TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 28.3.2025.
Kako nam se Uskrs bliži, donosimo recept za nezaobilazni slatki hljeb koji će upotpuniti vaš uskršnji sto.
Pinca, tradicionalni uskrsni hljeb, nezaobilazna je poslastica na blagdanskim stolovima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj slatki, mekani hljeb obogaćen limunovom i narandžinom koricom, rumom i vanilijom, simbol je Uskrsa i dolaska proljeća.
Njeni korijeni sežu duboko u prošlost, kada se pripremala u bogatim domaćinstvima kao luksuzna delicija, dok je danas postala omiljeni klasik.
Nekada se pinca pripremala uz mnogo strpljenja i ljubavi, a kako biste i vi dobili onu pravu, vazdušastu teksturu, bitno je poštovati nekoliko trikova u pripremi. U nastavku donosimo provjereni recept koji garantuje najmekšu i najmirisniju pincu koju ste ikada probali!
Sastojci:
500 g glatkog brašna
100 g šećera
1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
200 ml toplog mlijeka
80 g maslaca (sobne temperature)
2 žumanca
1 cijelo jaje
1 prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanilije
Narendana korica 1 limuna i 1 narandže
1 kašika ruma
50 g grožđica (opciono, prethodno natopljenih u rumu)
1 žumance
1 kašika mlijeka
Foto: @foodandmoodblog
Priprema:
Za pripremu pince prvo je potrebno aktivirati kvasac. U posudu s toplim mlijekom dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite desetak minuta dok ne zapjeni. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, so, te narendane korice limuna i narandže. Kada se kvasac aktivira, dodajte ga u smjesu zajedno sa žumancima, jajetom, vanilijom i rumom. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i povezano.
Zatim, postepeno dodajte omekšali maslac, uz neprestano miješenje, dok tijesto ne postane elastično i meko. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste, otprilike sat i po do dva, dok ne udvostruči volumen.
Foto: @janjolinka
Kada je tijesto spremno, lagano ga premijesite i oblikujte u okrugli hljepčić. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još pola sata da odmori.
Prije nego što stavite pincu u rernu, premažite je umućenim žumancetom i mlijekom, a zatim oštrim nožem zarežite križ na vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 - 35 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
Foto: @foodandmoodblog
Kada je pečena, ostavite je da se malo ohladi, a zatim je po želji pospite krupnim šećerom. Poslužite uz šolju toplog čaja ili kafe i uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog uskrsnog hljeba.
TEKST: Adelisa Mašić
Septembar donosi pune tezge crvenih paprika, a s njima i podsjetnik da je stiglo pravo vrijeme za ajvar. Pečene paprike šire aromu koja nas odmah podsjeti na jesen i njene jednostavne radosti.
Osim što nas veže za tradiciju i priziva cozy atmosferu, ajvar je i iznenađujuće zdrav: bogat je vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, pa je jednako dobar saveznik imunitetu kao i užitak za nepca.
Ako volite domaći ajvar i želite se okušati u njegovoj pripremi, donosimo recept koji se može napraviti i u stanu, dovoljno da osjetite jesenske mirise u svom domu.
Za recept će vam trebati:
Priprema:
Paprike i patlidžan ispecite u rerni dok ne omekšaju i kožica ne potamni. Ostavite ih kratko u vrećnoj kesi ili poklopljenoj posudi da se lakše ogule, zatim skinite koru i očistite sjemenke.
Foto: @homemadeinastoria
Povrće izmiksajte u blenderu ili isjeckajte nožem, u zavisnosti od toga volite li glatku ili rustikalnu teksturu. Dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckani bijeli luk, so i biber, pa sve zajedno kratko prodinstajte u tavi dok se smjesa ne sjedini i dobije gustinu ajvara.
Foto: @homemadeinastoria
Vruć ajvar sipajte u manju staklenku i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji barem jedan dan kako bi se ukusi sjedinili, a zatim čuvajte u frižideru i trošite u narednim sedmicama.
Rezultat je teglica mirisnog ajvara, savršena uz pecivo, sireve ili kao dodatak toplim jelima koja u sebi čuva sve ono zbog čega volimo septembar.
Foto: @sannevloet
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!