TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 27.11.2019.

Nakon tek par minuta razgovora s Medinom, shvatite da Medina dijeli veliki entuzijazam i ljubav prema svemu lijepom, novom, avanturističkom.

Zaljubili smo se prvo u njene fotografije s putovanja, kasnije je BONJOUR.čitatelje kroz foto dnevnike odvela na putovanja Azijom i Afrikom, a kada smo saznali da je pokrenula vodič kroz gastro scenu Sarajeva, Sarajevo Food Dictionary, znali smo da će biti jednako šarolik, živopisan i bogat, kakav je i njen karakter. Svakom zadatku pristupa strastveno, a sigurni smo da će njena uloga BONJOUR. kulumnistice rezultirati posebnim, lijepim, gastro pričama.

Naša druženja s Medinom potaknula su nas da saznamo još više informacija o njenom vodiču, eventima koje priprema, ali i da kroz intervju čitatelje upoznamo s damom koja će kroz zanimljive autorske kolumne na BONJOUR.ba otkrivati koja mjesta u Sarajevu svakako trebate posjetiti za nezaboravna gastro iskustva. Medina će vas kroz svoje preporuke pretvoriti u istinskog insajdera kada je u pitanju uživanje u pomno pripremljenim jelima i pićima u Sarajevu.

Kada si shvatila da je pisanje o hrani i istraživanje gastro ponude u Sarajevu posao kojim se želiš baviti?

Ne bih rekla da je to posao koji sanjam od malih nogu niti nešto što sam znala da ću raditi u adolescenciji. Ljubav prema hrani je rasla kako sam starila, kao i sa svakim mojim novim putovanjem. Konkretno, ljubav prema sarajevskoj gastro ponudi, istraživanje i probavanje novih mjesta, restorana, novih jela i ponuda je nešto što su i mene i brata naučili roditelji. Imali smo svoje „gastro“ vikende u kojima smo uživali i tijekom kojih su nas svaki put vodili u novo mjesto u Sarajevu i okolini – odavde vučem i naviku da jedem vani i da testiram gastro ponudu svoga grada.

Konkretno ideja o stvaranju Sarajevo Food Dictionary je nastala negdje 2009. /2011. godine kada sam nakon studija prava krenula raditi sa strancima na IPA fondovima za BiH, gdje su se timovi stalno mijenjali i gdje je bilo mimo stalne postavke tima i jako puno kratkoročnih eksperata koji bi dolazili na misije od 3-5 dana. Svako od njih bi meni kao lokalcu postavio isto pitanje na kraju radnog vremena: „Ok – gdje da jedemo nešto dobro, a da nisu pita i ćevapi, to znamo sami?“

Kako bi sebe opisala u tri riječi?

Sloboda. Život. Smjelost.

Sarajevo Food Dicitionary je započeo kao tiskani vodič, uslijedio je web, aplikacija, a sada snimaš i vlogove. Koliko se promijenio tvoj brend od samih početaka do danas, kada govorimo o kvaliteti sadržaja, kao i samim temama?

Jako puno. SFD je krenuo kao printani vodič za Sarajevo i jedini takve vrste u BiH u decembru 2017. Bio je to printani vodič koji je prve godine izlazio kvartalno i koji je bio na 4 jezika, od čega je prvo izdanje izašlo na 10.000 primjeraka, kao i drugo, a od trećeg se već štampao na 25.000 primjeraka u partnerstvu sa Coca-Cola BiH. Nakon prve godine printa odlučila sam da idem na dva printa godišnje - „SFD Winter i Summer Edition“ i to samo na dva jezika. Sam sadržaj vodiča je proširen od prvobitne Gastro Abecede (preko 100 tradicionalnih i ne tradicionalnih jela u Sarajevu i top 3 mjesta gdje se ona mogu probati uz oznake restorana, ulice, radno vrijeme, cijena i po neki tip kako to jelo najbolje konzumirati) i rubrika Gastro izleta te najbolje kafe u Sarajevu na rubrike „Za vas otkrivamo“ „What's New“ „Top Picks“ itd... Print je iskreno nešto što odvlači jako puno vremena, sredstava i truda, tako da razmišljam o opciji prebacivanja printa u elektronsku formu. Vjerojatno će SFD Winter Edition koji izlazi sada u decembru 2019. biti moj šesti i posljednji printani vodič.

Mimo printa u prvoj godini sam izbacila i aplikaciju SFD koja je jedina takve vrste u BiH (by Mistral) i koja offline navigira do restorana korisnike, daje im upute šta u kojem restoranu konzumirati, po kojoj cijeni i daje im kratak opis samog restorana. SFD App je nešto što se nije razvilo u potpunosti jer sarajevski ugostitelji i dalje ne prepoznaju značaj ulaganja u marketinška sredstva poput aplikacija i svega što im nije „opipljivo ili mjerljivo“ na oko. Aplikacija je također prvobitno bila na 4 jezika i potom smo je prebacili na 2 (engleski i BHS jezici). Na proljeće prve godine rada SFD-a pokrenula sam i prvi tematski event, nešto po čemu je SFD sada najpoznatiji. U godini dana sam održala preko 20 tematskih evenata od Detox, Gluten Free, Sunday Brunch, Noći divljači, Comfort Food, Radionica zdravog kuhanja, Craft Bites, E Che Pizza, After Work Special, Smoking Hot, Blind Food Tasting...
Evente nastojim mijenjati što je češće moguće, kao i domaćine evenata, no opet, Sarajevo ima ograničenu gastro ponudu, tako da su i sami eventi ograničeni na nekolicinu mjesta koji mogu i kapacitetom i kvalitetom ponude zadovoljiti potrebe SFD publike. Odazivi na evente su sada strašno dobri na što sam jako ponosna. Imamo svoju publiku SFD gurmana kako ih volim zvati i zaista uživamo na svakom našem druženju. SFD gastro eventi su nešto što je Sarajevu zaista trebalo.

Pored pometnutog, Sarajevo Food Dictionary je u drugoj godini rada, na proljeće 2019. pokrenulo i Sarajevo Food Creative kao branšu unutar SFD-a koja se bavi gastro marketingom, brendiranjem ugostiteljskih objekata kroz ponudu, kretanjem njihove ponude, rad u kuhinji sa kuharima na samom meniju, osmišljavanjem ponuda, akcija, evenata..., za samog ugostitelja. Preko ljeta sam radila sa dva velika restorana, a trenutno radim sa grupacijom Swissotel i Novotel Hotela i njihovim kuhinjama i taj posao mi je zaista veliki izazov, a ujedno i sreća. Vidjeti da ljudi reaguju na ponude, akcijske menije, da dođu na evente, da im se sviđa ono što sam osmislila i ono što timovi u kuhinji zaista vrhunski odrade. Vlog je zadnji moj poduhvat, od novembra 2019, najmlađi projekat na koji sam jako ponosna. Nema food vlogera u BiH, pa ni u regionu da se na ozbiljan način bave istraživanjem gastro ponude XY mjesta. Sarajevo sada ima svoj prvi Food Vloging i nadam se da će reakcija ljudi i gledaoca biti na svakom vlogu kao na prvom! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarajevo Food Dictionary (@sarajevo.food.dictionary) on

Vlogove izbacujem u suradnji za agencijom Komitet koja maestralno radi klipove koje izbacujem jednom mjesečno na našem YouTube kanalu Sarajevu Food Dictionary, gdje se svi ljubitelji hrane mogu učlaniti i primati sve naredne klipove. U manje od dvije godine posao se strašno razvio i promijenio pravac djelovanja i ciljane skupine, ja ga nastojim slušati i pratiti njegova kretanja. Zahtjevno jeste, iscrpljujuće jeste, ali ujedno i veliko zadovoljstvo, pogotovo kada čujete pozitivne kritike od gastro publike.

Koliko su društvene mreže danas važne za promociju SFD-a?

Jako važne. 99% ljudi zna za SFD preko Facebooka, Instagrama i weba. Sve što radimo, svi eventi koje pravimo, sve promocije koje najavljujemo, svaki klip, galerija slika..., sve je ispraćeno putem društvenih mreža. Neki dan sam baš sa dva prijatelja koja se bave muzikom i organizovanjem muzičkih evenata, pričala o tome kako bi izgledalo da nam ukinu Facebook i Instagram. Bio je muk u sobi jedno vrijeme. Onda smo zaključili da bi sistem bio „od usta do usta“, lijepljenje plakata po Sarajevu, pozivanje na telefon raje koju znaš i eventualno plaćanje reklame na radiju...
Uspaničili smo se od te pomisli. Nismo ni svjesni koliko su društvene mreže jak alat za bilo koju vrstu start up posla danas.

Što SFD čini drugačijim od sličnih blogova u BiH i regiji?

To što SFD nije blog niti je kada bio blog, već je klasični gastro vodič za sve ljubitelje najboljih zalogaja u Sarajevu.
Kako izgleda jedan tvoj radni dan?

Mislim da internet nema prostora za ovo pitanje (smijeh). Ukratko: počela sam lagati najbliže da se vidimo sutra na kafi ili ručku.

Možeš li nam reći nešto više i o tematskim večerama koje organiziraš?

Svaka je drugačija i svaka je za određenu publiku. Evo naprimjer da uzmem tri potpuno drugačija branda tematskih večera: Detox / Noć divljači / Blind Food Tasting.
Detox je brand koji je namijenjen svima, ali na koji većinom dolaze žene i to žene vegetarijanci i vegani, koje su u veliko već osviještene o važnosti detoksificiranja organizma kroz Detox programe. Na večerama Detoxa se serviraju, kao i na svakom SFD eventu, od 3 do 6 sljedova hrane u skladu sa temom. Na Detox eventima se raspravlja i o meniju, načinu pripreme namirnica…, te se daje gostima plan i program ishrane za narednih 10 dana Detoxa.
Noć divljači, sama po sebi to i govori, je noć u kojoj je meni podređen mesu divljači. Ovdje je publika miješana, jednako muškaraca i žena, ljubitelja dobrog mesa i jakih ukusa. Bilo je i dosta ljudi koji vole meso, ali nisu probali meso divljači i odlazili bi oduševljeni menijem koji je manje više uvijek bio supa od zečetine, lovačka salata, srneći paprikaš uz domaće njoke sa sosom od brusnice i za kraj, nezaobilazne domaće knedle gdje se uvijek tražila repetura. Zadnji u nizu brandiranih eventa je Blind Food Tasting koji je imao strašan odaziv.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarajevo Food Dictionary (@sarajevo.food.dictionary) on

Riječ je o probavanju 7 sljedova hrane sa povezom preko očiju i golim rukama bez korištenja pribora. Ovaj event je bio npr. za znatiželjnu publiku koja želi probati nešto drugačije, a da ne zna unaprijed šta će to biti. I potvrdio se kao veliki uspjeh, event je rasprodat za 48 h. Na kraju eventa se prisutnima obrati Chef i objasni im šta su jeli (ukoliko do tada ne pogode to sami. Zavisi koliko „vire“ kroz povez i koliko su spremni igrati igru).
Suština večera koje organizujem jeste da ugostitelji kroje posebne ponude i poseban meni za SFD publiku, koji se po toj cijeni i u tom sastavu, ne može konzumirati mimo samog eventa.

Sljedovi ili zalogaji koji se spreme za SFD evente nisu inače u redovnoj ponudi restorana i to čini event posebnom prilikom za degustaciju. Ono što dalje čini evente posebnim je to što se ekipa ljubitelja hrane okupi u isto vrijeme na istome mjestu da uživaju u društvu jedni drugih, što još bude popraćeno i galerijom slikica vrhunskog Sarajevo Blues prijatelja i fotografa SFD evenata, i tako pozivamo kroz osmijeh i dobro druženje i ostale ljude da nam se pridruže. SFD eventi su otvoreni za sve koji žele uživati u hrani van svoje kuće.

Najdraže mjesto u gradu kada želiš napraviti pauzu? A kada želiš kušati ukusnu domaću hranu?

Najdraža mjesta u gradu gdje pravim pauzu su iskreno parkovi ili brda u okolici Sarajeva gdje, kada je lijepo vrijeme, najviše volim uzeti nešto „u papir“ sa čaršije, sjesti na travu i gledati Sarajevo iz tišine. Već kada krene kiša i ružno vrijeme, strašno mi fali taj trenutak „predaha“, ali recimo da bi ljeti „Bašća kod Ene“ na Sedreniku sa pogledom na Sarajevo bio moj izbor za pauzu uz domaću klopu, dok bi zimi to bila Aščinica Hadžibajrić da mi ugrije srce kada zatražim „miks svega po malo“, pa ne znam šta će mi donijeti. To je opcija klopanja vrhunske hrane u 15 min i nastavljam dalje sa obavezama.

Koji tip hrane ti osobno preferiraš? Vjerujem da su i tvoja putovanja tu dosta pomjerila granice i upoznala te s novim kuhinjama.

Strašno volim istok. Strašno. Imam sreću u nesreći da u Sarajevu imam jedan jedini indijski restoran od 1997 – Taj Mahal- koji je fantastičan. Kažem sreća u nesreći, jer na žalost, pored ovog restorana i još par njih nedavno otvorenih (dva kineska, nekoliko arapskih i turskih) nemam izbor za npr. japanske restorane, korejsku kuhinju, indonezijsku klopu, nepalsku hranu... Ne samo da je izbor u Sarajevu limitiran kuhinjom sa istoka već generalno svjetskim kuhinjama. Nedavno smo tek dobili „pristup“ začinima i sastojcima za kuhanje kućnih varijanti „egzotičnih“ jela, tako da otvaranje restorana koji bi u potpunosti bili posvećeni određenoj svjetskoj kuhinji ide sporo, ali ide, vidno je da se demografija moga grada mijenja, jer i izbor mjesta koja se otvaraju, enterijer njihov, ponuda, ipak govori da ima pomaka u ovom pravcu... Radujem se Sarajevu za pet godina, možda budem imala svoje THE place za ići i naručivati na traci svu istočnjačku kuhinju... Možda neki All you can Eat (Christmast wishes haha).

Kako izgleda tvoja kuhinja i voliš li kuhati?

Iskreno, moja kuhinja od kako sam pokrenula SFD ne izgleda gotovo pa nikako. Konstantno jedem vani i koristim svaku priliku da probam što više noviteta i da imam što veći „update“  situacije. Volim kuhati, jako volim kuhati i volim sazivati društvo na hranu.

Čini me užasno sretnom pripremanje stola, od izbora stolnjaka, tanjira, čaša, salveta, dekora, izbora menija za ekipu...pripremanje te hrane za njih. Volim kuhati indijsku klopu i volim da ljudi uživaju u njoj. Kuham sve manje, ali kada kuham, to stvarno činim iz ljubavi i tu priliku nastojim učiniti posebnom.
Volim spremati torte i novogodišnje slastice, ali za njih i bez zezancije, je baš potrebna ljubav.
Torta napravljena „reda radi“ i torta napravljena sa ljubavlju su, ukusom, dvije različite torte. Znam da smo svi odrasli u sistemu gdje su nam mame nakuhavale ručak od danas za sutra, dođu sa posla pa ga prave, da nam bude spreman svima, a gdje su tu bile one? Gdje je tu bilo vrijeme za njih? Pravile bi ručak umorne i kada im se nije pravio, točno se osjeti razlika kada i mama kuha jer želi i kada bi kuhala jer „mora“. Ima ljudi koji nemaju ni neki poseban doživljaj ni pristup hrani, pa im bude smiješno kada neko priča ovako o njoj :)

U što bi svaki gastro bloger u BiH trebao ulagati?

U kvalitetu. Isključivo i konstantno u kvalitet informacije, u kvalitet onoga što prezentuje i u širenje dalje. Hrana je oblast koja ima bezbroj mogućnosti i pravaca razvijanja, koji god da se izabere, neće se pogriješiti, samo ako se njemu pristupi temeljito i ako se kao rezultat da kvalitetna informacija za čitaoce, nešto što nisu znali, nešto što nisu vidjeli prije, nešto što nisu iskusili prije. Mislim da je i neposrednost u prezentaciji ljudima isto bitan faktor.

Kako provodiš slobodno vrijeme?

Ako ga ima: planina, ples sa rajom, čitanje knjiga. Inače da ne zaboravimo da lažem bližnje da „pijemo kafu sutra“. Nadam se da neće pročitati ovaj odgovor za slobodno vrijeme. (smijeh)

A o čemu najviše voliš čitati na BONJOUR.ba? Što pripremaš za BONJOUR. čitatelje kroz svoje gastro kolumne?

Najviše volim čitati o dizajnu i interijeru, putovanjima, gastro i lifestyle teme. Čitatelji mogu očekivati gastro šetnje po Sarajevu koje će učiniti da zaplove u svaku ulicu i svaki skokak moga grada, kao da su uz mene, a ne iza svojih monitora.


Bonjour

Ishrana, treninzi, trud… a rezultata nema? Možda odgovor leži u genima.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ishrana, treninzi, trud… a rezultata nema? Možda odgovor leži u genima. Ishrana, treninzi, trud… a rezultata nema? Možda odgovor leži u genima.

Uvijek nas posebno inspirišu ljudi koji stvari mijenjaju iz temelja tiho, ali temeljito. Anela Hujdurović je jedna od njih.

Umjesto univerzalnih pravila, Anela je ponudila znanje o vlastitom tijelu tj. ono koje dolazi direktno iz gena. Kroz FitGene, prvi domaći brend koji personalizira zdravlje u najdubljem smislu riječi, zdravlje više nije “probaj pa vidi” igra. To je plan. Smjer. Kompas koji vodi ka onome što stvarno prija baš vama.

 

fitgene-anela-zorlak3_bonjour_ba

Anela Hujdurović, genetičarka i osnivačica brenda FitGene
 

U razgovoru za Bonjour.ba, Anela nas vodi kroz trenutke koji su oblikovali njenu misiju, kroz saradnju s Amrom Džeko i kroz jednostavno pitanje koje pokreće sve: kako bi izgledalo zdravlje koje zaista razumijemo?

 

“Univerzalni savjeti o zdravlju? Zašto ne funkcionišu kod mene?!”

Jedno od prvih pitanja koje smo postavili Aneli bilo je ono koje su mnogi od nas već barem jednom izgovorili naglas: Zašto meni ovo ne djeluje, a svi govore da bi trebalo?

Anela nam je otkrila: "Mislim da svi dođemo do trenutka kada shvatimo da “ono što važi za sve” – ne važi nužno za nas. Moj trenutak je došao s 21 godinom, kada mi je dijagnosticiran Hashimoto. Bila sam zbunjena, uplašena i pomalo obeshrabrena jer su mi rekli da je terapija nešto što ću najvjerovatnije koristiti cijeli život. Umjesto da to prihvatim kao konačno, odlučila sam da pokušam nešto drugo – da slušam svoje tijelo. Krenula sam mijenjati ishranu, uskladila je sa sobom, učila, istraživala… i rezultat je bio iznenađujući – danas nemam potrebu za terapijom.

 

fitgene-anela-zorlak4_bonjour_ba
 

Par godina kasnije saznala sam i da sam nosilac BRCA1 mutacije. To je informacija koja nikog ne ostavi ravnodušnim, ali umjesto da je vidim kao “lošu vijest”, shvatila sam da je to prilika. Jer kada znaš šta ti tvoji geni govore, znaš i kako da im odgovoriš. Tada sam zapravo povezala sve – Nauka, genetiku i svakodnevni život – i shvatila da zdravlje ne može i ne smije biti univerzalna priča. Ono mora biti ispisano po nama, doslovno – po našim genima.

Iz tog ličnog iskustva nastao je FitGene – test koji daje odgovore i pomaže ljudima da svoje zdravlje, ishranu, pa čak i trening, prilagode sebi. Bez nagađanja. Samo sa znanjem jer svi zaslužujemo da znamo kako najbolje brinuti o sebi."

 

Tri testa. Tri različite priče o tijelu.

U nastavku razgovora, Anela nam je pojasnila i kako je FitGene koncipiran kroz tri odvojena, ali poveziva testa: Health, Sport i Fertility. Svaki od njih, kako kaže, nudi mogućnost dubljeg razumijevanja sebe.

Anela: "Znamo da ne postoji “one size fits all” ni kada je genetika u pitanju.

 Health paket je idealan za sve one koji žele bolje razumjeti kako njihovo tijelo procesuira hranu, kako reaguje na gluten, kofein, koje su im potrebe za određenim vitaminima i mineralima – ukratko, za sve koji žele osjećati više energije i ravnoteže u svakodnevici. 

Sport paket otkriva genetske predispozicije za izdržljivost, snagu, oporavak i rizik od povreda – savršen je za one koji su fizički aktivni i žele trenirati pametnije, a ne nužno više. 

 

 

Fertility paket je pažljivo kreiran za sve koji planiraju trudnoću ili žele bolje razumjeti hormonalne i genetske faktore koji utiču na plodnost – kako kod žena, tako i kod muškaraca. 

Ali ako zdravlje gledamo holistički – a mi to definitivno radimo – mix pristup je ne samo moguć, nego i preporučen. Naš kombinovani test Health+Sport sve češće biraju ljudi koji žele potpuni uvid u svoj organizam – kako iznutra, tako i kroz performanse. Jer tijelo funkcioniše kao cjelina, i što više znamo o sebi, to preciznije možemo donositi odluke o ishrani, treningu i načinu života.. Jer na kraju dana, nije poenta pratiti najnovije trendove – već slušati vlastito tijelo. I to je ono što FitGene omogućava: da prestanemo nagađati i počnemo znati."

Kako izgleda cijeli proces – od klik do rezultata?

Zanimalo nas je i kako izgleda korisničko iskustvo, posebno jer se radi o testiranju koje se obavlja kod kuće. 

Anela: "Proces je napravljen tako da bude maksimalno jednostavan i praktičan – jer znamo koliko nam je svima važno da zdravlje možemo staviti u kontekst svakodnevice. Kada naručite svoj FitGene test putem webshopa www.fitgene.ba , na vašu adresu stiže elegantani jednostavan kućni set sa jasnim uputama. Uzimate uzorak pljuvačke – bez igala, bez laboratorija, sve iz udobnosti vlastitog doma. Uzorak zatim vraćate u već pripremljenoj kutiji, a naš tim ga preuzima i šalje u certificirani laboratorij na analizu.

 

fitgene-1_bonjour_ba
 

 Za otprilike 2-3 sedmice, vaši genetski rezultati stižu u digitalnom formatu – zajedno s personaliziranim izvještajem i jasnim aplikativnim preporukama. U izvještaju se nalazi sve što trebate znati o svojoj genetici vezanoj za ishranu, trening, oporavak, mikronutrijente ili plodnost – zavisno od paketa koji ste odabrali.

Važno je napomenuti da svi koji urade test imaju priliku dodatnog zakazivanja konsultacija sa stručnim timom kako bi u slučaju nejasnoća dobili još detaljniju interpretaciju rezultata. Trudimo se omogućiti svakom pojedincu da kompleksni jezik genetike shvati na sto jednostavniji način."

Šta se dogodi kada prvi put "upoznate"sebe?

Kako izgleda taj trenutak kad se otvori izvještaj i shvatite da vaš DNK priča priču koju do tada niko nije znao čitati? Pitali smo Anelu o reakcijama korisnika.

Anela: “Kada korisnik prvi put vidi rezultate svog FitGene testa, vrlo često to nije samo trenutak saznanja – već i trenutak olakšanja i potvrde. Mnogi nam kažu da su se godinama pitali zašto im određena ishrana ne prija, zašto im treba duže da se oporave nakon treninga ili zašto suplementi koje koriste “ne rade posao”. I onda, odjednom, sve to dobije smisao jer geni pričaju priču koju do tada niko nije znao čitati. 

Za neke je to potvrda intuicije, za druge potpuno novo otkriće, ali za gotovo sve to je trenutak u kojem se osjete osnaženo i kao da sve počinje imati smisao, sva njihova nagađanja i subjektivni osjećaji. Shvate da više ne moraju pratiti univerzalne savjete, nego mogu početi donositi odluke koje su doslovno po mjeri njihovog tijela.”

 

 

FitGene: reset ili životna promjena?

Anela nam je dalje otkrila da FitGene ne teži tome da bude još jedan trend, još jedan PDF fajl koji se pročita i zaboravi. Ideja je potpuno drugačija, dugoročna, održiva i osnažujuća.

Anela: "FitGene nije tu da vam ponudi još jedan izvještaj koji ćete pročitati i zaboraviti. Naprotiv, on je dizajniran kao alat za stvarnu, održivu promjenu, onu koja dolazi iz znanja o sebi. Naše studije, sprovedene na velikom broju korisnika, pokazale su da već nakon osam sedmica pridržavanja personalizovanih preporuka dolazi do značajnih poboljšanja – od 30% u segmentima fizičkih performansi, metabolizma i energije ( sve naše studije se radimo javno podijeliti u nadolazećem periodu).

 

fitgene-2_bonjour_ba
 

To nije mali pomak, to je nova energija, bolji san, lakše buđenje, efikasniji treninzi Iisve to samo zato što ste konačno prestali da pogađate šta bi moglo da funkcioniše i počeli da slušate svoje tijelo.

Zato ja često kažem da je FitGene i reset i životna promjena. Reset u smislu da vas vraća vašem tijelu, da vas podsjeti na ono što ste možda zanemarili, ali i trajna promjena jer preporuke koje dobijete temelje se na vašoj genetici – ne mijenjaju se i ostaju primjenjive cijeli život. FitGene predstavlja investiciju u koju uložite jednom u životu jer vaša genetika odnosno geni su konstanta, ali ekspresija istih je ono na šta mi konkretno možemo uticati – tu nam je fokus da nas motivišem na svjesno upravljanje našim potencijalima.

Naravno, sve to vrijedi samo ako ste spremni da ih živite, a ne samo pročitate. Ako niste još u toj fazi, možda nije pravo vrijeme da radite test i to je sasvim u redu, ali ako jeste… mi smo tu. Ne samo sa izvještajem, već i s edukacijama, stalnom podrškom, zajednicom ljudi koji dijele iste vrijednosti i istu želju – da žive svoj puni potencijal. U tom smislu, FitGene nije kraj puta – to je tek početak."

Vrijeme za personalizaciju? Upravo sada.

Kada smo razgovarali o trenutnom stanju zdravlja i wellnessa, Anela je jasno istaknula: sada je pravo vrijeme za promjene.

Anela: "Mislim da smo svi, kolektivno i lično, došli do tačke u kojoj više ne tražimo univerzalna rješenja. Više ne vjerujemo u “one size fits all” pristup, jer smo svjesniji nego ikada da smo svi različiti – po načinu na koji naš metabolizam funkcioniše, kako reagujemo na stres, kako se oporavljamo, treniramo, spavamo, hranimo. 

 

 

Godinama je personalizovana njega bila rezervisana samo za skincare, ali istina je da je ono što jedemo, kako se krećemo i kako živimo mnogo dublje povezano s našim zdravljem, raspoloženjem i dugovječnošću. Sada imamo znanje, tehnologiju i svijest da razumijemo zašto nam neke stvari odgovaraju, a druge ne. Genetika tu postaje most između onoga što mislimo da je zdravo  i onoga što je zapravo zdravo za nas lično.

Tržište jeste spremno, ali još važnije  ljudi su spremni. Osjećam to svakodnevno kroz razgovore s korisnicima, kolegama, prijateljima. Više niko ne želi da troši vrijeme i energiju na pokušaje i pogreške – sada tražimo odgovore koji su naši, koji imaju smisla, i koji nas vode ka održivim rezultatima. U tom smislu, personalizovana ishrana i fitness nisu samo trend,  oni su novi standard zbog kojeg smo odlučili i shvatili da je FitGene novi alat da postignemo naše personalizirane standarde."

Saradnja s Amrom Džeko: priča o povjerenju.

Tokom razgovora, Anela se prisjetila i trenutka kada se saradnja s Amrom Džeko počela razvijati  i to mnogo prije nego što je postala vidljiva javnosti.

Anela: "Amru poznajem još od svojih studentskih dana. Naš prvi kontakt desio se zahvaljujući poruci koju sam joj uputila tražeći savjet, a koja me je tada dovela do Bosana Fondacije. Kroz tu fondaciju smo se godinama susretale, ali iskreno, nikada nisam mogla ni naslutiti da će ta priča jednog dana prerasti u prijateljstvo i partnerstvo.

 

 

Naša saradnja na FitGenu počela je prirodno, bez velikih planova – kroz razgovore koje smo vodile prije dvije godine o genetici, zdravlju i personalizaciji. Amra je pokazala ne samo interes, već i istinsku strast prema toj oblasti. To me je motivisalo jer se savršeno nadovezalo na ono što ona već godinama živi i promoviše – balansiran, zdrav način života koji se oslanja na znanje i razumijevanje vlastitog tijela. 

U početku sam joj proizvod predstavila isključivo kao prijateljici i nekome čije mišljenje cijenim. Htjela sam čuti njen pogled, bez ikakvih očekivanja, ali Amra je bila među prvima koja je prepoznala dublji smisao FitGena i poželjela da bude dio te priče – ne samo kao ambasador, nego kao neko ko istinski vjeruje u ono što radimo. Za mene je to bio veliki znak podrške jer je ona bila uz mene i kada sam tek kretala putem nauke, obrazovanja i istraživanja, a danas, nakon dvanaest godina i dalje je tu – samo sada kao partner, rame uz rame. To mnogo znači."

Poruka na kutiji: kratko, jasno i moćno.

Za kraj, pitali smo Anelu: ako biste mogli jednu rečenicu ugravirati na kutiju FitGene testa, onu koju će svako pročitati prije nego upozna sebe iznutra koja bi to bila?

Anela: "Dugo smo razmišljali šta je to što savršeno opisuje prvi korak u FitGene putovanju – taj trenutak kada otvarate kutiju, ali i kada se simbolično otvarate prema sebi. I sve se zaista svelo na jednostavnu, a moćnu poruku:

"Unlock your full potential."

 

fitgene-5_bonjour_ba
 

Jer FitGene nije prolazan trend, to je alat koji vam pomaže da razumijete, optimizirate i živite svoj jedinstveni potencijal. To je poziv da postanete verzija sebe koja ne traži univerzalna rješenja, već ona koja sluša svoje tijelo sa znanjem, podrškom i jasnoćom. Otvaranjem te kutije, ne započinjete samo jedan test već započinjete priču u kojoj je glavni junak upravo vaša autentičnost i jedinstvenost."

 

U razgovoru s Anelom jasno nam je da zdravlje ne bi trebalo biti niz pokušaja, već proces razumijevanja, a da bismo zaista razumjeli sebe ponekad je potrebno zaviriti dublje, tamo gdje se odgovori ne pišu u trendovima, nego u našim genima.

FitGene donosi upravo to: konkretne smjernice koje ne dolaze iz općih preporuka, već iz vas samih. Test koji ne obećava savršenstvo, ali nudi jasnoću i prostor da konačno donesemo odluke koje imaju smisla jer su skrojene prema onome što smo mi.

Za sve one koji žele zdravlje koje je pametnije, jednostavnije i bliže ovo može biti početak. Ne nagla promjena. Nego promjena koja ostaje.

 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!