TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 24.9.2019.

Urban cafe.deli nalazi se u novootvorenom Bosmal Arjaan by Rotana hotelu i vodi se činjenicom da samo najbolji sastojci daju odlične rezultate.

Zato se namirnice ovdje tretiraju tako da očuvaju sve nutritivne vrijednosti, koje će pružiti jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Tako ćete, na jelovniku novog Urban cafe.deli restorana, moći pronaći popularna jela, ali i otkriti nesvakidašnje okuse arapskog ili engleskog doručka, shakshuka...

Neka od jela koja će zasigurno ukrasti simpatije posjetitelja je zobena kaša obogaćena suhim brusnicama, kao i losos na pireu od patlidžana, koji u tanjur donosi nevjerojatnu rapsodiju boja. Jelovnik ovog modernog restorana temelji se na dugogodišnjem iskustvu i konstantom istraživanju nutritivnih potreba te trendova. Ključni sastojci svih jela su lokalne i organske namirnice.

Nudi i gastronomska rješenja za sve gurmane s prilagođenom prehranom, pa se tako na novom meniju nalaze vegetarijanska, veganska i jela bez glutena. Od danas će svi oni koji se nađu u Sarajevu moći okusiti i zdrave verzije tradicionalnih bosanskih okusa poput tufahije.

Ugodan ambijent savršeno će odgovarati za popodnevni odmor s društvom, ručak s prijateljima ili ležerni sastanak s klijentima, a hrana bogatih okusa, boja i mirisa će ponuditi gastro užitak uz koji će svaki brainstorming biti produktivniji.


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!