridge Centre Facultas se ponosno ističe kao jedina jezička škola u BiH akreditovana od strane Cambridge Assessment English organizacije za pripremu i administriranje međunarodnih Cambridge English ispita.
Ovaj interesatno uređen prostor nastao je kao rezultat pažljivo promišljenog koncepta i jedinstvene saradnje sa renomiranim arhitektonskim studijem Fo4a Architecture, koji je prostor dizajnirao tako da svakim detaljem potiče na učenje, otkrivanje i razvoj. Svaka prostorija odiše sofisticiranim spojem boja, svjetlosti i tekstura, kreiranih s jasnom misijom – da polaznicima, bez obzira na godine, pruži osjećaj ugode, sigurnosti i inspiracije.
Cambridge Centre Facultas njeguje potpuno novi, humaniji pristup obrazovanju, gdje se učenici – djeca od 3+ godina i odrasli – posmatraju kao cjelovite ličnosti. Ovdje se jednako njeguje znanje i emocionalni razvoj, samopouzdanje i kreativnost. Učenje engleskog jezika postaje prirodan proces u okruženju koje podsjeća na čarobni svijet – svijet u kojem su edukacija, arhitektura, umjetnost i dizajn spojeni u savršenu cjelinu.
Ono što ovu školu čini drugačijom nije samo njen vizuelni identitet, već i njena filozofija. Facultas je škola koju morate voljeti – jer pored jezika, podučava i kako misliti, kako se izražavati, kako rasti. Takođe, Facultas nudi najveći fond časova, kroz individualan pristup i male grupe, te priprema za Cambridge diplome, koje su međunarodno priznate i otvaraju vrata najkvalitetnijem visokom obrazovanju i beskonačnim mogućnostima zapošljavanja.
Sarajevo je, u vremenu kada edukacija traži nove modele i pristupe, dobilo mjesto koje ne odgovara samo na potrebe svjetskog tržišta, već i na potrebe srca. Cambridge Centre Facultas nije samo škola, to je doživljaj, inspiracija i poziv da postanemo najbolja verzija sebe. A to je, složit ćete se, najljepši mogući razlog da učimo. Osigurajte svoje mjesto i postanite dio svijeta gdje se jezik, radost, radoznalost, dizajn i lični razvoj susreću.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!