TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 4.11.2019.
Da hladni jesenji dani sa sobom ne donose nužno i kraj dobroj zabavi, dokazalo je druženje koje je ugostio novi Urban café.deli prošli četvrtak.
Ova moderna gastro oaza, smještena u zgradi novootvorenog Bosmal Arjaan by Rotana hotela, upotpunila je sarajevsku gasto scenu svojim raznovrsnim okusima i svjetski poznatim standardima ugostiteljstva.
Bogate kombinacije okusa Istoka i Zapada, jedinstvena aroma kave i inovativni kokteli, samo su dio ponude ovog novog i modernog kutka, koji je odmah oduševio sve ljubitelje urbanog. Ni na zabavi nije nedostajale ukusne hrane, pa su tako gosti uživali u prepoznatljivom cafe burgeru, humusu posebno pripremljenih okusa te mini kruškama punjenim orasima.
Pored svjetskih i tradicionalnih bosanskih jela, Urban café.deli nudi i bogatu ponudu vegetarijanskih i jela bez glutena, što je odlična vijest za sve gurmane s prilagođenom prehranom, ali i turiste u glavnom gradu BiH. Ovakva jela su u jelovnicima svjetskih metropola već obavezan dio restoranske ponude, a od ove jeseni, svim sarajevskim gostima, dostupne su i zdravije verzije tradicionalnih bosanskih okusa.
U ukusnim zalogajima, ali i pozitivnoj atmosferi uživali su brojni gosti.
„Glavni grad BiH se danas može pohvaliti prvim deluxe aparthotelom, istovremeno i prvim Rotaninim hotelom u BiH. Nova sarajevska gastro oaza, Urban café.deli, večeras je ispunjena iznimno pozitivnom energijom, upotpunjenom nevjerovatnim okusima. Siguran sam da je ovo početak jedne izuzetno pozitivne priče, koja će doprinijeti širenju gastronomske i turističke ponude BiH.“ istakao je ovom prilikom Marko Korica, generalni direktor novootvorenog Bosmal Arjaan by Rotana hotela.
Ambijent novog Urban café.deli restorana je, pored zabava, idealan i za popodnevni odmor s društvom, ručak s prijateljima ili ležerni sastanak s klijentima, a bogati mirisi i okusi će produktivnijim učiniti svaki brainstorming.
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.
I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?
Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.
Zašto sami biramo pistacije i orahe?
Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.
Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.
Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.
Sastojci
Za bazu i slojeve jufke:
Priprema
Priprema jufke:
Baklava sloj:
Pečenje:
Agda ili sirup:
Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.
Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!