TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 4.11.2019.
Da hladni jesenji dani sa sobom ne donose nužno i kraj dobroj zabavi, dokazalo je druženje koje je ugostio novi Urban café.deli prošli četvrtak.
Ova moderna gastro oaza, smještena u zgradi novootvorenog Bosmal Arjaan by Rotana hotela, upotpunila je sarajevsku gasto scenu svojim raznovrsnim okusima i svjetski poznatim standardima ugostiteljstva.
Bogate kombinacije okusa Istoka i Zapada, jedinstvena aroma kave i inovativni kokteli, samo su dio ponude ovog novog i modernog kutka, koji je odmah oduševio sve ljubitelje urbanog. Ni na zabavi nije nedostajale ukusne hrane, pa su tako gosti uživali u prepoznatljivom cafe burgeru, humusu posebno pripremljenih okusa te mini kruškama punjenim orasima.

Pored svjetskih i tradicionalnih bosanskih jela, Urban café.deli nudi i bogatu ponudu vegetarijanskih i jela bez glutena, što je odlična vijest za sve gurmane s prilagođenom prehranom, ali i turiste u glavnom gradu BiH. Ovakva jela su u jelovnicima svjetskih metropola već obavezan dio restoranske ponude, a od ove jeseni, svim sarajevskim gostima, dostupne su i zdravije verzije tradicionalnih bosanskih okusa.

U ukusnim zalogajima, ali i pozitivnoj atmosferi uživali su brojni gosti.

„Glavni grad BiH se danas može pohvaliti prvim deluxe aparthotelom, istovremeno i prvim Rotaninim hotelom u BiH. Nova sarajevska gastro oaza, Urban café.deli, večeras je ispunjena iznimno pozitivnom energijom, upotpunjenom nevjerovatnim okusima. Siguran sam da je ovo početak jedne izuzetno pozitivne priče, koja će doprinijeti širenju gastronomske i turističke ponude BiH.“ istakao je ovom prilikom Marko Korica, generalni direktor novootvorenog Bosmal Arjaan by Rotana hotela.

Ambijent novog Urban café.deli restorana je, pored zabava, idealan i za popodnevni odmor s društvom, ručak s prijateljima ili ležerni sastanak s klijentima, a bogati mirisi i okusi će produktivnijim učiniti svaki brainstorming.

TEKST: Adelisa Mašić
Postoje restorani u koje dolazimo zbog pogleda i oni u koje se vraćamo zbog hrane. City View Sarajevo uspijeva spojiti oboje, ali ono što ga zaista izdvaja je osjećaj s kojim gost odlazi.
Osjećaj zbog kojeg ne gledate na sat i shvatite da vam je zapravo bilo jako lijepo.
Od prvog koraka na ulazu, preko pažljivo osmišljenog menija, pa sve do pogleda koji se otvara prema Sarajevu, ovaj restoran je zamišljen kao kompletno iskustvo, a ne samo kao mjesto za obrok.
Kako nam u razgovoru otkriva chef Antonio Radoš, filozofija restorana od početka je jasna: gost nije potrošač, već osoba kojoj se želi biti dobar domaćin.
„Kada sjednu za sto, želimo da osjete opuštenost, toplinu i sigurnost da su na mjestu gdje se svaki detalj radi s namjerom, pažnjom i ljubavlju“, objašnjava Radoš.
Od bruncha koji je nedostajao gradu do cjelodnevne kuhinje
City View, koji se nalazi na adresi Podcarina 1, je u startu zamišljen kao brunch mjesto kakvo je Sarajevu dugo nedostajalo. Fokus je bio na inovativnim jelima, lokalnim namirnicama te kvaliteti i prezentaciji, uz lagane obroke koji su jasno profilirani i lako prepoznatljivi.
„City View je primarno bio fokusiran na brunch, kakav nedostaje u gradu, s inovativnim jelima i hranom pripremljenom na unikatan način, uz fokus na lokalne namirnice, kvalitet i prezentaciju“, objašnjava chef Antonio Radoš.
S vremenom su, sasvim prirodno, počeli dolaziti i upiti za večeru. Gosti su željeli ostati duže i vratiti se i nakon radnog vremena koje je u početku bilo rezervisano za jutarnje i dnevne obroke. 
„Vremenom smo dobili dosta upita za služenje hrane i poslije našeg tadašnjeg radnog vremena, pa je prirodno došao sljedeći korak, a to je da služimo hranu cijeli dan“, dodaje Radoš.
Danas City View nudi hranu tokom cijelog dana, ali uz jasnu podjelu ritma:
„Jutro i rano popodne su posvećeni laganijim jelima koja se spremaju brzo, dok navečer pripremamo ozbiljnija i kompleksnija jela“, ističe Radoš, opisujući prelazak u večernji tempo u kojem, kako kaže, „nakon užurbanog dana sve pomalo usporava i nastupa čisti hedonizam“.


Pogled privuče, ali hrana zadrži
Iako sam naziv restorana često prvo privuče pažnju, reakcije gostiju su, kako kaže chef, gotovo uvijek iste: dođu zbog pogleda, a vraćaju se zbog hrane.
Turisti posebno cijene priliku da uz prelijep panoramski pogled na Sarajevo probaju jela koja nisu generična, dok domaći gosti brzo prepoznaju kvalitet i dosljednost. Upravo ta kombinacija, doživljaj prostora i ozbiljna kuhinja, čini City View mjestom koje se pamti.
Mali meni, jasna priča
Meni u City Viewu nije opširan i to je svjesna odluka. Devet jela za brunch i devet za večeru osmišljeni su tako da svako jelo nosi svoju priču i predstavlja restoran na poseban način.
Ako se mora izdvojiti favorit chefa, to je Meat the Chef, jelo koje okuplja njegove omiljene elemente i jasno se obraća ljubiteljima mesa. Kao apsolutni best seller, s druge strane, ističe se Eggsciting sataraš, jelo po kojem je City View već postao prepoznatljiv.
Gostoprimstvo kao suština koncepta
Osim hrane, poseban naglasak stavljen je na ono što tim City Viewa smatra pravom razlikom između dobrog restorana i mjesta kojem se gosti vraćaju, a to je gostoprimstvo.
Za njih to nije samo korektan servis, već iskrena pažnja, toplina i energija koja se osjeti, ali se ne nameće. Kroz stalne treninge i rad s timom, gradi se kultura u kojoj svi razumiju da gost najduže pamti kako se osjećao.
„Upravo taj ljudski faktor, odnos osoblja prema gostima i energija prostora, uz prepoznatljive ukuse, razlog su zbog kojeg nam se ljudi vraćaju“, ističe Radoš.
Bez žurbe, bez pretencioznosti
Kada je riječ o budućnosti, planovi su svjesno odmjereni. Širenje trenutno nije prioritet, jer je fokus na onome što se gradi ovdje i sada: kuhinji, iskustvu gosta i jasnom identitetu koji je smiren, dosljedan i iskren.
Kako ističe chef Antonio Radoš, City View ne teži buci ni velikim gestama. „Dobra večera ne mora biti bučna ni pretenciozna, nego smirena, topla i iskrena. Mjesto u koje se gosti vraćaju jer znaju šta mogu očekivati i jer im to prija.“
Ako ikada dođe do širenja, to je, prema njegovim riječima, nešto što može doći isključivo kao rezultat tog rada, a ne kao cilj sam po sebi.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!